Untitled

Jag hade så många idéer på det här temat och in i det sista tänkte jag att jag skulle försöka skriva en dikt på tema ljus, men den prestationsångesten hade jag ingen lust med. Och sen ville jag återanvända gammalt stearin men jag blev helt matt av instruktionerna. Då kom en vän på att hon hade en burk oanvänd ljusgelé som jag kunde få. Det kändes genast som rätt sak att göra. Så blev det.

Untitled

Du behöver
 • Ljusgelé (finns att köpa på hobbyaffärer)
 • Vekar med metallbotten
 • En glasburk eller ett glas
 • Ett fat/en skål
 • Ett vattenbad
 • En matsked/något att fördela gelén med.
 • En tesked som extra hjälpreda vid behov.
 • Något att dekorera ljuset med som inte brinner, t ex stenar. Jag valde stenar och snäckor från min resa till Norge i somras.

Untitled

Lägg gelén i ett fat/en skål. Gärna porslin eftersom det är lättare att få loss än från plast. Värm vatten och gör ett vattenbad så att gelén smälter. Det kan ta en liten stund, så ha tålamod.

Untitled

Doppa metallplattans undersida i gelén och fäst den mitt i glasburken. Se till att veken står rakt upp, men var försiktig så att den inte går sönder. (Jag fick byta ut den då den släppte från metallplattan). Förbered dekorationerna så att du har dem nära till hands.

Untitled

När gelén har smält är det dags att fylla glasburken. Jag använde en matsked och ringlade i gelén med den, men det finns säkert andra bra sätt. Jag var nog också lite snabb med gelén och lät den inte smälta helt innan jag började använda den. Det bästa är dock att gelén är lätt att få bort när den torkat och så kan den smältas ner igen.

Untitled

Jag tog hjälp av en tesked och skrapade bort gelé som fastnade på kanterna och framför allt på veken. Jag varvade gelé med snäckskal och stenar. Det ska gå att trycka ned allt det i slutet, men då gäller det att hålla gelén flytande och jag tyckte att den stelnade för snabbt för att våga lite på att det skulle fungera.

Untitled

Jag är väldigt nöjd med resultatet! Det känns som en värdig minnesruna över sommarens fantastiska resa till fjorden och bergen. Jag tycker speciellt om den bubbliga strukturen som påminner om vattenbubblor.

Untitled

Har du också skapat något under november månad som faller in under temat ljus? Eller kanske får du lust att göra något innan månaden är slut? Imorgon, den 25:e, presenterar Agnes sitt verk. Kommentera det inlägget med en länk till ditt bidrag eller lägg upp en bild på instagram med #monthlymakers så får du vara med i det stora samlingsinlägget i slutet av månaden. Join in!

 

19 kommentarer

  • Tack, Hanna! Så himla fint att du har följt mig i det här projektet. Varenda fint ord suger jag i mig med värme. <3

 1. Precis som du skrev så tycker jag också att bubblorna är så vackra och vilken fin idé att lägga i stenar och snäckskal, så vackert! Att återanvända ljusstumpar gör man i princip prick likadant förutom att man får fiska upp de gamla vekarna när ljusmassan smält så det tycker jag du ska pröva också någon gång för det är riktigt kul det med! Men blir inga vackra bubblor i det 😉

  • Tusen tack! Och tack för tipset. Det har sett så invecklat ut och det verkar som att stearin inte går att få bort på de bunkar etc som en använder. Jag ska helt klart ge det ett försök. Om du har någon bra länk på instruktion, så skicka gärna hit den 😉

   • Om jag hinner kommer jag gör en tutorial idag för ett litet sent bidrag till tema ljus 😉 Men jo, man får ta en bunke man inte är rädd om, jag har bara en vanlig sån där big pack-glassförpackning! Blir förvisso liiite mjuk när den är i vattenbadet men den har hållt för åtminstone 10 st ljussmältningar!

 2. Vad fint det blev, tycker bubblorna gör sig väldigt bra ihop med snäckorna och stenarna. Det ser ut som ett litet hav 🙂 Precis som Mikaela skriver så är det inte alls särskilt svårt att återanvända ljusstumpar. Jag köpte en liten kastrullkanna på secondhand (svårt att förklara, men som en liten kanna fast som en kastrull, eh..) som jag smälter stearinet i, använder den bara till det så det gör inget om det är lite stearinrester kvar i den. Litet tips om du bestämmer dig för att prova nån gång 🙂

  • Tack! Så himla fint, både med din beskrivning av ljuset (som jag helt instämmer med) och tipset med kastrullen! Jag fick en gammal kastrull av en vän så nu ska jag nog fixa det! 🙂

 3. Ja, jag gillar också den bubbliga strukturen. Har faktiskt aldrig hört talas om ljusgelè tidigare. Verkar spännande.

 4. Kul idé, og det ble jo så utrolig fint! Nydelige steiner som fikk en så artig struktur med boblene i lysgeleen 🙂

 5. Pingback: samlingsinlägg ljus (monthly makers) | Hej Regina!

 6. Jag blir helt nostalgiskt pirrig av detta! Jag gjorde massor av såna här ljus när jag var liten, men tyckte det var så ledsamt och störigt att gelén inte blev helt klar. Nu tycker jag bubblorna tillför så himla mycket, inte minst i kombination med snäckorna! Supermysigt ju!

  • Tack, och vad kul att du fick en annan upplevelse nu! Jag gjorde också något sånt ljus när jag var yngre men minns inte att jag fick till det lika bra då.

 7. Pingback: Monthly Makers: december. | REAKTIONISTA

 8. Pingback: 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA

Kommentera