Jag gick in det här med lera helt utan förväntningar på ett resultat, eftersom jag är väldigt ovan med lera och egentligen hade noll inspiration. Men jag överraskade mig själv.

IMG_4908

Du behöver
 • Lufttorkande lera.
 • Pappersremsa för raka kanter.
 • En liten och stor kavel.
 • Spatlar och plastknivar för att smycka och skära ut.

IMG_4914

Handarbete. Här gör jag egentligen en annan grej, men för krukan kavlade jag ut leran i två rektanglar och en cirkel till botten. Cirkelns storlek avgjordes av en innerkruka som jag tänkte skulle få ta plats i den färdiga krukan. Jag skar ut kanten på rektanglarna och ett litet hål i mitten på bottenplattan.

IMG_4777

Rektanglarna satte jag sedan ihop och skarvade dem, slätade ut linjer och märken och satte fast runt botten. Tjockleken är helt klart det som avgör resultatet och stadgan.

IMG_4782

Jag bestämde mig för att göra linjer på krukans yttersida och jag var ganska missnöjd med mina ojämna linjer tills jag kom på att det är ju det som är charmen med hemmagjorda grejer: kärleken och ansträngningen bakom skavankerna.

IMG_5036

Lite skev och ojämn, men jag är fortfarande väldigt nöjd. Den fick torka i några dagar och de sista dagarna omgiven av plastfolie då jag fick tips om att det skulle minska risken för sprickor. Sprickor blev det ändå, men mycket mindre efter plaståtgärden.

IMG_5042

Jag bestämde mig för att den skulle få bli vit. Jag tog den vita lackfärgen som jag just nu använder för att måla om ett par hyllor här hemma. Det fungerade finfint. Jag målade två lager för säkerhets skull.

IMG_5050

Så efter den andra torkningen får jag konstatera att resultatet överträffade mina självkritiska förväntningar. Skavanker och ojämnheter är väl ändå det som gör något unikt? Och med denna fina våreld/höstglöd i kan det bara bli vårfint.

IMG_5069

avtryck

 1. Gillar starkt!

  Har också svårt för ojämnheter och skavanker när jag ser något “för sig själv” men sen i sitt sammanhang så blir det oftast väldigt bra.

 2. Tycker att den blev så himla snygg! Älskar när det är lite ojämnt och inte porslinsperfekt 🙂

 3. Sluttresultatet ble så utrolig kult og fint! Og så er det bare sjarmerende med litt ujevnheter 🙂

 4. Jag funderade också på att göra egna krukor till månadens tema. Gillade din kruka och tänker att det kanske är nästa grej jag testar på då jag fick en del lera över.

 5. Pingback: Det stora samlingsinlägget för Monthly Makers – Lera « Anna María

 6. Superfin kruka! Jag har faktiskt en nästan liknande fast i plåt som är köpt någonstans, men din var betydligt charmigare! Och det blev så fint med växten till!

  • reaktionista Svara

   Tusen tack! Ja, växten fungerade väldigt mycket bättre i den här krukan än den shabby chic inspirerade kruka jag hade innan. 🙂

 7. Alltså! Jag förstår precis vad du menar – när en producerar något själv kan de där ojämnheterna, sprickorna och kladdet vara det enda en ser men så är det ju inte nödvändigtvis för andra! Jag tycker att krukan är så himmmmla fin på sista bilden när en ser den i sitt rätta element och jag älskar att den är så tydligt hemgjord! Jamie Oliver säger att hemlagad mat ska se hemlagad ut och det brukar jag applicera på all form av skapande. Älskar även Parks and Rec-scenen då Ron Swanson har sönder en av sina slöjdade stolar för att “den var för perfekt, den såg maskintillverkad ut”. Skavanker <3

  • reaktionista Svara

   Tack för pepp! Det är så sant det där. Det blir något unikt i det hela när det syns att det är hemgjort.

 8. Pingback: 10 månader av Monthly Makers och nytt tema. | REAKTIONISTA

 9. Pingback: 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA

Kommentera