Jag har redan från denna bloggs födelse fått brottas en del med frågor om integritet. Vad är okej att berätta? Om mig, och om andra. Vilken information vill jag ska vara offentlig och vad vill jag hålla för mig själv?

Idag börjar en ny lag gälla. Om du har missat den så är du antagligen inte företagare eller speciellt aktiv på nätet. GDPR, general data protection regulation, går i korta drag ut på att det kommer att krävas samtycke för att få använda personuppgifter. Personuppgifter innefattar nu personliga uppgifter så som religiös åskådning, politisk åsikt och e-postadress. Med mera. Elin har skrivit bra om det här. Liksom Linnéa som har skrivit om det riktat till fotografer och influencers.

Äppelblom - reaktionista.se

Vikten av att värna integriteten

Så vad vill jag säga med detta? Jag är övertygad om att denna lag kommer att hjälpa företagare och även privatpersoner att respektera varandras integritet på en ny nivå. Det är väl egentligen alldeles självklart att vi inte ska sprida känsliga uppgifter om andra människor utan deras samtycke?

Tänk er om jag skulle ha ställt frågor till Daniel och i smyg spelat in honom för att sedan skriva ner hans svar och publicera här. Eller om jag skulle fotografera ett bröllop och utan samtycke publicera dessa foton på min blogg. Det är precis lika självklart för mig som att jag när jag nämner personer från mitt liv frågar dem om det är okej att jag skriver ut deras namn, om det ens är nödvändigt. För det mesta skriver jag inte ens ut dem. Varför?

Det är inte min historia att berätta

Jag berättar om mig. Punkt. Mina känslor, mina upplevelser, mina åsikter. Om jag blir tveksam till om det jag säger också säger något om en annan person så frågar jag om det är okej. Det gör jag med alla. Utan undantag. Det gäller också foton. När det kan avslöja vem det är, eller om det ens finns en risk för det, så ber jag om lov.

Jag skriver ibland om personer utifrån den funktion de har i mitt liv. Då behöver jag vara extra noga med att jag värnar deras integritet, oavsett vad jag tycker om den här personen. Jag behöver se till att det inte framkommer något om den personens identitet, om jag inte har det samtycket.

För mig är det viktigt att det jag berättar utgår från mig, och speglar tillbaka på mig. Hur jag reagerar på någon annan säger därför mer om mig, och det är ett sätt att säkra integriteten. Det ska spegla vem jag är, och vad min berättelse består av. Din berättelse är din att berätta. Inte min.

Blåsippa - reaktionista.se

Så värnar jag din integritet

Jag har med anledning av den nya lagen skrivit en integritetspolicy som berättar hur jag använder mig av dina personuppgifter, som du lämnar när du kommenterar här.

Det är otroligt värdefullt för mig att få ta del av era tankar, åsikter och livssituationer. Det är en gåva ni ger mig, och andra som läser här. För mig är ett av grundsyftena med denna blogg att prata om det som är svårt att prata om. Det känsliga, nära, sårbara.

Du ska aldrig behöva känna att du måste göra det, och om du någon gång skulle ångra dig så vill jag att du säger till. Skicka ett mail, ett meddelande på sociala medier eller lämna en kommentar och säg till. Att du ska känna dig trygg och bekväm här är lika viktigt som att jag gör det. Därför har du också valet att vara anonym i kommentarsfältet. Annars kan vi inte fortsätta det här fina samtalet som pågår här inne. Om du hellre skriver ett privat meddelande till mig, via mail eller annat, så gör det. Allt du ger mig stannar hos mig.

Hur går dina tankar om GDPR? Om integritet? Är du mest trött på alla massutskick eller har det gett dig några nya tankar? Berätta, men bara om du vill så klart. 

 

SparaSpara

2 kommentarer

  1. Har inte reflekterat så mycket över det mer än att det är gött att jag kommer slippa några mailutskick nu hehe. Jag lägger nästan aldrig ut bilder på nån annan än mig på min blogg. Ibland är min man med men det är lätt att fråga om lov eftersom vi bor ihop. Och jag lägger inte ut bilder på min dotters ansikte heller. Har en dold blogg för familjebilder 😊

Kommentera