Denna månad visste jag vad jag behövde: en kökslampa. Jag tog min vanliga runda på Pinterest och hittade takkronor med träpärlor. Inspirationen startade igång. Jag hade också en önskan om att bara använda material jag hade hemma och hittade en stor låda med pärlor i olika storlek och form. Av någon anledning valde jag de minsta pärlorna.

DIY beaded lampshade

Med de små små pärlor prövade jag mitt tålamod, ungefär som med fjärilsbroderiet. Det ska verkligen sägas att det här var ett pilligt och klurigt handarbete som ju hade gått mycket fortare med stora träpärlor… MEN! Jag gillar ju utmaningar!

DIY – PÄRLAD TAKKRONA

DIY beaded lampshade

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 3-4 timmar
DU BEHÖVER | lampställning/lampskelett (finns på second hand), önskade pärlor, tråd, nål,  sax, decoupagelim, pensel, takupphäng och glödlampa.

DIY beaded lampshade tutorial

 1. Trä pärlor på tråd.
 2. Knyt fast änden med nålen i lämplig kant på lampskärmen.
 3. Dra in pärlorna tätt mot kanten, dra igenom nålen tillbaka genom pärlorna så att du fäster tråden. Klipp av tråden så att den gömmer sig bakom pärlorna.
 4. Knyt fast den andra änden och klipp av med god marginal för att kunna sy tillbaka och fästa tråden på samma sätt som i andra änden.
 5. Upprepa stegen ovan med så många rader pärlor du vill ha.
 6. För att fästa tråden ordentligt och vara säker på att inga knutar löser upp sig använde jag decoupagelim som jag penslade över alla knutar längs lampskelettet.
 7. Skruva fast takupphänget och glödlampan. (Detta steg kan i vissa fall behöva göras innan beroende på hur tätt du har hängt pärlraderna). Häng upp och njut av glittrande pärlbelysning!

DIY beaded lampshade

Min ambition var att täcka hela lampställningen med pärlrader och det är det fortfarande. Det hanns bara inte med till värdpresentationen denna månad. Jag ser fram emot att ha den tänd över köksbordet de mörka höstkvällarna som nu väntar.

DIY beaded lampshade

Vad har du skapat på sistone? Kommer du inte på något tycker jag definitivt att du ska haka på Monthly Makers! Det gav mig min kreativitet tillbaka och jag lovar att samma kan hända dig.

*

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

I augusti är temat PÄRLOR och Mikaela är värd. Kommentera detta inlägg senast den 28 augusti med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Den 10 september släpper vi nästa tema. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att inte missa något. Du kan också gå med i gruppen We are Monthly Makers för att inspireras och diskutera kreativitet med andra.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

14 kommentarer

 1. Hahahaha åh, känner så väl igen mig i det där. “Jag tar de minsta, de är finast, det kan väl inte ta så lång tid :D:D:D” och sen ba jo, det kunde det. Men det gör ju ingenting när du ändå kan använda skärmen under tiden du jobbar, och det kommer bli SÅ fint när du är klar! Kan verkligen föreställa mig hur ljuset färgas lite lite när det silas genom pärlorna. Det kommer bli fantastiskt!

  • Wilda Svara

   Gah, varför gör man så? VARFÖR? haha, men bra att du fixade det med “använda skärmen under tiden” 😛 Och med din pepp så vill jag ju göra klart den idag 😉 Tack!

 2. Jäklar i min lilla låda vilket pilligt jobb! Hade aldrig gått med mitt obefintliga tålamod. Men så impad – så härligt att det kommer vara något du verkligen använder dagligdags sen.

  • Wilda Svara

   Jo men verkligen. Haha tålamod måste vara min bästa egenskap. Du kan få ta lite av mig kanske? 😉

 3. Wow, så himla fin, Wilda!!! Du fick lampan att gå från att vara ett skelett till att bli en glittrande kandelaber. Du är så grymt bra på att ge sprakande liv till tidigare rätt alldagliga saker! Dessutom är det en riktigt häftig och annorlunda form på själva skärmen. Är det kanske en lampskärm från en bordslampa som du vänt upp och ned?

  • Wilda Svara

   Åh, tack Ruth! Vilka fina ord. <3
   Ja jag misstänker att det är det. 🙂

 4. Den är jättefin redan nu, men det kommer bli så häftigt när den är täckt! Men vilket pilljobb!

  • Wilda Svara

   Jag tror det! Och hoppas. För det måste ju bara vara värt det :p

 5. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #33 | pratande får och tröstande närvaro. | REAKTIONISTA

 6. Åh, ser fram emot att se det slutgiltiga resultatet, om det är såhär tålamodsprövande och fint nu! Jag kan ju direkt säga att det där hade jag nog ALDRIG haft tålamod till. Jag kan sitta i evigheter med vissa saker, men det här…. Jag vet inte. Superfint är det i vilket fall som helst!

  • Wilda Svara

   Haha, det är ju min grej helt klart 😉 Jag tar den lotten av värdarna – tålamodsjobben. :p Tack!

 7. Vilket imponerande jobb du har gjort! Skulle få psykbryt direkt eftersom mina stora händer aldrig hade lyckats med något sånt pilligt utan att tappa ut alla pärlor gång på gång. Den passar riktigt bra ovanför ditt köksbord redan men kommer bli pricken över i när hela är färdig 🙂

  • Wilda Svara

   Tack! Ja jag har tappat några pärlor under tiden så dammsugaren har varit lika närvarande som Asla (dock inte samtidigt). Ja det kommer bli väldigt mycket bättre när den är klar. Önskar att jag hade haft lite bättre tidsplanering.

 8. Pingback: MONTHLY MAKERS LOPPIS | DIY - taklampa med konstgjorda växter | REAKTIONISTA

Kommentera