I år är det dags för mig att gå med i utmaningen NaNoWriMo.

National Novel Writing Month startade i USA 1999, på initiativ av journalisten Chris Baty. Utmaningen går ut på att skriva 50 000 ord på en månad. 1667 ord om dagen. På forumet samlas skribenter för att presentera sin idé, peppa varandra, lägga upp text för ordräknaren.

Ett motto som jag har fått av Ina (ett riktigt nanowrimo-proffs) är “No plot, no problem”. Alltså, utan synopsis inget problem. Så jag startar med en idé och så skriver jag från det. Alla som har skrivit 50 000 ord den 30 november har vunnit utmaningen. Det spelar ingen roll vilken klass det är på texten – om det är en bästsäljare eller bara dravel. 50 000 ord ger första pris – kvantitet före kvalité. Det var grundarens idé – att släppa prestigen och prestationen av författarskap.

Min idé går ut på att lära känna min huvudkaraktär i boken jag redan arbetar med. Jag ska under november månad lära känna Elviras inre och yttre värld. Min plan är att under dagen samla på mig intryck och skriva ned små stödord av saker jag upplever för att sedan till kvällen kliva in i skrivandet med dem. Sedan får orden ta över. Mitt mål är att inte stoppa mig, inte redigera, inte kritisera. Målet med 50 000 ord är inte målet. Det är verktyget. Syftet är att frigöra mig från prestationsångesten, kritikern och skapa kreativ luft i mitt skrivande. Hitta tillbaka till leken.

Vill du haka på?

Det är inte för sent! Du behöver inte ens ha en idé.

  • Gå med på forumet.
  • Beskriv din idé (om du har någon) och ladda upp ett inspirerande omslag
  • Presentera dig i introduktionstråden
  • Börja skriva

Participant-2014-Web-Banner

3 kommentarer

  1. Ah, det hade varit kul! Men halva månaden, nästan, har gått så jag får stå över. Är det en återkommande grej, typ varje år eller en engångsgrej? Gissar att man ska skriva på engelska förstås?

    • Det återkommer varje år i november. Det skrivs romaner över hela världen just nu, på alla språk. Du skriver själv i ett eget dokument och bestämmer både form och språk själv. Alla som uppnår 50 000 ord har vunnit. Du kan ju också haka på nu och se hur långt du kommer. Vissa står fast på 1000 ord just nu och andra har redan dubblat sitt mål efter att ha nått 50 000 ord. För min del är jag glad för varje ord jag lyckats skriva hittills.

  2. Pingback: NaNoWriMo 2018 | fjärde året i bloggformat | REAKTIONISTA

Kommentera