Monthly Makers TRÄ

Jag visste precis vad jag ville göra den här månaden när tema TRÄ presenterades. Jag har haft den här lastpallen i mini-format (B 75 cm, H 72 cm, D 13 cm) på balkongen sedan i augusti när någon lämnade den utanför min port.

Monthly Makers TRÄ

Ett tag ville jag göra ett bord av den, eller en blomhylla. Den var dock en storlek för liten för att få plats med blommor. Så när jag fixade den hade jag ingen aning om vad jag skulle ha den till.

Monthly Makers TRÄ

Jag slipade träet lent, rent och hyfsat jämnt med en slipsvamp (svamp med sandpapper) och aktade mig för stickor. Sedan tog jag loss mittenplankorna, la dem ovanpå de två understa planen och slog i några nya fräscha spikar. Planen var att sedan vända på den, så jag vände den finaste sidan neråt.

Monthly Makers TRÄ

Jag har faktiskt inte gjort något liknande förut, förutom när jag målade om mina trähyllor. Då använde jag inte målartvätt, men nu kändes det nödvändigt eftersom lastpallen hade legat ute ett tag i regn och rusk. Jag blandade upp målartvätten med vatten enligt anvisningarna och tvättade med en kökssvamp. OBS! Det kan vara bättre att använda svampsidan om träet inte är helt jämnt.

Monthly Makers TRÄ

Sen var det dags att måla. Jag använde samma färg som till mina trähyllor. En vit lackfärg från Rusta. Lika opedagogisk bild nedan som med svampen. Lägg pallen ned, måla ovansidan och sen roterar du den så att du bara målar där det är plant. Och se till att färgen inte rinner och skapar droppar på sidorna om plankorna.

Monthly Makers TRÄ

En HELT annan känsla när jag hade målat lastpallen i två lager.

Monthly Makers TRÄ

När den sedan hade torkat testade jag den på olika ställen i lägenheten och inte förrän jag hade gett upp mina försök såg jag vart den skulle passa perfekt! Av någon anledning kunde jag plötsligt med ögonmåttet förstå att den var lika bred som änden på mitt köksbord. Så där hamnade den!

Monthly Makers TRÄ

Jag pyntade med att ta skott från några av mina favoritväxter, ställde i mina tepåsar och kryddburkar i lådorna.

Monthly Makers TRÄ

Och min vita låda för tepåsar utgjorde ett utmärkt andra plan för den ena lådan så att jag kunde gömma några fler tepåsar under. Nästa projekt blir att göra samma sak med bordsskivan så jag slipper täcka det repiga IKEA-bordet med stora dukar jämt.

Monthly Makers TRÄ

Åh, jag är så himla nöjd! Men, eftersom jag fortfarande tänker på andra användningsområden – vad skulle du använda den till? Berätta!

Monthly Makers TRÄMonthly Makers TRÄ


Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

I februari är temat trä och Sandra är värd. Kommentera detta inlägg senast den 28 februari med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Den 10 mars släpper vi nästa tema. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att inte missa något. Du kan också gå med i gruppen We are Monthly Makers för att inspireras och diskutera med andra.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

31 kommentarer

 1. BRAVO!!!!!!!!!! Detta är så bra! Jag blir helt lycklig av att se den, läsa dina beskrivningar och fantisera om all glädje den kommer ge dig genom åren! Perfekt på alla sätt och vis! Jag hade kanske gjort en till balkongen också att sätta växter i (hade en egen plan om det en gång – det står en rödmålad lastpall på vinden, hehe) men även detta med att ha kryddorna framme inspirerade mig och fick mig att fundera på hur sjutton jag kan lösa min egen keffa kryddsituation. Ska se om det inte blir något byggt här hemma också så småningom – kanske en kombination av detta och Annicas träbidrag!

  • Fina du! Dina kommentarer är så otroligt givande och peppande. Grundplanen var att göra en till balkongen, men för att få i krukor krävs det den större vanliga varianten. Men jag kanske plastar in lådorna och sår direkt i den till våren, när fröerna har blivit plantor. Ett tips för snygg kryddförvaring är att använda en tavellist. Enkelt och snyggt!

 2. Så sjukt smart och snyggt! Det blir ju ett smidigt sätt att kunna ha saker framme och nära till hands men utan att det är i vägen och dessutom blir det en extra prydnad.
  Jag tänkte faktiskt precis som Alicia att man även kunde använda den till att ha växter i på balkongen eller kanske ha i badrummet och fylla med skönhetspryttlar.

  • Tack! Ja, så glad att jag kom på att den kan stå där. Den är tyvärr för liten för så gott som alla krukor, men går ju att lösa genom att plasta in och odla något direkt i den. Badrummet var ju en superbra idé också!

 3. Wow så fint!!! Sjukt bra! Tycker det var riktigt fint att blanda kryddor, växter och teer i hyllan! Det var ju verkligen helt perfekta mått för att stå vid köksbordet! Ang andra användningsområden så skulle den vara fin att ha på väggen också tänker jag, och såklart som de andra säger på en balkong fylld med växter!

  • TACK! Det är så trist att den är så liten, men i en större (vanlig) storlek så får ju växter plats. Eller så får jag plasta in lådorna och ha fröer och småblommor i istället. Ingen kruka går i tyvärr… Ja på väggen skulle den nog göra sig bra, men då behövs en extra planka i botten.

 4. Kul att du gav dig på ett lite större projekt! Blev ju kanonbra och perfekt att förvara kryddor, skott och teer så en får en bra översikt. Jag tänkte också att en större variant hade varit bra att ha på ex balkongen. Så kan en odla på höjden istället.

  • Tack, Stina! Ja, det var roligt att få göra något rejält. Ser fram emot att göra en ännu större till balkongen och dessutom fixa till köksbordet i samma färg. 🙂

 5. Pingback: Stjärnögonblick #7 | blåvinge, livslust och systerkramar. | REAKTIONISTA

 6. Men wow, Wilda, är så himla imponerad! Superdupersnyggt ju. Och vilket fiffigt ställe du hittade till den så småningom, passar ju perfekt att ha som hylla vid köksbordet. Grymt att du vågade dig på ett så pass stort projekt 🙂

  • Åh, tack! Ja, jag ska nog göra både köksbord och en större lastpall till balkongväxterna inom kort 🙂 Kul med större, men kanske inte så praktiskt inför flytten sen, hehe.

 7. Kult! Ble kjempestilig som oppbevaring og må si at å ha det rett ved siden av kjøkkenbordet ble jo helt perfekt ^^

 8. Den passar ju perfekt vid köksbordet, tycker det ser så hemtrevligt ut med kryddor och te framme sådär 🙂

 9. Blev jättefint men jag undrar om det inte var superarbetskrävande att slipa träet lent? Jag gjorde en lastpallssoffa för ett par år sedan men har inte slipat den alls eftersom den står utomhus och jag fasade för att sätta igång med slipandet som verkade vara ett evighetsjobb.

  • Det här är ju en lastpall i mini-variant men jag tyckte att det gick väldigt enkelt med den där slipsvampen. Jag köpte en av de grövre på Clas Ohlson. Jag har i och för sig lärt mig med min sjukdom att låta saker ta tid, ta lite i taget. Då känns det inte så stort och jobbigt. Jag slipade två plankor på ca 5 min 2-3 gånger om dagen och efter några dagar var det klart. En soffa tar väl längre tid men tror att det handlar om rätt verktyg och att ta lite i taget 😉

 10. Så jäkla smart och personligt! En perfekt compact-living-möbel, Tycker att den är så himla fin där den står – den skapar så mysig stämning. Annars går det att flytta den till sovrum/vardagsrum och ställa böcker med fina framsidor i den (tex kokböcker, konstböcker osv). Obs: har ej läst igenom kommentarerna så jag kanske upprepar det andra har skrivit nu!

  • Åh, vilken bra idé! Jag tänkte på något sånt men kom inte hela vägen med den idén. Så underbart att du tyckte om den! Tack för din kommentar!

  • Tack! Vad fint att du också tycker om den. Den är verkligen praktisk och står bra till. Blir mer nöjd för varje dag.

 11. Den verkar ju vara som klippt och skuren för ändamålet! Vilken matchmaking!! 🙂 Jättefint!

 12. Snyggt! Den skulle passa uppsatt på köksväggen också, sen såg jag någonstans någon som använt en liknande variant i fönstret…kombinerad förvaring och insynsskydd =)

Kommentera