Ordet för 2018 var närvaro och det är märkligt hur detta ord tar sig så många olika uttryck detta år. I november har det handlat mycket om att ibland också tillåta mig att vara frånvarande. För att vara närvarande i vissa sammanhang behöver jag nu avböja andra. November började med hemtenta, workation och skrivträff. Sedan började jag kursen Välfärdsstaten, människan och samhället och studietimmarna fördubblades direkt. Mitt mående har gått från helt okej till en rejäl nedåtkurva och sedan pikat uppåt igen mot slutet av månaden. Det har varit stökigt, intensivt och stundtals alldeles underbart. Jag ser fram emot att pausa med glögg, julmarknader, snöpromenader och tända ljus mellan studierna i december.


I år vill jag testa att utvärdera månaderna fritt under några rubriker, och dela med mig av det som känns viktigast och mest relevant för er. Är det något ni vill läsa mer om så säg gärna till så gör jag ett inlägg om det! I grunden av dessa reflektioner finns årets mål och min bloggstrategi

Frost - reaktionista.seFrosten som kom och lyste upp gråa tider med sitt glittrande vita.

Kroppen

» När jag talade om stress i slutet av oktober hade jag ingen aning om att jag skulle spendera all min vakna tid i studiebubblan under november. Puh! Det som är den fysiska skillnaden är att jag bara har accepterat läget, flutit med och låtit prioriteringarna lösa sig själva. Stundtals har jag varit stressad, men mer socialt än pga tidspress.

»  Jag har sett mina varningstecken i tid och lagt ner allt när kroppen signalerat. Ibland är det som att kroppen styr själv. När jag inte forcerar det så löser den livet, gränser och återhämtning automatiskt. Flera gånger har jag bara fått lyssna när kroppen sagt att den inte orkar. Så länge jag lyssnar håller det. Risken kommer när det blir så mycket att jag kör på rent adrenalin. Då är det svårt att varva ner igen. Jag ser tendensen och motverkar den.

» Jag har tagit många fler promenader, sprungit upp och ner i skolans trappor och tränat de dagar jag inte har varit för slut av utmattning/fibromyalgi. Yogan har dykt upp mer i min vardag och också som stretch – inspirerat av finaste Agnes som påminde mig om vikten av det.

» Sömnen varierar. Ofta är det de adrenalinstinna långa studiedagarna som gör det svårt att komma till ro. Annars sover jag väldigt bra, och drömlöst (åtminstone vad jag minns). Ibland känns det som att natten försvinner på ett knäpp. Tyvärr är det omöjligt att sova dagtid i detta tempo även om jag ibland skulle behöva det.

»  Meditationen är ett viktigt verktyg för att slappna av och få ny kraft. Jag har tagit mig tid för det regelbundet, och märker att det får mest effekt när jag gör mediterar en stund dagligen. Överlag är jag noga med att sätta gränser för min återhämtning. Säga ifrån när jag inte orkar, ta ordentliga pauser och verkligen använda dem för att slappna av.

Wilda - reaktionista.seEn kämpig månad som definitivt har gjort mig starkare. I stormarna rotas jag.

Själen

» Det var något som hände med mig när jag skrev min hemtenta. När jag började skriva den var jag en socionomstudent med egen erfarenhet. När jag lämnade in den var jag en blivande socionom. Jag fann min professionella sida. Sedan dess finns det en annan stolthet och ton i mig. Något kraftfullt, ett rättspatos som står över mig själv. Att få brottas med sig själv på alla sätt och vis förändrar mig. Det känns som att allt det som är jag mejslas ut och får tydligare starkare former. Jag blir rörd när jag skriver det, för fasen vad jag har kämpat för att ta mig hit.

» En kompletterad godkänd gruppuppgift, ett VG på en hemtenta, två nya gruppuppgifter och hundratals sidor kurslitteratur. Tänk vad en månad kan innehålla i jämförelse med mitt gamla sjukskrivna liv (som iofs inte var så lugnt det heller, hehe). Jag lär mig ett nytt språk, lär känna nya människor, blir omskakad och hittar nya strategier.

» En period i november var jag riktigt under isen. Jag kände mig kvävd, ensam och berövad på energi. Det är ibland tungt att vara en person som ser saker innan andra, och som ser det annorlunda. Extra jobbigt att inte få erkännande när jag blev illa behandlad. Jag har verkligen fått träna på tålamod och acceptans och att hålla igen en explosiv (adekvat) ilska. Trots en stundtals tung depressivitet såg jag alltid stjärnögonblick. Under denna tid fanns det flera personer som stärkte mig och det är jag djupt tacksam för. <3 Jag vill speciellt nämna en ny människa som har blivit allt viktigare och ger trygghet. Jag får speglingar som jag  kan se mig själv i, i nya vinklar, och det är otroligt vackert att få vara med om det. Och alla fånskratt däremellan.

» Att träffa bloggvänner är en riktig boost på många sätt. Jag var rätt så speedad under hela vår workation men med ett sånt gäng är det inte konstigt att inspirationen är på topp. En kort fika med Agnes veckan efter fyllde på andra behov. Likaså när jag fick träffa Alicia en kväll och morgon i Stockholm. Längtar redan efter nästa gång! Även skrivträffen gav mig det där utbytet av kreativa närvarande människor som jag inte möter så ofta annars.

» Jag är djupt påverkad av #metoo varje dag. Det kommer nära, för att jag låter det komma nära. Ibland backar jag, pausar med tårar och andetag, och så orkar jag lite till. Jag behöver göra något för att inte fastna i maktlöshet. Ge kärlek och bekräftelse. Stötta andra stödjare. Administrera och skapa administrativa hjälpmedel. Delta i intervjuer. Kanalisera känslorna. Jag önskar att jag kunde göra mer, för jag vet att jag kan det, men för en gångs skull kommer jag att sätta mitt eget bästa först i detta. Jag ger av mig själv tills det inte tar ifrån mig något, sen pausar jag.

Workation - Agnes Cashew Kitchen - reaktionista.se
Vackersjälen Agnes på workation på landet. En välbehövlig boost i november.

Vardagen

» Det känns att mitt schema styr över mig just nu. Denna vecka har jag varit i skolan kl 9-18 fyra dagar i rad och fortsatt studera hemma på kvällen. Så var det också veckan innan. Jag minns knappt vad det är för dag och varje vecka känns som minst tre veckor. Ibland blir jag ordentligt stressad, men jag inser att tricket är att bara följa med. Smutstvätten får ligga kvar, diskberget byggas på och maten planeras på kortare sikt. Då är det skönt att jag har min roomie som kan ge katten mat när jag springer till skolan i sista minuten och diska en tallrik extra.

» Jag har avsagt mig mitt styrelseuppdrag för Feministiskt initiativ, sänkt kraven på mig i bloggandet och skrivandet och även i skolan. Jag har också fått minska kontakten med vissa vänner i vissa perioder för att orka med. Det blir allt viktigare att prioritera. Skolan är pengar och framtid, men annars är det de jag kallar familj och bloggen mitt allra viktigaste. Boken är viktig på ett annat sätt, men det behöver mer utrymme för att jag ska orka starta därifrån jag befinner mig nu.

» I november har jag upplevt många fina saker utöver skolan, trots tidsbristen. Det har en viktig inverkan att bryta mot det jag gör helt och hållet och låta hjärnan få jobba på med något annat en stund. Lussebak, naturupplevelser, Bar Grön med Johanna Nilsson, klädbytardag på ReTuna och barnlek är såna grejer som jag minns extra från november.

» Den 22 december har vi vårt sista seminarium för terminen med muntlig redovisning av en uppgift vi ska göra. Sedan är det tentastudier fram till 11 januari då jag ska skriva min första salstenta. Det är en svår kurs så jag kommer behöva lägga mycket tid på det, men jag vet hur bra jag fungerar när jag får styra min egen tid helt och hållet. Det är också mycket som engagerar mig i denna kurs så därför är det roligt – men också mer krävande.

DIY diktsamling Monthly Makers böcker - reaktionista.se
Poesin har följt mig genom november.

Kreativiteten

» Utan NaNoWriMo och Monthly Makers vore november en väldigt okreativ månad. Nu har jag ju faktiskt skrivit poesi VARJE DAG i november. Mycket nöjd över detta och förhoppningsvis kan jag också göra klart diktboken jag påbörjade snart. Jag hörde någon viska och fråga om publicering… I övrigt har jag fått ge upp boken i november, förutom att klura lite mer på strukturen i bakhuvudet. Skrivkursen gav en liten boost men vad hjälper det när tiden inte längre finns?

» Mina stackars försummade växter har ändå klarat sig bättre än jag förtjänar i november. Några har helt torkat ihop, några har bara tappat några löv och så finns det såna stjärnor som avokadoplantan som skjuter ett nytt skott. Tolkar det som att den söker uppmärksamhet. 😉 Jag har också köpt till en ny liten krabat, i form av en kroton. Den verkar trivas bra i den gröna djungeln. Nu ska jag snart ägna mig åt det angenäma problemet att få plats med adventsljusstakar på fönsterbrädena. HUR GÖR NI????!!!!

» Min kreativitet används ändå en hel del i skolan, i det akademiska skrivandets fantastiska och vackra ord. Novembers finaste: signifikant, diskrepans, incitament.

Skeppsholmen - reaktionista.se
Vy från Skeppsholmen, platsen där jag fyller på kraft i skrivnerven.

Bloggen

» Mitt populäraste inlägg i november var det gamla inspirationsinlägget Skriv en saga, eventuellt inspirerat av Monthly Makers månadstema? Mitt bidrag till tema böcker var också ett populärt inlägg i november. Ett av de inlägg som jag själv kände mycket för och som många gav reaktioner på var Jag kan leva med det, om ni kan leva med mig i det. Tack för att ni är här och läser. Tack för varje kommentar, gillamarkering och läsning. <3

» Eftersom skolan tar all tid så märks det också här. Förhoppningsvis inte så att ni tröttnar. Vad känner ni? Ger jag fortfarande tillräckligt för att det ska kännas intressant eller vill ni att jag skriver något kortare ibland om hur jag har det, som jag t ex gjorde igår?

» Bloggen är en självreflektion lika mycket som en vilja att beröra och nå ut. Jag märker hur jag vill återkomma hit, och ofta längtar efter att skriva här och berätta om allt som händer. Ibland går det inte förrän det har gått en tid, för att det inte är formulerat inom mig än, eller för att det finns aspekter jag behöver rama in först. Jag har en hel hög påbörjade inlägg som jag ser fram emot att skriva klart när jag får lite tid över.

» Bloggvännerna tipsade mig om att publicera stjärnögonblicksinläggen tidigare på söndagar så att fler hinner läsa under dagen. Jag har det på prov nu för att se hur det fungerar. När föredrar du att läsa stjärnögonblicken? Tidigt eller sent på söndagen?

» Önskeinläggen har fått vänta lite av förklarliga skäl, men det glädjer mig att det kommer fler önskemål hela tiden. Fortsätt med det så dyker de upp ett efter ett framåt!

Kaffe med lakritspepparkaka - reaktionista.se
Pepparkaka med lakrits och kopp kaffe. Det kommer en långt med.

Planer och mål för december

» Fortsätta publicera tankar och kanske även poesi regelbundet på instagram.
» Klara av de sista veckorna i skolan och lägga upp en bra studieplan inför tentan.
» Tillåta mig att fira jul på riktigt, göra julen till min egen tradition och skapa nya minnen.
» Träffa nära och kära och låta julen handla om samhörighet.
» Åka på den avslutande skrivträffen och känna gemenskap.
» Träna regelbundet.

Hur var ditt november? Hur avslutar du 2018?

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

2 kommentarer

  1. Heja dig <3 Vad skönt att du tagit dig igenom de jobbiga grejerna i november, plus är så impad av din självkännedom, vet knappt vad jag känner hälften av gångerna innan det gått en tid 🙂 Mitt november var också lite dippigt, men det blir bättre nu i december hoppas jag!

    • Ja otroligt skönt att ha klarat mig igenom. Åh, fina du. Jag är nog lite terapiskadad av alla år haha 😉 Hoppas det går fint för dig på lördag, ska tänka på dig. <3

Kommentera