NaNoWriMo är kort och gott en utmaning som går ut på att skriva en roman på 50 000 ord under november månads 30 dagar. Du kan läsa mer om det i mitt inlägg här eller på den officiella hemsidan där du också registrerar ditt deltagande för NaNoWriMo 2017. Det låter ju helgalet! Det är ett helt fantastiskt koncept! Varför?

 • Du kommer förbi din prestationsångest genom att skriva hellre än bra.
 • Du ser vad du faktiskt kan hinna skriva under en dag och går därmed emot myten om att “du inte har tid”.
 • Fantasin utvecklas och kreativiteten får leva i sin allra friaste form: leken.
 • Du får material som du sedan kan skriva en bok av.
 • Du utmanar dina egna föreställningar om att du inte klarar av att skriva en bok.
 • Hela grejen med den dramaturgiska kurvan och skrivregler faller platt till marken vilket ger möjlighet till att berätta på nya sätt.
 • Du peppas av andra som också skriver samtidigt.
 • Myten om att det krävs talang för att bli författare motbevisas. Det handlar om att skriva. Och skriva.

Det finns MÅNGA fler anledningar till varför NaNoWriMo är så populärt och varför du som gillar att skriva, men inte tror att du kan, borde haka på denna utmaning.NaNoWriMo 2017 - reaktionista.se

Jag har de senaste åren arbetat intensivt med en och samma roman och nu i höst har den tyvärr fått stå tillbaka till förmån för studier. Först tänkte jag därför inte vara med på NaNoWriMo eftersom jag dels behöver fortsätta arbeta med mitt påbörjade projekt, och dels eftersom jag inte har tiden. MEN… har jag verkligen inte tid? Om jag sätter upp mina egna regler, som går ut på att skriva något varje dag? En mening, en dikt, några rader på bokprojektet, en replikväxling? Om jag tog bort ordkravet och bara bestämde mig för att skriva?

Eftersom jag har gjort NaNoWriMo så vet jag att jag har kapacitet att skriva en roman på en månad, men jag vet också att det sätter en press på mig som påverkar mitt övriga liv och min hälsa. Stress är som ni vet inte så bra ihop med utmattning och posttraumatisk stress 😉 Så för NaNoWriMo 2017 ser konceptet ut så här:

Varje dag under november ska jag antingen skriva poesi, en reflektion eller några meningar till bokprojektet som jag om jag känner för det publicerar i valfri form på instagram eller bloggen.

På så vis kommer jag igång med skrivandet igen och hittar en plats för det i min vardag.

Läs gärna mina tips om att skriva en roman – vad jag har lärt mig hittills.

Kommer du att delta i NaNoWriMo 2017? Har du deltagit tidigare?

16 kommentarer

 1. Det låter som en sund och mysig inställning till utmaningen! Ska bli kul att ta del av det du väljer att dela med dig av!
  Själv har jag varit lite sugen på att ge mig på NaNoWriMo både förra året och detta, men då just november för mig är en väldigt hektisk månad i övrigt klaffar det dåligt. Jag vill inte lägga ett till krav på mig själv. Men kanske att jag anammar tanken men kör en egen månad på vårkanten någon gång, det hade varit kul!

  • Det har redan blivit något väldigt fint, att få skriva poesi igen. Hoppas att jag kan få ihop något inlägg om detta kommande vecka 😀
   Det är just det som är klurigt med NaNoWriMo. Även om tanken är att skriva väldigt snabbt och inte tänka så mycket så tar det ju ändå tid. Det är viktigt att snabbt släppa prestationen och bara ha roligt om en ska orka med hela månaden. Låter klokt att göra det på ditt sätt och att vara snäll mot dig själv. Som ett krav faller också hela idén eftersom det är meningen att släppa på krav 😉

 2. Låter som en intressant utmaning. Har planerna på att försöka skriva en självbiografi men av någon anledning tar jag mig aldrig tiden att sitta och skriva. Vet inte om jag får ångest av att grubbla i det förflutna och därför jag skjuter upp det 😛

  • Jag kan känna igen det där. Skrivandet för mig behöver vara lustfyllt och ta tag i mig för att jag ska kunna skriva. Kanske ska du bara försöka börja i någon ände? Kanske med något helt annat? Skriva dagbok, skriva om vad som gör att du skjuter upp det, skriva om att du inte vet? Jag tänker ofta bäst i skrift så för mig har det varit ingången för att också kunna skriva om det svåraste. Nu fick du råd du inte bad om, men ta vad du vill ha och kasta bort det andra 😉

 3. du har så kloka tankar kring nano! tänkte inte heller vara med för första gången i år …. men kanske kör en liten twist precis som du och översätter, redigerar, och städar upp bland gamla nanos och skrivprojekt. finns ju alltid nånting man kan göra utan att tvinga sig att hetsskriva nya saker.
  puss hjärtat!

  • tack finaste! tycker att det är en av nanos grundpelare ändå, att släppa prestationen och göra sin grej. det går att göra så mycket bara genom att börja någonstans. hoppas det blir en bra skrivmånad för dig med. puss puss darlo!

 4. Låter som ett jättebra koncept. Jag brukar försöka tillämpa denna teknik för bloggen, ibland behöver man bara få ur sig text.

 5. Jag skrev väldigt mycket när jag var mindre men har tappat det helt nu. Hitta inte inspirationen riktigt och inte heller tiden till att göra det. Hade varit superkul att gå med i denna utmaningen, men känner fortfarande att min tid inte räcker till faktiskt

  • Det är ett dilemma det där med tid. Utmaningen går lite ut på att förstå att det inte tar så lång tid att skriva om en släpper prestationen, men då ska en verkligen ha motivation till det. Hoppas att du hittar skrivandet på annat sätt om du vill det.

 6. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 44 | bloggvänner och lakritspepparkaka. | REAKTIONISTA

 7. Pingback: MONTHLY MAKERS BÖCKER | gör en diktbok + tips för att skriva poesi | REAKTIONISTA

Kommentera