Bokstäver och ord. Det är mycket tack vare att jag tidigt hittade orden som jag är här idag. Läsandet som tog mig till en annan värld, skrivandet som ventil och senare även som konstnärligt redskap. Ord är något djupt personligt. Det kanske inte är så konstigt att jag både blev euforisk och hamnade i en känslomässig process av detta tema. 

Monthly Makers BOKSTÄVER & ORD

Jag hade länge en plan på att skriva ett citat och rama in, men med tiden växte idén till något större. Tankarna fastnade vid den utveckling som jag har genomgått och allt jag har lärt mig om mig själv de senaste åren. I mina mörkaste stunder glömmer jag så lätt bort allt det. Då, när jag behöver det som mest. Två tidigare texter fick bli min utgångspunkt. Du hittar dem här och här.

Först hade jag bara tänkt presentera resultatet här, men varför skulle inte detta kunna vara en DIY?

DIY – NOTE TO SELF

Monthly Makers ORD & BOKSTÄVER - NOTE TO SELF

SVÅRIGHETSGRAD | känslomässigt 4 av 5 , praktiskt 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | tankearbete, skrivande och design är så individuellt.
DU BEHÖVER | en dator med ordbehandlingsprogram, skrivare, papper, tejp och en ram.

 1. Öppna ett tomt dokument, eller ta fram ett tomt papper, och tänk dig att du ska skriva ett kärleksbrev till dig själv. Om du har svårt att tänka dig det, ta fram en bild eller tänk på dig själv som barn, eller tänk på vad du skulle vilja säga till någon annan som betyder mycket för dig.
 2. Skriv utan att tänka så mycket. Låt det komma det som kommer. Ta inspiration av frågorna: Vad behöver du för att må bra? Vilka lärdomar har livet gett dig som du vill ta vara på? Vad tycker du om? Vad behöver din kropp? Hur vill du leva ditt liv? Vad önskar du dig? Vad gör du när du känner dig tillfreds? Vad har andra sagt att de uppskattar med dig? Vad uppskattar du med dig själv? Vad behöver du höra och bli påmind om då och då?
 3. Stryk under det som känns viktigt. Omarbeta, formulera om, byt ut ord som inte klingar som du önskar. Leta dig fram med synonymer och låt processen vara fri från självkritik, bara lek med orden tills du känner att du hittat rätt.
 4. Förvara texten så att du kan återkomma till den när du behöver.
 5. Om du vill: layouta texten, rama in och sätt upp på väggen (eller på kylskåpet) så att du får en påminnelse varje dag. Det kan också ge en tankeställare till gäster i ditt hem. Vi är inte så olika som vi ibland kan tro.

Monthly Makers NOTE TO SELF

Jag läste in texten också. Så att jag kan lyssna på mig själv när jag är för trött för att läsa. Vill du läsa kan du klicka dig in på bilderna och zooma in texten.

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

I augusti är temat BOKSTÄVER & ORD och Stina är värd. Kommentera detta inlägg senast den 28 september med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Den 10 oktober släpper vi nästa tema. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att inte missa något. Du kan också gå med i gruppen We are Monthly Makers för att inspireras och diskutera kreativitet med andra.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

34 kommentarer

 1. Jag läser nästan alltid när jag har möjligheten för jag har svårt att fokusera på bara ett ljudspår, men alltså din röst när du läser den här texten. Wow. Det talar ännu mer till mig än din fina tavla. Skulle vilja lyssna på det här varje morgon innan jag göra någonting annat. Du är verkligen poet, Wilda, inte bara i pennhanden utan också i din fysiska röst. Så jävla jävla vackert.

  • Wilda Svara

   Nu blev jag sådär rörd så jag liksom bara vill krama ihop dig jättehårt för att du är så fin. TACK!

 2. Underbar tolkning av temat! Din röst är så himla fin att lyssna på och det blev så tydligt hur lika vi alla kanske är varandra fast vi inte ser det.

  • Wilda Svara

   Så otroligt fint att höra. Ja, om vi vågade öppna upp oss lite mer skulle vi nog se det. Tack för att du synliggör det.

 3. Vilken vacker tolkning av temat! Ger mig lust att skriva brev till ungar som står mig nära och rama in dessa. Fatta att växa upp med att få det uppläst för sig när man vill och sedan kunna börja läsa själv. Att få höra orden redan innan man vet vad de innebär mer än att det är något bra.

  • Wilda Svara

   En oerhört fin tanke, Katarina. Jag har gjort det en gång som en doppresent, i diktform. Jag hoppas att orden finns kvar även om jag idag inte har kontakt med varken barnet eller föräldern. Tack för att du läste och lät dig inspireras!

   • Åh vilken vacker doppresent! Jag hoppas av hela mitt hjärta att barnet fortfarande har dikten kvar trots att er kontakt har upphört.

    • Wilda Svara

     Det var lite kusligt för två dagar efter att jag skrev detta hörde hennes mor av sig. 🙂

 4. Jag är tom på ord nu, för fy fan vad fint det här var. Kändes som du pratade till mig med när jag lyssnade och nu gråter jag typ. Så mycket onödigt självhat man sysslat (sysslar) med. Det här borde jag verkligen lyssna på varje morgon, vad glad jag är att jag lyssnade innan jag läste det blev så himla intimt och nära inpå. Så fint utförande som tavla med men ljudfilen gör mig så himla berörd. Okej, hade tydligen några ord ändå, men de känns inte tillräckliga!

  • Wilda Svara

   Mer bekräftelse på denna text går det inte att få, Mikaela. Tack för din ärliga modiga kommentar som bara får mitt hjärta att svämma över. Jag önskar att jag fick krama om dig nu och säga hur jävla bra du är – precis som du är. För ja, det är så jäkla bortslösat med självhat. Du är helt fantastisk. <3

 5. Vilket otroligt vackert bidrag. Och vilken otroligt vacker text. Har så mycket beundran för dig och din enorma talang. Hur du alltid lyckas beröra på djupet, lyckas förmedla tankar och forma ord, lyckas få fram det vackra i livet.

  • Wilda Svara

   Jag vet inte vad jag ska säga som tack… Jag tar till mig, jag berörs, jag uppfylls av värme. Tack för att du gav mig den här fina känslan – av att ha skapat något värdefullt. <3

 6. Så fint! Tycker verkligen om din inläsning. Så lugnt. Så fint.
  Känns som något väldigt fint att lyssna på typ innan man ska sova! Så bra innehåll!
  Spontant känner jag att du kunde läst in ljudböcker! (tycker jag som är jättekräsen och inte lyckats hitta en bra inläst ljudbok på svenska ännu, stör mig jättelätt på hur folk läser, haha.)

  • Wilda Svara

   Tusen tack Lindah! Så himla fin feedback. Jag har inte ens tänkt den tanken själv, fast jag älskar att läsa högt för folk 😉 Haha jag blev helt klart nyfiken på om jag skulle kunna ha det som extrajobb i framtiden 😉

 7. Vackert, sårbart, starkt, utlämnande, uppbyggande, stärkande, äkta och synnerligen berörande.
  Det är en ynnest att få lyssna till din uppläsning så här till frukostyoghurten. Vilken fin röst du har dessutom, så otroligt passande till orden!

  • Wilda Svara

   Vilka underbart fina ord <3 Tack för det. Det gör mig otroligt gott att höra. Måste läsa din kommentar flera gånger för att det ska sjunka in ordentligt. Tack. Ska återkomma till dina ord när skrivkritiken sätter in.

 8. Det här temat passade verkligen dig perfekt, Wilda. Och så klart tolkade du det på ett sätt som berör och känns långt in i magen. Så personligt och ändå giltigt för så många. Din text får mina tårar att trilla och samtidigt så förmedlar du så mycket hopp och tröst både i ord och i tonfall. Din röst låter så trovärdig, nyfiken, glad på livet och ger mig (och säkerligen dig också) gott om tillförsikt för framtiden. Tack för den fina upplevelsen.

  • Wilda Svara

   Åh Ruth! Vill bara måla ett stort hjärta runt dig som du får gå runt i jämt och få kärlek av. Du är ju verkligen ett sånt stort hjärta. Som bara strålar av värme och skir kärlek. Tack för att jag får del av den, och för att du låter mig komma in och beröra i dig. Tack! <3

 9. Hallå Wilda!

  Vi behöver alla bli påminda om hur BRA vi är! Ser fram emot att lyssna på Din ljudfil när här blir lite lugnare. Nu tycker jag om mig själv!

  • Wilda Svara

   Så sant! Hoppas du får det lugnare och att texten kan ge dig något <3

  • Wilda Svara

   Tack, Silje. Går det att få ett finare ord i en kommentar än “hjerterota” – så poetiskt! <3

 10. Och här sitter jag och gråter, berörd ända in i hjärtat. Inser att jag inte kan minnas när jag senast tänkte en snäll tanke om mig själv, men tror kanske att det är dags att börja jobba på det nu. Tack <3

  • Wilda Svara

   Men åh fina du. Ja då är det verkligen dags. Du är så himla fin. Vill bara krama om dig för att jag tycker om dig så mycket <3

 11. Så otroligt fint och berörande bidrag! Tack till dig för att jag får ta del av det och inspireras. Smart och snyggt att ha den i två format också.

  • Wilda Svara

   Så himla glad jag blir att det berör dig! Tusen tack för de fina orden.

Kommentera