VARNING! Detta inlägg från katakomberna i Paris är till för att du ska komma i stämning inför Halloween. Det innehåller dödskallar, från riktiga människor, ben från människokroppar och mörka gångar under jorden. Det är inte ett inlägg du ska läsa medan du försöker äta något eller om det känns mer skrämmande än fascinerande. Fortsätt på egen risk.

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Katakomberna ligger i ett underjordiskt tunnelsystem som skapades under romartiden när kalksten bröts under jord. Det som är de egentliga katakomberna är den del av systemet som användes som gravplats från 1786 dit miljoner människoben flyttades för att få bukt med den smitta som befarades komma från gravplatserna och gjorde många sjuka. Du kan läsa mer på den officiella webbsidan.

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Efter att ha gått 130 steg ner för en trappa och genom gångar i underjorden kom vi ut till ännu fler gångar, men här kantade av högar med människoben och kranier. En helt absurd känsla.

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Så mycket ben! Och oerhört obscena konstverk. Som min arkeologvän utbrast “Vad  skulle vi tro om vi bara upptäckte alla dessa benhögar utan att veta hur de hade uppkommit?”. Ja, inte är det människor vid sina sinnens fulla bruk som gör statyer av människoben i alla fall…

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Längs den två kilometer långa vägen i underjorden fanns det olika citat om döden inristade i stentavlor. Oftast på latin men vi hittade också citat av 1867 års prins Oscar och J. Wallin, ärkebiskop av Uppsala.

Katakomberna Paris - reaktionista.seKatakomberna Paris - reaktionista.se

Och där i mörkret, från ingenstans, såg jag ett SPÖKE!!!

Spöket i katakomberna

Haha, jag ba skoja!
Okej, ta ett djuuuupt andetag.
Nu fortsätter vi.

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Det var verkligen kusligt där nere, med den underjordiska fukten och kylan och alla ben.

Katakomberna Paris - reaktionista.seKatakomberna Paris - reaktionista.se

Samtidigt var det en studie i hur snabbt en vänjer sig vid makabra upplevelser. Efter knappt halva vägen hade jag gått ifrån att tycka att det var läskigt, tänka “men guuud så många beeeen” till “jaha, fler ben” och nästan känna mig uttråkad. What???

Katakomberna Paris - reaktionista.se

Vi hittade ut igen och uppför den mest skrämmande spiraltrappa jag har upplevt. 83 ojämna höga trappsteg som gick runt runt. Om det var något som hade kunnat få mig att svimma av denna dag så var det nog den.

Katakomberna Paris - reaktionista.se

En otroligt makaber upplevelse som tog ca 45 min. Efter alla trappor var vi vrålhungriga eftersom vi inte hade räknat med den långa kön ner och den läskiga trappan upp. För att inte dö av hunger (höhö) sprang vi in på närmsta snabbmatshak. Om jag inte hade varit så hungrig hade jag nog köpt med mig en tröja eller en mugg med texten Keep calm and remember you will die från souvenirbutiken. Ändå ett bra motto i livet. Och framför allt i katakomberna.

10 kommentarer

 1. Så sjuk grej ändå. Kan tänka mig att det var en makaber och ändå häftig upplevelse.

 2. Spännande grej och bra timing att posta om det nu. haha. Får ta och besöka det när jag återvänder till Paris 😀

  • Wilda Svara

   Haha, ja verkligen. Inte alls uttänkt :p Det tycker jag definitivt du ska göra. Jag har en känsla av att du skulle gilla det.

 3. Jisses. Vilken knäpp och obehaglig grej. Jag var tvungen att titta snabbt bara. Det blev så himla extremt.

  • Wilda Svara

   Ja jag förstår dig. Det var lite så i början för mig med. Hjälpte dock att gå i tunnlar innan för att sen komma ut till alla ben. Märkligt att se det så här på bild också.

 4. OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG blir helt sprittig i benen av att se det här! Wow wow wow tack tack tack för att du tog med kameran och lyckades få så stämningsfulla och vackra bilder utan en massa turister och annat i vägen för detta fascinerar och inspirerar mig så oändligt mycket att jag får andnöd! Vet inte vad det är för fel på mig men det är väl mitt sätt att hantera rädslan för förgänglighet antar jag, att bli helt besatt av den liksom. Skulle verkligen vilja åka dit!

  • Wilda Svara

   Haha, åh vad härligt att du fångades så av detta! Kul att du inte bara blev vettskrämd, då kan jag ju erkänna att jag inte heller var så rädd. Mest fascinerad 😉

Kommentera