Hej fina läsare! Hur har ni det? Det traditionella midsommarvädret är här och tur är väl det egentligen. Naturen behövde lite vatten nu.

Jag har haft minst sagt tuffa dagar. Därför ser jag extra mycket fram emot midsommarhelgen. Under tentaperioden började jag märka av en ovanlig trötthet. Jag är ofta extremt trött, speciellt efter ansträngning. Men jag har alltid orkat ta mig upp på morgonen och kunnat få något gjort. Förra veckan var det flera dagar då jag inte fungerade alls. Likaså i måndags. Jag samlade kraft och ringde vårdcentralen, trots alla tidigare erfarenheter som sa mig att det var helt meningslöst. Skulle det här vara den gången jag blev tagen på allvar på vårdcentralen?

Trött och utmattad - reaktionista.se

Jag fick en tid i tisdags. Ni som har följt mig på Instagram Stories vet hur det gick. Besöket började med att läkaren frågade hur jag mådde och jag svarade att jag är väldigt trött. “Ja, det är vi väl alla. Vem är inte det?” blev svaret. Det var som att luften gick ur mig helt.

Det visade sig att jag hade träffat samma läkare för ett år sedan, då jag misstänkte låga sköldkörtelvärden. Att värdena låg på gränsen hade han helt förträngt. Det han kom ihåg var att jag sagt att jag var ovanligt trött. Därför tog han det som ett gott tecken att jag nu studerar på högskola. “Duktigt, fortsätt med det!” Andra råd jag fick var att inte sova på dagen (jag sover max 20 min efter lunch de dagar jag måste det), dricka kaffe och gå flera promenader om dagen. Sen kom han med samma förslag som för ett år sedan: att jag skulle ringa en reumatologmottagning i en grannkommun i ett annat landsting.

Trots att jag förklarade att det här inte handlade om fibromyalgin längre, och att jag hanterar min smärta, var det hans enda förslag. Jag har gått på behandling på en smärtmottagning i mitt landsting under 1,5 år. Mitt problem nu är att jag inte får gå där mer, och att jag inte vet hur jag ska klara fortsatta studier när jag mår så här. Jag är kroniskt sjuk. Men det här är en försämring jag inte känner till. Jag fick ingen respons på det. Han verkade mest förnärmad och försvarade sig med att det här inte var hans ansvar.

Sjukling - reaktionista.se

Hela tisdagen försvann i tårar. Jag pratade med närstående och vänner, och människor som liksom jag kämpar med utmattning gav råd och stöd. Jag skickade en egenremiss till mottagningen som läkaren föreslog, och fick iväg ett mail till studenthälsan. Sedan drog jag ner gardinerna och satte i öronproppar för att kunna somna.

På tisdag ska jag på samtal hos studenthälsan. När jag har sökt runt på nätet har jag kunnat ana att detta är något mer än utmattning. Mina symptom stämmer skrämmande nog ihop med ME. Jag ska inte dra några slutsatser i det här kritiska läget, men det är värt att undersöka. Det skulle förklara mycket.

Så länge försöker jag anamma verktygen i pacing. En jämn aktivitetsnivå, med fasta rutiner och många regelbundna pauser. Än så länge fungerar det. Jag ber om extra tid till kursens uppgifter och jag gör dem del för del. Jag håller mig till det lilla och nära, som en klok person sa. <3

Imorgon bitti blir jag och Asla upphämtade av Daniel för att fira midsommar med hela hans fina släkt i det som mest kan beskrivas som en idyll likt Bullerbyn. Jag har längtat så länge efter detta. Asla ska få springa fritt i gräset och jag ska få träffa alla dessa människor som Daniel har pratat om i över ett halvår. Andas lantluft och omfamnas i kärlek. Exakt vad jag behöver just nu.

Hur ser din midsommarhelg ut?

20 kommentarer

 1. Usch, jag lider med dig =/ Det är så frustrerande när läkarna inte tar en på allvar. Jag blev dålig 2016 och har försökt komma fram till vad som är fel sedan dess och har fått samma bemötande som dig =/ Misstänker också ME, men hoppas så klart det inte är det…

 2. Hej. Så tråkigt att höra om din upplevelse på vårdcentralen! Jag känner så väl igen mig och har varit på många liknande läkarbesök. Jag fick diagnosen ME i höstas. Det kändes helt ok eftersom jag har trott det länge. Hoppas att du får någon bra hjälp framöver. Trevlig midsommar!

  • Det är så dåligt att det får gå till så här. Förstår att det kan vara en lättnad när en ändå anar det. Skulle nog uppleva det på samma sätt. Hur fick du diagnos? Får du hjälp idag? Trevlig midsommar!

 3. Malin Burge Svara

  Ledsen över att du fick ett så dåligt bemötande (igen). Som jag känner dig har du förmåga att skilja på vanlig och ovanlig trötthet. Du gör rätt som lyssnar på kroppen och anpassar! Ha en fin midsommar!

  • Tack för din stöttande kommentar. Ibland är det ingen fördel att ha självkännedom tyvärr, men jag hoppas att den tar mig vidare ändå. Detsamma, vännen. Trevlig midsommar!

 4. Blir så arg när jag läser berättelsen om ditt läkarbesök. Skicka – eller be Daniel skicka – länken till blogginlägget till Vårdcemtralens chef, med em uppmaning att se till att den här läkaren – och hans kollegor – börjar se, lyssna till och ta patienten på allvar. Eller byta specialitet om de inte klarar det.

  Sen blir jag ledsen och förstår din oro över den nya nyansen i din trötthet. Du har hanterat din sjukdom på ett sånt föredömligt sätt – och så slår den ändå tillbaka med större och okänd kraft.

  Önskar dig en midsommarhelg lagom späckad med stjärnögonblick, inte minst massa kärlek, närhet och tillhörighet.

  • Jag ska definitivt göra en anmälan. Nu får det faktiskt räcka. Tack för din omtanke. Det var en midsommar med precis de ingredienserna du önskade mig. Så tack för det! Hoppas att du också hade en fin midsommar, Sara.

 5. Vad ledsen jag blir å dina vägnar. Jag blir så frustrerad och besviken på vården när jag läser att de inte lyssnar på dig och på att en oftast måste vara starkast när en inte orkar något alls. Jag beundrar dig för hur du kämpar på och jag hoppas att du ska få den hjälp du behöver. Att de lyssnar på dig. Att det ska få vända. Att du inte behöver tampas med ME ovanpå allt annat. Jag hoppas att sommaren ska ge dig den återhämtning och kraft du behöver, att du ska få svar och den hjälp du har rätt till. Krya på dig finaste du.

  • Tack för din fina omtanke. <3 Jag hoppas att jag får svar på vad som är fel. Och är det ME är det snarare en förklaring på den här tröttheten som jag har levt med så länge, så kanske är det bra att få förstå vad det handlar om. Hur som helst så kommer det att gå att ta sig vidare på något vis, det gör det alltid. Tack för de råd och det stöd du ger. Hoppas att din sommar också innebär återhämtning. Varma kramar!

 6. Så sorgligt atthöra hur du blir bemött. Tyvärr är du inte ensam. Jag hoppas innerligt att du får den hjälp du behöver. Önskar dig mitt i detta en skön och fin midsommar.

 7. Usch när läkare inte tar en på allvar! Vet inte hur många gånger jag har känt mig dumförklarad av läkare….
  Hoppas du får rätsida på allt snart! Och hoppas du får en fin helg!

  Själv tar jag det bara lugnt under helgen, ska iväg och köpa extra god mat till hunden imorgon annars fortsätter helgen i en lugn takt 😀

  • Det är så hemskt att höra att det är så vanligt. Jag önskar att det var självklart att bli behandlad med respekt och värdighet. Så skönt att kunna ta en lugn helg sådär. Förstår att det kan vara välbehövligt. <3

 8. Tack så mycket för att dela. Jag har redan delat den här artikeln med min Facebook så att fler kan dra nytta av det.

 9. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 25 | Björsund, krans och örter. | REAKTIONISTA

 10. Pingback: JUNI 2018 | hemtentor, djup trötthet och midsommar. | REAKTIONISTA

 11. jag håller tummarna för att det blir bättre, att du träffar någon som lyssnar och hittar något som funkar. fina du <3

Kommentera