Vad har jag aldrig testat? Virkning, betong, stickning, knyppling, glasmåleri… och säkert massor som jag inte ens kommer på. Ändå har jag ju testat en hel del. Det var nämligen så jag kom in i Monthly Makers. Efter så många år utan livslust hade jag tappat min kreativitet nästan helt. Jag var rädd för att leka, rädd för att göra fel, rädd för att vara dålig och bli dömd. Med Monthly Makers gav jag mig på det ena galnare projektet efter det andra. Jag är fortfarande övertygad om att det var när jag delade en glasflaska mitt itu som de dåvarande värdarna utbrast “Mamma Mia! Henne ska vi ha!”. 

Du kan läsa mer om den kreativa utmaningen och om hur du deltar längst ner i inlägget. I juli är det utmaningarnas tema “något jag aldrig testat” och Julia är värd. Senast den 28:e vill vi ha in ditt bidrag.

DIY makramé plant hanger - reaktionista.se

Jag har varit så sugen på att testa makramé sedan Mikaela skapade det ena vackrare än det andra med tekniken. Sedan dess har jag sett både vackra armband och väggbonader, för att inte tala om det här draperiet från A beautiful mess som jag måste ge mig på en dag. Ändå var det självklart för mig att det var en ampel jag skulle göra. Jag hade lite ont om tid eftersom jag skulle ut och resa men jag blev väldigt nöjd ändå. Jag har tyvärr inte orkat ta reda på vad alla knutar heter på svenska, men det får duga med mina hittepå-ord.

Här kommer min egenkomponerade ampel i makramé med mitt finaste palettblad:

DIY ampel i makramé - reaktionista.se

AMPEL I MAKRAMÉ

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 30 min
PRIS | makramégarn för 79 kr
DU BEHÖVER | makramégarn, sax, måttband och en kruka i lagom storlek.

DIY ampel i makramé - reaktionista.se

ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION

 1. Kolla igenom hur du gör en ampel steg för steg för att få grepp om helheten, t ex här.
 2. Mät upp så många och långa längder du vill/behöver ha.
 3. Klipp av och lägg dem kant i kant.
 4. Knyt en startknut (se t ex knopen fjärilsöga, som jag tror den heter)
 5. Dekorera hänget mellan knut och kruka (se kvadrat-knutarna, eller andra förslag här).
 6. Knyt ihop längderna på valfritt sätt, antingen med vanliga knutar som i videon ovan eller med kvadratknutar.
 7. Sätt i krukan och måtta vart du vill ha den avslutande knuten.
 8. Knyt ihop knuten under krukan (jag valde en “omslagsknut”)
 9. Klipp till ändarna som du vill ha dem. Klart!

Makramé plant hanger starting knot - reaktionista.se

2-4 | STARTKNUT

Jag tror att den här knopen kallas fjärilsöga, men är inte helt säker.

 1. Mät upp 8 längder som är dubbelt så långa som du vill ha ampeln. Lägg till ca 10 cm extra. Ju fler knutar du gör desto mer förkortar du ampelns längd så ta hellre i lite på längden från början. Lägg sedan ihop längderna jämnt och vik på mitten.
 2. Dra runt den vänstra sidan runt den högra.
 3. Dra igenom den vänstra sidan genom öglan.
 4. Dra sedan under samma samling garn under den andra och lägg den ovanpå i riktning mot höger.
 5. Dra igenom den samlingen som ligger ovanpå genom öglan underifrån.
 6. Dra igenom samlingen som du just drog igenom den stora öglan genom knuten nedanför.
 7. Dra åt och rätta till knuten så att du blir nöjd med utseendet.

5-6 | DNA-STRÄNG / SQUARE KNOT

makramé DNA knots - reaktionista.se

 1. Ta fyra garnändar som angränsar varandra och frigör två i mitten. Lägg den vänstra över de i mitten och under den högra.
 2. Ta den högra änden under de i mitten och genom den vänstra öglan. Dra åt.
 3. Upprepa 1-2 så långt du vill. Garnet kommer vira sig av sig självt.

DIY makramé ampel - reaktionista.se

 1. Knyt knutar som du vill ha det ovanför där krukan ska vara.
 2. Dra upp översta knuten lite om du vill det.
 3. Måtta ut vart du vill ha krukan och hur långt du vill ha kvar. Knyt valfri knut där. Jag använde kvadrat-knuten.
 4. Knyt ihop de fyra garnsamlingarna mellan varandra, två från vardera samling. Var noga med att det är de bredvid varandra så att det inte tvinnas för mycket.

DIY makramé ampel - reaktionista.se

7-8 | KNYT IHOP MED SLUTKNUT

 1. Måtta vart du vill ha krukan och håll ihop där.
 2. Knyt valfri slutknut. Kanske en vanlig knut eller en sån här omslagsknut som jag gjorde? Jag gjorde den genom att lägga två av garnändarna som en ögla upp mot krukan – sen virade jag runt garn, drog jag igenom två ändar och drog åt. Går säkert att göra snyggare, jag lekte mest fram den.

DIY makramé ampel - reaktionista.se

Överlag är jag väldigt nöjd för ett första försök! Det handlade ju om att testa något nytt. Jag kommer definitivt att testa detta mer framöver och det där draperiet är jag verkligen sugen på att ge mig på nu. Det är väldigt meditativt att sitta och knyta knutar så här tycker jag. Dessutom perfekt sysselsättning i höstens TV-soffa.

DIY makramé plant hanger - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat NÅGOT JAG ALDRIG TESTAT och Julia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 juli för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Det är så spännande att testa nytt och jag tycker alltid att jag får lära känna nya sidor av mig själv när jag gör det. Berätta, vad har du testat för nytt på sistone?

SparaSpara

19 kommentarer

 1. Vad spännande, Wilda! Och hahaha skrattade rakt ut åt grejen om glasflaskan! <3 Kommer dock inte ihåg om det var så eller inte Så VEM VET. Haha.

 2. Vad fin! Fick mig att tänka på slöjden i trean när makraméer var typ det enda vi gjorde 🙂

 3. Vilket hantverk! Och vilken bra guide, det måste tagit sån tid. Supervackert verkligen 🙂 Jag har i sommar fotat/formgivit ett omslag till en debutskiva åt bandet Fumed; så himla utanför min comfort zone men desto roligare när de blev så nöjda!

  • Haha ja guiden tog längre tid att göra än själva skapelsen 😉 Tusen tack! Vad roligt! Jag tyckte att det var så himla fint! Om du gjorde det i juli kan du ju använda det som bidrag på månadens tema? 😉

 4. Alltså jag flinade stort åt inledningen på detta inlägg. Dig skulle vi verkligen ha, det var bara menat så! Helt otroligt hur du vuxit i ditt uttryck och ditt kreativa mod, Wilda, jag är så impad av dig!

  Ampeln är så vacker sen med det grova vita mot den åldrade terrakottan och palettbladet. Har inte riktigt fallit för det där med makraméamplar tidigare, men dina bilder övertygar mig. Så snyggt!

  • Alicia, det finns få saker som värmer som dina eftertänksamma innerliga kommentarer. Jag känner mig så sedd <3 Som från första början när du skrev till mig.

   Vad fint att jag kunde locka dig trots motståndet 😉 😀

 5. Håller med om Alicias ord! Och fan vad fin ampeln är alltså! nöjd över att ha få sett den IRL också 😉 Så snyggt med slutknuten, där brukar jag ha tappat tålamodet och bara sätter ihop det på något vis, men det blir SÅ mycket snyggare finish om man gör som du!

 6. Alltså dessa bilder! <333 när jag ser dem blir jag övertygad om att jag också måste testa på makrame meddetsamma!

 7. Jag tycker att det blev superfint! Sitter själv just nu och knyter på min tredje i rad, haha! Så fint och praktiskt

 8. Pingback: 30-årspresenter och en levande önskelista. | REAKTIONISTA

Kommentera