Monthly Makers TYG - reaktionista.se

Hej finingar! Idag är det dags för mig att starta igång den kreativa månaden för Monthly Makers. Jag börjar med att avslöja det ni är här för att få veta. Vilket tema blir det i maj?

Temat för maj är:

TYG

Ett klassiskt materialtema är ju aldrig fel! Tyg finns i alla former och färger och varianter och går att använda till det mesta! När jag kikar tillbaka på gamla bidrag för Monthly Makers finns det tyg med i så gott som alla teman som har varit. Så vad ska jag välja av allt? Jag brukar tänka så här:

 • Är det något jag behöver?
 • Har jag något material hemma som jag kan använda?
 • Är det något som behöver en uppdatering, lagas eller snyggas till?
 • Kan jag göra något till någon annan?
 • Finns det någon teknik som jag vill lära mig, som jag inte testat?
 • Har jag något på hjärtat som jag behöver uttrycka i skapande form?

Sedan brukar jag ta en runda på Pinterest och googla loss på temat. Kolla gärna in temats anslagstavla. När det gäller materialteman så öppnar jag ofta upp mina perspektiv bara av att kika på olika varianter av materialet. Så vad finns det för olika typer av tyg? Linne, siden, bomull, velour, galon, läder, ull, sammet, vävda tyger… Ja listan kan göras lång.

Monthly Makers tyg

Jag har så många idéer att det bubblar över. Jag skulle vilja göra en sänggavel med ett vackert tyg att kunna luta mig mot när jag sitter och läser. Jag behöver mörkläggningsgardiner till den ljusa sommaren som stundar. Jag har blivit störtförälskad i culottebyxor och vill sy egna. Sommarklänningar kan en ju inte heller få för många av, så kanske ska jag sy mig en sommardröm? Fjärilsvingar till Prideparaden? Eller göra någon form av växttryck? Kanske på en tygkasse eller en duk? Eller vad säger ni om de här vackra skapelserna:

Monthly Makers tyg - reaktionista.se

Färga med växter av A Beautiful Mess | Batikfärgade servetter av Stinas tillvaro
Kökshanddukar av Alicia Sivert | Tryckt text på tröja av Sofia Milk

Monthly Makers tyg - reaktionista.se

Passfodral av HungryHeart | Cape av In honor of design | Vetekudde av The Merry Thought
Kjol av Dnilva | Kimono av atilio | Väska av Homey Oh My

Vilka idéer får du av temat?

Under maj vill jag att vi pratar mer om kreativitet, självkännedom, lek och skapande både här och på Instagram där jag håller i trådarna (hehe). Jag hoppas att jag ska kunna inspirera dig till att hitta ditt unika uttryck och stoltheten i det. Jag vill också berätta mer om min väg till ett kreativt liv och hur jag använder min kreativitet för att leva i kärlek med mig själv.

Tveka inte att ställa frågor om det är något du undrar. Nu är det fritt fram att leka!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

Så här går det till

1. Skapa något på tema TYG och posta det i sociala medier (blogg, Instagram eller liknande). Du är fri att tolka temat hur du vill. Våra enda regler är att ditt bidrag ska vara gjort av dig själv, skapat samma månad som temat är aktuellt och att du skriver att du deltar i Monthly Makers utmaning. Länka till detta inlägg (@MonthlyMakers på Instagram) och tagga gärna #monthlymakers

2. Håll utkik på min blogg den 20 maj, när mitt bidrag dyker upp kommenterar du inlägget med en länk till ditt eget. Senast den 28 maj behöver jag ditt bidrag.

3. Jag sammanställer allt vi har gjort tillsammans den sista maj och lämnar sen över värdskapet inför nästa månad.

Monthly Makers datumgrafik - reaktionista.se

Följ oss på Facebook, för att enkelt hänga med i tema- och värdskiften, få information om nyheter och event, samt ta del av ännu mer kreativ inspiration! Vi finns också på Instagram Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We are Monthly Makers.

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

31 kommentarer

 1. Fick först lite prestationsångest eftersom tyg är ett stående tema i mitt liv men sen tänkte jag att prestationsångest bara är en skitdum grej och känner nu mest JAAAAA SUPERPEPP!!! <3

  • Wilda Svara

   Åh jag förstår! Helt rätt tänkt där! Jag hoppas att jag ska kunna inspirera er bort från prestationsmonstrena i maj. Jag har några strategier som brukar funka superbra så de ska jag tipsa vidare om under månaden! HEJA DIG!

 2. SÅ vackert, inkluderande och inspirerande presenterat Wilda! Åh vad kul det ska bli att följa den här månaden med dig i täten!!

  • Wilda Svara

   SÅ glad för dina ord. <3 Det känns jättekul och nu är jag ju lite mer varm i kläderna än förra året så jag hoppas att jag ska kunna sätta min prägel på månaden 🙂

 3. Herregud vilket tema!!! Det mesta av min fritid går ut till att jobba med tyg på något sätt känns det som så det är ju ett riktigt guldtema för mig men nu grips jag plötsligt av prestationsångest. Det känns som att jag vill prova något nytt med tyg, något jag inte gjort tidigare och då liksom låser det sig. Kanske paradoxalt nog slutar med att jag inte gör något alls. Jag låter det gå några dagar så får alla tankar sjunka lite och sortera sig.

  Och nu läste jag Denises kommentar och ser att hon känner ungefär likadant. Kanske ska lära mig att tänka lite mer som hon.

  • Wilda Svara

   Känner igen känslorna! Du kanske kan testa något nytt och leka lite men ha en backup på något lite mer tryggt och bekant att landa tillbaka på? Sånt kan få mig att våga testa mer fritt. Klart du ska hitta på något! Framför allt hoppas jag att vi ska kunna ha riktigt roligt och leka oss fram till våra bidrag i maj. Vad du än skapar så är det ju din skapelse, ditt uttryck och helt unikt och vackert just därför att det bär något av dig. Det är ju redan ett mästerverk bara i det, tänker jag. Stort lycka till och hojta till om du behöver pepp under månaden!

 4. Åh, har en idé, men vet inte om jag hinner eller får möjlighet att göra det då mina tyger och symaskin är på två skilda ställen just nu pga att jag håller på att flytta! 🙁

  • Wilda Svara

   Åh vad spännande! Hoppas du kan få till det! Du kanske kan göra något litet som backup?

   • Vi får se, det blir kanske en dikt igen på något vis, haha! Det tycks vara det jag tar till när jag inte hinner med något annat. Frågan är hur man ska ta sig an temat tyg på det viset. Det blir en utmaning i sig! 🙂 Har några idéer till det. Får se hur det blir! ^^

 5. yaay! Dina tips på hur en kan tänka i börjande av skapandeprocessen är SÅ BRA. Tar till mig!

  • Wilda Svara

   Vad roligt att du tycker det! Det hjälper mig en del i alla fall 🙂

 6. åh vad kul! nu måste jag bara klura ut vad jag ska göra (och hur tusan jag ska få tag på den där symaskinen min kusin har ståendes åt mig). aldrig varit med tidigare, men jag hoppas verkligen kunna komma igång nu, ett litet frö av pepp och ork har börjat gro hos mig. så roligt det här kommer bli, om inte annat att få se alla andras skapelser <3

  • Wilda Svara

   Haha verkar som att alla börjar den här månaden med att jaga symaskiner. 😉 Jag hoppas klara mig utan! Vad glad jag är att du vill vara med första gången! Det är extra fint med nykomlingar i utmaningen ju 😀 Säg till om du behöver mer pepp och inspiration så hjälps vi åt! <3

 7. Hej! Jag har ingen blogg och egentligen ett stängt insta-konto där jag inte postar hantverksgrejer. Men om jag ändå vill vara med och skapa nåt, kan jag då istället typ skicka bilder på mitt alster till dig för att komma med i samlingsinlägget?

  /Karin

  • Wilda Svara

   Hej Karin! Jodå, vi gör undantag ibland så om du inte hittar någon annan lösning så går det bra att maila till reaktionista [at] gmail.com innan den 28:e. 😀 Kul att du vill vara med!

 8. Åh Wilda, vad roligt! Det är som ödet vinkar åt mig pga har trasiga/fläckiga kläder som behöver fixas och sys om OCH fick en symaskin i fredags när jag fyllde år. Får se om jag hinner dock, har ett brutalt projekt i skolan med deadline om 2,5 vecka. Så peppigt med detta tema dock, har aldrig varit med innan så hoppas jag ska hinna en dag!

  • Wilda Svara

   Helt klart många tecken på rad som bara tyder på en sak: ödet har bestämt att du ska vara med på Monthly Makers tema tyg. Ibland kan det ju vara bra för koncentrationen att göra något kreativt med händerna som avbrott. Kanske bara något mini-litet som går på 5 min? Hoppas hoppas! Men ja fy vad stressat med brutala projekt. Hejar på dig!

 9. åh, älskar temat!! jag som velat plocka fram symaskinen länge nu. det låter som det är dags!

  • Wilda Svara

   Åh vad kul att du känner så! Ja det låter verkligen som att det är dags 😉 Önskar att jag en dag ska äga en symaskin. Så nu får visa vad den går för 😉

  • Wilda Svara

   Underbart att du redan är klar men som jag sa på instagram så får du vänta till den 20:e innan du lämnar in 😉 <3

 10. Pingback: MONTHLY MAKERS TYG | Sänggavel med växttryck | REAKTIONISTA

 11. Pingback: MAJ 2017 | förändringens sorg och växters läkande kraft. | REAKTIONISTA

 12. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #18 | under majsolen med vänner. | REAKTIONISTA

 13. Pingback: den kreativa veckan 18/2017: guldvarp, lila blad och OS i sportmåleri - Alicia Sivert

 14. Pingback: Monthly Makers maj/tyg: rödhake på kvist, broderi på grön botten - Alicia Sivert

Kommentera