Père-Lachaise var utflyktsmålet under vår sista dag i Paris. Jag hade ingen aning om att det fanns så här fantastiskt vackra kyrkogårdar i Europa. Jag var exalterad över att jag kanske skulle få se gravar för kända personer som Oscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison, Chopin och Marcel Proust.

Pere Lachaise - reaktionista.sePere Lachaise - reaktionista.se

Det var rätt så kusligt stundtals, med statyer som nästan såg levande ut och spindelväv på dörrarna till gravarna. Tack och lov hade jag en skräckförfattare med ockulta intressen vid min sida. När jag utbrast “Jag skulle aldrig våga gå här när det är mörkt” log hon bara njutnungsfullt vid tanken.

Paris Pere Lachaise - reaktionista.sePere Lachaise - reaktionista.se

Det var första gången jag var på en kyrkogård med gravar ovan jord. En del gravrum var utsmyckade med kors, andra med statyer eller kyrkfönster. En mycket makaber känsla att gå runt där på kullerstenen och titta på gravar som turister.

Pere Lachaise - reaktionista.sePere Lachaise - reaktionista.se

Vi gick upp för en trappa till en höjd där kapellet ligger. Därifrån hade vi en fin utsikt. Vi bestämde oss för att vandra uppåt lite mer, för att kanske hitta Proust och Wilde, och tog en brantare stentrappa till nästa nivå.

Pere Lachaise - reaktionista.seParis Pere Lachaise - reaktionista.se

Vissa gravar var ju mer som kapell och kyrkor i storleken. Så mäktigt!

Pere Lachaise - reaktionista.sePere Lachaise - reaktionista.se

Och där uppe på höjden hittade vi den första kändisgraven. Dramatikern Molière vilar här ☞

Pere Lachaise Moliére- reaktionista.seParis Pere Lachaise

Vi hittade också divisionen där Oscar Wilde och Marcel Proust skulle ligga enligt kartan, men det var ju inte direkt någon stor skylt där det stod “här vilar Proust” ovanför graven så det envisa letandet fick inget lyckligt slut. Ändå en väldigt fin upplevelse och lagom aktivitet innan resan hemåt.

Pere Lachaise - reaktionista.se

2 kommentarer

  1. Vilken mäktig plats. Tycker så mycket om att gå på kyrkogårdar, det finns en ro och ett lugn där man inte hittar någon annan stans. Att bara strosa runt och fundera över olika personers livsöden. Rensa lite runt gamla övervuxna och bortglömda gravstenar. Skänka en tanke till dem som inte längre har någon som minns dem.
    Har heller aldrig varit på en kyrkogård med gravar ovan jord men det känns som en häftig upplevelse. Hade älskat att strosa runt där en dag, så tack för att jag nästan fick göra det genom dina ord och bilder!

    • Wilda Svara

      Ja, det är något väldigt rofyllt över det. Så fint du beskriver det. Hoppas att du en dag får besöka en sådan plats.

Kommentera