Världens lidande har gått rakt in i mig och jag har inte förstått hur jag ska orka göra något, kunna bidra på något sätt alls. Det är lätt att fastna där. Men så finns det andra som hittar kraft, gör något, och då kan jag låna deras energi en stund. Sörj, men fastna inte där. Organisera er!

Det händer saker nu. Människor säger ifrån, flygbolag erbjuder resenärer att checka in extra bagage med förnödenheter utan kostnad, politiker skänker sitt arvode, företagsledaren ställer in företagets resa och skänker pengarna, manifestation för att välkomna flyktingar anordnas i Stockholm imorgon kl 16, “Vi gör vad vi kan” samlade in miljoner på ett dygn, människor tar egna initiativ för insamlingar, Cherin Awad och Hanna Fahl skriver sanningens ord och undrar var politikernas handlingskraft är nu när folket reser sig, Malmö FF samlar in, tusentals frivilliga anmäler sig för att hjälpa till, svenska bloggare startar insamling, bland annat Dagens Arena, Svenska Dagbladet, IOGT-NTO och Dagens Nyheter har sammanställt vad du kan göra.

När du vill bidra med saker eller pengar bör du tänka på några saker. En hjälparbetare med erfarenhet ger konkreta tips här. Ett typiskt misstag som privilegierad är att ge det jag kan och vill ge. Det är viktigt att vi ger på de behövandes villkor.

Vi kan göra så mycket. Vi som är så privilegierade. Men framför allt kan politiken göra mer. Öppna gränserna, riv murarna, gör det möjligt att söka asyl där de behövande befinner sig, skicka flygplan och bussar och se till att alla länder gör vad de kan. Vi behöver vara en mänsklighet nu. Och de idioter som hånar och förminskar detta lidande borde vi ruska om tills de också förstår att det inte är någon jävla lek. Det handlar om liv och död och vi måste göra vad vi kan. Det finns ingen annan väg.

4 kommentarer

  1. Så bra inlägg! Just det här med att ge det som verkligen behövs tycker jag är jätteviktigt, det står liksom hela containrar med leksaker, kläder och andra insamlade grejer runt om i världen och bara står, det känns så himla onödigt. Och ibland är det bättre att skänka pengar så att de utsatta istället kan köpa själva det de behöver, det gynnar dels den lokala ekonomin och så har undersökningar visat att många fler använde ex myggnät mot malaria om de själva hade köpt det för en billig penning än om de skänktes bort. Men ja, just det exemplet är kanske inte jätterelevant i just flyktingkatastrofen men. Och människor vill såklart väl, men ibland borde man tänka ett steg till och lyssna på de som arbetar med sådant här på daglig basis om vad som är bäst att göra för att hjälpa till! Nu snurrade jag iväg lite på sidospår men ja, bra inlägg var min huvudpoäng 😉

    • Du har så rätt! Jag tänkte inte på det innan jag fick upp den länken i mitt flöde, men så klart är det så att folk behöver få bestämma själva vad de behöver och känna att de får ha integritet och makt över sina egna liv. Det måste ju vara det allra viktigaste någonstans när grundtryggheten hotats. Tack för dina tankar!

Kommentera