Snart är det november och NaNoWriMo! Jag har alltid bävat inför denna månad, men förra året hände något oväntat. November gav mig en revolution. Mitt skrivande utvecklades i lavinfart. Jag tappade alla myter jag hade haft om skrivandet (t ex att det tar mycket tid, att det kräver inspiration och ska värkas fram med prestationsångest). Jag hittade skrivglädjen och berättarlusten, blev förälskad i en karaktär jag hade skapat själv och började se min omgivning med detaljögon. Jag besegrade min prestationsångest och genomskådade de hinder jag hade satt upp för mig själv. Vilket mirakel pratar jag om, undrar du kanske nu?

National Novel Writing Month

– En utmaning i skrivande ursprungligen från USA, på initiativ av journalisten Chris Baty.
– I år är det 16:e året det genomförs, med deltagare från alla världsdelar.
– Alla som skriver 50 000 ord på en månad (ca 1667 ord om dagen) vinner utmaningen.

Vill du vara med? 

– Gå med på forumet
– Hitta på en titel, beskriv din idé (om du har någon) och ladda upp ett inspirerande omslag.
– Presentera dig i introduktionstråden.
– Hitta din lokala grupp på forumet och anmäl dig till uppstartsträff eller skrivträffar som anordnas. Stockholm har många aktiviteter.
– Om du har Facebook finns det också grupper där. Sök på NaNoWriMo så hittar du flera.
– Lägg in din text dagligen för att se ordräknaren öka.

Tips

– Anta mottot “No plot, no problem” och skriv bara helt utifrån en enkel idé. Berättelsen kommer att få eget liv.
– Släpp prestige och prestation. Kvanitet framför kvalité. Kvalitén kommer av kvantiteten och redigering kan du syssla med efter att månaden är över. Då har du nog med material för det.
– Skriv på väg till jobbet/skolan, i reklampauser på TV, en stund på lunchen, innan du somnar, när du vaknar. Byt ut TV-tittande och mobilspelande mot skrivande. Du kommer att bli lika underhållen, om inte mer.
– Du behöver inte skriva 50 000 ord. Sätt upp ditt eget mål. Det viktigaste är att du släpper taget om planering, storylines och ordval och hittar flödet.
– När du känner att du kör fast kan du fråga om hjälp i forumet, i grupper på Facebook etc. Under november kommer det att hända mycket i dessa grupper som hjälper en att komma igång, t ex ordkrig som är en tävling i vem som kan skriva flest ord på kortast tid.
– NaNoWriMo är roligare med andra så förutom på forumet kan du hitta andra deltagare, pepp och inspiration här: Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram, Pinterest, YouTube.
– Använd hashtag #NaNoWriMo

Kommentera