IMG_1689

På julaftonens morgon for vi genom ett glittrande vinterlandskap med rosa skira moln som skingrades till en klar solskenshimmel när vi kom fram hit. Till Samuelsdals pensionat i Falun.

IMG_2049 IMG_2055

Julmaten plockades ut på serveringsbordet och kramar byttes när huset fylldes på med människor.

IMG_1767

Och under granen fylldes det på med julklappar för stora och små.

IMG_1776

Några fyrbenta vänner sprang runt vid våra fötter och blev klappade på. Moa hade fin rosett dagen till ära och de fyra chihuahuorna (omöjligt att stava) var nog det sötaste jag upplevt i hundväg. I Claras knä blev det nästan lite overkill med söthet.

IMG_1773 IMG_2008

Mycket folk var det. Tur att alla var så trevliga. Två släkter och inget kaos alls, bara trevligt och mysigt. Jag var så himla nöjd med massa gott vegetariskt, alkoholfri öl och julmust. Så fint också att typ alla satt bänkade till Kalle Anka. Australiensarna förstod inte riktigt vad vi gjorde, och helt ärligt hade vi själva lite svårt att förklara det.

IMG_1784

Sen kom jultomten! Alla fick ta emot varsin julklapp från säcken och sen hjälptes barnen och värden åt att dela ut de sista klapparna. Det var ju en del. Min favoritstund, just för att det är så fint att se reaktionerna när julklapparna landar och också känna gåvorna landa hos mig.

IMG_1851

Innan kvällsgröten hängde jag med lite olika trevliga människor. Mest övade jag min engelska. Sen fick 11-åringen träna sin engelska och sina pingis-skills. Jag somnade strax efter 22 i en underbar säng.

IMG_2003

Juldagen. Jag vaknade till ett tyst hus, tassade ner till elden på nedervåningen och drack en kopp kaffe samtidigt som frukosten dukades fram. Folk vaknade till och solen steg upp ovanför trädtopparna.

IMG_2034 IMG_2037 IMG_2050

Efter en underbar frukoststund, städning av rummen, kramar och tack begav vi oss iväg för sightseeing med australienserna i metropolen Falun.

IMG_2065

Efter en tur genom centrum hamnade vi på Lugnet där Clara och James försökte ha ett snöbollskrig, men de var lite för snälla för att göra det helhjärtat.

IMG_2101 IMG_2111

Världsarvet Falu koppargruva. Det rykte från schaktet och vi frös nästan näsorna av oss. Mest synd var det nog om de som inte varit med om minusgrader förr. De kunde inte helt uppskatta det klara vädret.

IMG_2149 IMG_2122 IMG_2129

Vårt sista stopp på hemresan blev den gigantiska dalahästen i Avesta. Så turistigt! Men ja, det var ju rätt kallt.

IMG_2236

Strax innan solen helt hade försvunnit för dagen stannade denna resa och kalla händer, fötter och stela ansiktsmuskler kunde tina upp igen. En helt fantastisk jul. Tack till alla som bidrog till att göra den så himla himla fin!

IMG_2274

Kommentera