Så var det dags för mig som månadens värd att presentera mitt bidrag på tema miniatyr. Det är alltså i en kommentar till detta inlägg som du ska länka ditt bidrag för att vara med. Senast den 28:e mars vill jag ha din länk. Du godkänner då att den används i våra sociala mediekanaler och i samlingsinlägget. Den sista mars publiceras samlingsinlägget hos mig.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Jag har förstått att jag inte har varit ensam om att få mig en rejäl utmaning med detta tema. Jag använder mig oftast av dessa fem frågor för att vaska fram en bra idé. 1. Är det något jag behöver eller har nytta av? 2. Något jag kan ge bort? 3. Vad kan jag återbruka? Vad har jag redan hemma? 4. Finns det någon metod eller något material som jag inte har testat? 5. Vad har jag lust med?

Den här månaden blev det en kombination av 3 och 4. Jag har sparat Aslas katthår ett tag och bestämde mig för att testa tovning. Det verkade roligast att testa nåltovning så jag inhandlade tovnålar och nåldyna på Panduro.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Jag tänkte mig en liten filtdocka och satte igång med tovningen. Med hjälp av nålens hullingar dras håret med ner men inte upp och genom att lägga håren i olika riktningar kan fibrerna haka i varandra. Du sticker alltså nålen upp och ner så här, många många gånger.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Du sticker med nålen, drar ihop lösa hårtestar och formar det så att det blir en del av filten. Akta fingrarna! Många små tjut av nålstick denna månad. Ajaj.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se
Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

I frustrationen som kan uppstå började jag googla andra sätt att tova. Och så blötte jag ner ullen. Ajaj! Den drog ihop sig och blev helt omöjlig att arbeta med. SÅ KLART!
Jag räddade några bitar och började på en minikatt istället. Det var svårt att sammanfoga bitarna genom att tova så jag fick tänka nytt. Jag letade fram mitt gamla röda hår och testade att använda hårstråna som sytråd. Det gick alldeles utmärkt!

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Jag använde ett morrhår som Asla hade tappat till mini-kattens egna mini-morrhår. Med ögonen gjorde jag det väldigt enkelt för mig: knöt en knut på en vit sytråd, drog igenom huvudet och sen klippte jag av ändarna. Några extra stygn med ett hårstrå så satt allt på plats.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se
Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Katten Mini fann sig tillrätta i världen snabbt och trivdes allra bäst i blomjorden.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Efter en dag hade ullen torkat och jag kunde rädda några fler bitar. Det blev en mycket plattare krabat än jag hade tänkt mig, men efter att ha sytt ihop den lilla katten så hade jag ju kommit på hur jag kunde reparera även denna varelse. Med lite ny päls från Aslas kam kunde jag tova ihop lite mer kroppsvolym också.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Jag sydde ihop kroppsdelarna och vips så hade jag en liten mini-kompis i min hand. Jag tyckte att den såg lite opersonlig ut och bestämde mig för att den skulle få ett hjärta utanpå kroppen som en symbol för allt den hade överlevt i sin tillblivelse.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Låt mig presentera: Lilla Tröstis och Katten Mini.

Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se
Monthly Makers Miniatyr - filtat katthår - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I mars är temat alltså miniatyr och jag är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Följ oss på Facebook eller Instagram för att inte missa något. För dig som vill dela dina kreativa tankar med andra finns gruppen We are Monthly Makers. Vill du hitta en skaparkompis i närheten av dig? Då tycker jag att du ska kila in till Alicia och efterlysa en.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

144 kommentarer

 1. Wow Wilda!! Det syns ju inte alls i slutresultatet att du tyckt detta varit ett klurigt tema!? Superfina, och så kul att du använt ditt och Aslas hår för att göra det!

  • Tack! Haha, jag har ingen aning om det är så här en gör men det fungerade hyfsat för mig i alla fall. Tack för ditt bidrag!

 2. Wow vad gulliga! Särskilt katten <3 Imponerande första tovning, det verkar inte vara en enkel teknik. Och det häftigaste är ju återbruket av era hår, så coolt!

  • Tack! Nej ganska klurigt att tova just figurer. Men härligt att få användning av det där håret!

 3. Slutresultatet blev ju jättebra! Gillar särskilt kattens uttryck, så kattlikt obstinat. För sin egen sinnesfrid är det nog bäst att välja antingen blöttova eller nål(torr)tova 🙂 Fast då hade du kanske inte lekt med olika material och metoder så det var kanske bra att du blötte den där ullen.

 4. Fin lite kisse, tovning är ju superkul!
  Mini var som sagt ganska klurigt. Jag har ungefär samma frågor som du i huvudet då jag skapar. Insåg att jag hade de jag behövde hemma men hade svårt att hitta så pytte små regndroppar som jag behövde tills jag kom på att jag kunde skapa dem av superlim. Det blev små små regnmoln att hänga i öronen en regnig dag. se här http://heltenkeltkomplicerat.weebly.com/blog/little-rainclouds
  <3

  • Ja usch kan inte ens tänka mig hur livet vore utan min älskade Asla. Tusen tack! Det ska bli spännande att se vad du har gjort!

  • Tack! Jag börjar bli lite småkär i katten nu faktiskt 😉 Fint med påskpynt!

 5. Pingback: Monthly Makers MINIATYR – Miniväxthus av tavelramar « Anna María

 6. Pingback: Monthly Makers Minatyr - Stinas tillvaro

  • Kul att du gillade det! Tack! Och jag är så sugen på att göra ett sånt där miniväxthus nu. Har alldeles för många tavelramar över.

  • TACK! Alltså är så överväldigad av allt du ger mig i ord och framför allt av att få uppleva dig på riktigt. Du är en verkligt fantastisk person, Ruth! <3
   Och alltså dina mini-donuts är ju overkligt fina. Och strösslet! Wow!

 7. Det här är ett så varmt och underbart inlägg/bidrag Wilda, fullt av kärlek till Asla och naturen och processen och alla som läser. Jag blir så glad av alltihop!!
  Låter hon figurerna vara eller är de i precis lagom storlek för att vara intressanta att knycka? Jag vet inte hur det är med olika katters tjuvaktighet och sen kanske det inte är så intressant när sakerna luktar som en själv (haha) men åtminstone Vifslan tar ALLT som är litet och mjukt eller gummiaktigt och så gömmer hon det under pianot. Tärningar, sudd, halstabletter, garnrester, lock, karamellpapper osv osv osv. Kan verkligen tänka mig att hon hade knyckt mini-Asla ur krukan!

  Mitt bidrag kommer här!
  http://aliciasivert.blogspot.se/2016/03/monthly-makers-marsminiatyr-lilla-my-i.html

  • Åh dina kommentarer! Och alltså jag hade konstigt nog inte tänkt på att hon skulle kunna ta en, men det är klart hon skulle! Bildbevis på instagram.

   Och ditt bidrag! Hamnar i Mumindalen direkt <3

 8. OJ! Häftigt återbruk av material måste jag säga! Otroligt fint resultat dessutom. Blir onekligen inspirerad till att tova med något spännande material.

  Själv hade jag enormt svårt att komma på något att skapa på temat, men slutligen blev det en liten, liten provrörsvas för sticklingar som kom till.

  Här är mitt bidrag: http://matildigt.se/2016/03/diy-provrorsvas-i-miniatyr/

  • Vad roligt att du gillade det! Så glad jag blir. Och ännu gladare att läsa att du är med igen även om det var ett klurigt tema.

 9. Skaparlusta Svara

  Tänk så lustigt att vi har suttit med samma utmaning, en liten katt i tovad ull. Det verkar som om vi har stött på samma svårigheter också. Jag hade inte lyckan till en mjuk liten kisse men hittade en tuss av en finare sorts ull för den vanliga gråa ullen var alldeles för grov för att få till något sådant smått. Jag gjorde ögonen på samma sätt men fick använda samma ull som jag tovade med för att sy fast öron och forma till den. Till ben och svans tog jag även lim till hjälp.
  Det var en riktig kul utmaning. De små grå fick verkligen jobba hårt för att hitta material och metoder. Det blev minst tre kasserade försök på varje detalj men oj vad jag har lärt mig.
  Objektet (trådrullen) som skulle visa hur litet det är fick även bli en del av skapelsen.

  Jag har även kikat på övrigas bidrag och det är så skoj att se hur många kreativa idéer det finns.

  Här är mitt bidrag: https://www.instagram.com/Skaparlusta
  Hoppas du hittar mitt bidrag med denna länk

 10. Pingback: DIY Donuts av lera – Mitt bidrag till Monthly Makers tema miniatyr | Hungry Heart

 11. Pingback: Monthly Makers : Miniatyr - Beata

  • Hahaha jag VET! Så många nålstick. Men tänker att jag utelämnar just den “detaljen” :p

  • Tack! Det kräver ju en del tålamod så då var det kanske bra att du väntade ett tag. Men snart kanske rätt månad kommer för tovning! Tack för ditt bidrag.

 12. Pingback: Gör det själv #10 « Anna María

 13. Jag blev så glad av det här inlägget! Du beskriver processen av att skapa och experimentera så bra. Jag har tagit en leksakshäst och skurit lite i, modellerat på och målat om för att få en miniatyrmodell av min egen (riktiga) häst! Här är mitt bidrag: https://www.instagram.com/p/BDbMY9cEkTG/

  • Åh tack! Vilken himla fin ch värmande kommentar. Den gick direkt in och förbättrade självkänslan 🙂 Tack! Och vilket spännande bidrag du har gjort! Jag ska genast kika in hos dig och titta.

  • Tack! Haha, ja den brås nog på storkatten som kidnappade lillkatten häromdagen.
   Tack för ditt bidrag! Så fint du har skapat, som alltid!

 14. Pingback: Stjärnögonblick #12 | stora beslut, påskägg och en ny tid. | REAKTIONISTA

 15. Pingback: Monthly Makers: Miniatyr | Skuggsidan

  • Men tack för din jättefina kommentar. Det gör så gott att höra! Och tack för ditt bidrag!

 16. Underbart charmiga och söta miniatyrer du gjort. Tycker också att er idé med Monthly Makers är suverän. Så mycket kreativitet ni släpper loss.

  • Tusen tack! Fantastiskt att höra och jättekul att du tog dig tid för att ge den fina responsen. Det betyder så mycket.

 17. Pingback: överrumplad/miniatyrer |

  • Åh välkommen till det kreativa kollektivet! Så himla roligt att du är med! Hoppas att du vill fortsätta året ut!

   • Tack Wilda! 🙂 Vilket fint välkomnande, både här och dina fina ord på min blogg. Tack! <3

    • Vad fint att du känner dig så välkommen, för det är du. Är så glad för fler som skriver. Skriver mycket själv.

     • Dina ord gör mig verkligen peppad att vara med fler gånger 🙂 Jag ska fundera på om jag kanske ska fortsätta tolka temana i ord också resten av året 🙂

 18. Pingback: Monthly Makers – miniatyr | Martinas blogg

 19. Hej och hå! Här kommer mitt premiärbidrag till Monthly Makers.
  https://martinahaggren.wordpress.com/2016/03/28/180/
  Som jag förstått det gör det inget om det man gjort inte är klart, och det är tur det för de här hönsen har inte riktigt kommit fram till hur de vill ha det än.
  Jag passar på att tacka för ett väldigt inspirerande koncept och den positiva ton ni håller i alla inlägg. Underbart!

 20. Pingback: DIY cloud magnets – Needles & Pens

  • Åh tack! Ja det är väldigt mycket fint, säger en som har kollat igenom löpande! Du har nöjet framför dig!

 21. Blev ett riktigt sista minuten-bidrag för mig! Älskar temat men trots det har jag haft inspirationstorka hela månaden, tills jag till slut idag kom på idén att göra miniamplar av små snapsflaskor och guldglittertråd 🙂 Var tyvärr svårt att få någorlunda bilder när det hunnit bli mörkt, men men, är nöjd att jag hann i alla fall!
  https://www.instagram.com/p/BDgiTzkCNXi/?taken-by=elvatretton

  • Åh vilket inspirerande bidrag! Tack för det! Jag hade också väldigt svårt att komma på något på temat som passade mig men tänk vad fint det blev både för dig och mig till slut.

  • Tack! Haha, ja lite knepigt material men funkade jättefint! 🙂 Välkommen till Monthly Makers! Så häftigt med nykomlingar. Det gör mig extra glad. Hoppas att du fortsätter bli inspirerad och inspirerar oss andra!

  • Tack! Helt okej, du var ju bara 3 minuter sen och om vi tänker att det är vintertid så var du ju inte sen, haha. :p Trist att det blev svårt att kommentera men jag är så glad för ditt bidrag!

 22. Pingback: ERA BIDRAG | MINIATYR   | REAKTIONISTA

 23. Pingback: MONTHLY MAKERS | Mina bidrag 2016 + vad som hände sen | REAKTIONISTA

Kommentera