Detta inlägg innehåller reklam för Comfort Hotel Karl Johan

Lazy sunday Comfort Hotel Karl Johan Oslo - reaktionista.se

2019-04-21

Lazy sunday på Comfort Hotel Karl Johan

När receptionisten på Comfort Hotel Karl Johan i Oslo yttrade lazy sunday en sen lördagskväll med övertrötta sinnen tog vi tacksamt emot. Vilken himla skön start på vårt sista Oslo-dygn: att inte behöva checka ut förrän tåget gick hem till Sverige igen. Tack till detta fantastiska hotell som bjöd oss både på en hotellnatt och extra söndagsvila. Det behövdes. <3

Lazy sunday Comfort Hotel Karl Johan - reaktionista.se

Vi använde den lata söndagen till precis det vi behövde. Jag skrev några snabba vykort till mina stjärnföräldrar, njöt av dagsljuset som sipprade in så mjukt genom gardinerna och gjorde lite yoga för att ta hand om min slitna kropp efter alla bravader. En hel förmiddag med self-care helt enkelt.

Comfort Hotel Karl Johan Oslo - lazy sunday - reaktionista.se

Att jag hörde av mig för ett samarbete med detta hotell är för att deras värderingar stämmer väldigt väl överens med mina egna. Jag hade läst om deras arbete och ville berätta om det för fler. Det är så lätt att tänka att hotell bara är en lyxgrej eller nödvändigt på en resa. Så jobbar inte denna hotellkedja. Lazy sunday är alltså inte hela historien bakom detta, även om jag rekommenderar det för personlig hållbarhet.

Lazy sunday på Comfort Hotel Karl Johan Oslo - resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet
Lazy sunday Comfort Hotel Karl Johan Oslo - reaktionista.se

We Care – hållbarhet för människor och miljö

Nordic Choice arbetar ambitiöst med hållbarhet – och de gör hela analysen i We Care. De ser att miljö och människor hänger ihop. Hotellen hjälper sina gäster att göra bättre miljöval genom att skippa plastmuggar, onödig städning och minska matsvinnet. De samarbetar med UNICEF i kampen mot människohandel, arbetar aktivt med att göra sin hotelldrift mer hållbar och stöttar lokala initiativ för att stärka kvinnors och barns rättigheter. De bidrar också till lokala initiativ för att hjälpa människor i nöd.

Överskottet för armbanden som de säljer i receptionen (tillverkade av papper av kvinnor i Kambodja) hjälper kvinnorna till ett avlönat arbete och därmed självständighet och trygghet. Tack för ert värdefulla arbete, och jag hoppas att fler som reser gör valet att sova hos er. För vi sov inte bara gott i skön säng med bra ljudisolering från gatulivet precis utanför. Vi fick sova med ett bättre samvete.

Comfort Hotel Karl Johan Oslo We Care - reaktionista.se

Hotellet låg så centralt som det går att önska, och granne med Oslos vackra domkyrka. För ja, även om vi hade kunnat ligga i den där sköna sängen hela dagen så ville vi ju passa på att se lite mer av Oslo.

Oslo domkyrka - reaktionista.se

Tøyen – gatukonst och trygghet

Linda tar täten och jag följer glatt med. Vi rör oss mot Tøyen, som förbinder gamla Oslo och Grünerløkka. Ett område som så många andra fått en stämpel utifrån socioekonomisk utsatthet, men där satsningar har gjorts för att skapa engagemang och gemenskap. Definitivt ett intressant område att besöka, med kvartersguider i gula västar och gatukonst utöver det vanliga. När vi var där kändes det som att det sjöd av liv med barn i roliga lekparker och lokala butiker som doftade starkt av all världens kryddor.

Tøyen Oslo - reaktionista

Vi beställde sushi på torget, som tyvärr dröjde så länge att hangry låg i luften. Vi hade inte beräknat den väntetiden i dagsschemat och när vi väl fick maten åt vi upp den i ett nafs och gick vidare i solskenet. Mot botaniska trädgården, eller den botaniska hagen. Där hade jag aka växtberoende kunnat vistas i timmar. Det får bli nästa gång. Vi hade en annan stadsdel kvar att kika in arkitekturen i.

Botanisk hage Oslo - reaktionista.se

Kampen – arkitektur och arbetare

Kampen Oslo - reaktionista

Under 1920-talet var det många kommunister som bodde i Kampen och tidigare utkämpades Onsumslaget här – en kamp för arbetares rättigheter. Här möttes vi av en fantastisk blandning arkitektur (trähus ändå!) och fina budskap att bevara i hjärtat.

När alle tenker likt tenker ingen - reaktionista.se
Kampen
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet

Bjørvika och Operahuset

Körsbärsblommor Oslo april 2019 - reaktionista.se

Vi tog oss med lite raskare steg nerför höjden och in till de centralaste delarna av Oslo igen. Våren visade sin allra bästa sida när vi klev in i det moderna Bjørvika vid strandlinjen. Kontrasten från Kampens trähus var stark. Detta kvarteret ska enligt rykten se ut som en streckkod uppifrån. Jag imponerades av trafikljusen som visade hur många sekunder till det var rött eller grönt.

Bjørvika Oslo - reaktionista.se

I detta område finns också det kände operahuset och operahustrappan, där vi slog oss ner den sista timmen. Jag passade på att låna toaletten och beundrade byggnaden lite grann inifrån också.

Operahuset Oslo - reaktionista.se
Operahuset Oslo - reaktionista.se

Det är något speciellt med den nordiska vita designen. Det ger ett lugn i mig. Lite som att få ett blankt blad. Extra fint var det att ligga där i aprilsolen, titta på svanparet vid strandkanten och slumra till en stund. För sen, sen hämtade vi väskor på hotellet (lazy sunday till kl 18.00 alltså) och tog tåget mot Stockholm. Hem. Men Oslo, vi säger på återseende. Dig kan jag ju inte vara utan så länge till.

Operahuset Oslo - reaktionista.se

Fler inlägg från min och Lindas fantastiska Norgeresa hittar du här.

Om du vill ha tips om vad du bäst gör en kväll i april eller maj i Oslo så finns det ett inlägg om det också.

2 kommentarer

Kommentera