Idag får ni en personlig blogglista om 2017. Det finns en del blogglistor om året som gått, men som ni vet vid det här laget så gillar jag att gå på djupet. Så jag gjorde en egen 2016 – som du kan läsa här. Sno den gärna (du kan kopiera frågorna längst ner), men länka tillbaka hit. Nu rundar vi av det här året!

Golden hour portrait - reaktionista.se

1. Vad mådde du bra av 2017?

Meditation. Skrivande. Nya människor. Att vara närvarande i nuet, se allt vackert omkring mig. Daniel och hans tindrande ögon. Att lära mig nya saker, förstå världen från nya perspektiv. Få bekräftelse på hur mycket jag kan. Att få känna på kapaciteten i min mentala styrka. Systerskap både i vardagen, på nätet, i bloggvärlden och i #metoo. Att tacka nej, prioritera bort. Följa vad kroppen säger.

2. Vad har du sörjt 2017?

En nära relation som försvann och andra som jag har vuxit ifrån. Det som fortfarande skaver och gör ont i det liv jag kommer ifrån. Jag har också hunnit ikapp sorg från människor som gick bort när jag inte hade utrymme för att sörja dem. Känslan av att vara annorlunda i alla sammanhang har ofta gjort mig djupt sorgsen, men med tiden har den känslan minskat mer och mer. Jag har också sörjt för den politik och de samhällsstrukturer som hindrar människor från att få leva i trygghet och frihet – och skapar en ondska som sätter spår.

3. Testade du något nytt?

Vad har inte varit nytt i år? Jag reste runt bland vänner på egen hand i somras. Jag gjorde mitt första betalda bloggsamarbete, var på gala för första gången och var med på min första workation med mina bloggkollegor – som också är något helt nytt för mig, att få ingå i ett gäng på det sättet. Jag skrev högskoleprovet för första gången. Och började läsa på högskolan. Det var verkligen nytt på alla sätt och vis. Jag var med och arrangerade en kongress och lyckades med mitt mål att delegera allt. Jag testade också makramé och scanography för första gången.

4. Vad la du mest tid på?

Studier, bloggen och naturupplevelser. Skrivandet, både här och poesi och bok. Jag har också haft långa telefonsamtal med vänner, kärleken och som stöd för de som behöver ett lyssnande öra. Växterna har så klart tagit en hel del tid också.

Bloggvännerna Agnes, Annie och Anna María - reaktionista.se

5. Vem vill du tacka och varför?
 • Daniel. För att du stod kvar när jag var arg i flera veckor på situationen jag levde i. För att du lyssnade, gav perspektiv och fortsatte se mig. Och för att du vågade ta initiativet så att vår kärlek fick blomma ut.
 • Therese. För att du låter vår vänskap djupna om och om igen. För att jag har fått finnas där, för att du har funnits där. För att jag får vara en del av din familjs liv, lära känna dina barn. Tack till er, och till Åsa, för lånet av stuga i sommar. Jag och Asla är er evigt tacksamma för varje dag närmare naturen.
 • Extraföräldrarna. För lyssnande öron, hejarop och varma famnar.
 • Lisa. För att du vaktade både katt och blommor när jag reste bort. För timmar framför Netflix, matinspiration och för de sunda värderingar och rutiner du inspirerade mig till. För att jag fick träffa dina underbara föräldrar.
 • Bloggkollegorna Anna María, Annie, Agnes, Elin och Johanna som inspirerar, följer sina drömmar, hejar på och får mig att känna mig betydelsefull i bloggvärlden.
 • Alla som tog emot mig så varmt och som jag mötte på min resa i somras.
 • Linda som tipsade om att jag skrev en bok till rätt person och som ständigt håller fanan högt för Sveriges bästa influencers.
 • Tack till antagningen som så snabbt kunde rätta till misstaget så att jag fick komma in på drömutbildningen!
 • Tack fina vänner för pizzakvällar, skapande i slöjdsal, resor på motorcykel, kvällsbad, djupgående samtal, övernattningar och skratt i kvadrat. Tack för att ni låter mig växa in i det här nya livet. Tack till er som förstår varför jag prioriterar som jag gör.
 • Till till alla er som kämpat med metoo, för mänskliga rättigheter, för migranter och ensamkommande.
 • Tack till er som hjälpte mig att betala två kiropraktorbesök när jag fick ryggskott. Ovärderligt! Vågar inte ens tänka på hur sjuk jag hade blivit i min fibro utan den hjälpen. <3

Vykort från Grundsund - reaktionista.se

6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
 • En hel termin på högskolan är snart klar. Helt otroligt.
 • Att jag har vågat tacka ja till så mycket roligt.
 • Att jag har tagit mig igenom svåra perioder av värk och trötthet.
 • Att jag har hanterat en stundtals överväldigande känsla av ensamhet och tagit mig förbi den.
 • Att jag vågar leva här och nu så mycket som jag gör.
 • Att jag har gått emot två av mina största rädslor i livet och tagit hjälp med det.
 • Att jag fick äran att vara kongressgeneral för Fi och att jag gjorde ett riktigt bra jobb. 
 • Mina foton. Hur jag ständigt utvecklas med en så begränsad kamera som jag ändå har.
7. Vem saknade du?

En person som stod väldigt nära mig som försvann. Vicky, som alltid är lika saknad.

Övergivet växthus - reaktionista.se

8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2017?
 • Jag orkar mer än jag tror.
 • Mitt nätverk inom socialt arbete är mer utbrett än jag tidigare har förstått.
 • Jag klarar av högskolestudier och ett högt tempo när jag är medvetet närvarande.
 • För många växter att ta hand om gör att det tappar sitt syfte. Lagom är mitt nya motto.
 • Jag behöver se bloggandet och skrivandet som ett arbete för att ge det den tid jag vill.
 • Att släppa taget och låta livet ha sin gång öppnar upp för mirakel.
9. Största utmaningen?

Att gå emot min största rädsla och stå kvar i det beslutet. Träningen har varit svår att få till i nya rutiner. Kongressen för Fi var en stor utmaning men jag kände mig trygg hela vägen. Att säga nej till saker jag tycker är roligt och givande var också svårt ibland.

Heart of a child - reaktionista.se

10. Vilka dagar minns du speciellt?

7 april i Vadstena och hur Ina gav trygghet mitt i all rädsla för vad som hade hänt mina närstående. När jag klappade en fjäril. Alla fantastiska naturupplevelser och möten på min sommarresa. När jag och Daniel blev ihop under supermånens sken. Workation med bloggkollegorna. Att få fira antagningsbeskedet med Ina i en blåsig solnedgång vid Vättern. Familjedagen på Parken Zoo med fadderbarnen. Invigningsdagen på högskolan med all nervositet. Hemtentan när jag gick från att vara en osäker socionomstudent till att kunna tänka professionellt. Att bli intervjuad av Hillevi Wahl. När ett förlag frågade om mitt bokmanus (fortfarande så att jag tror att jag har drömt det).

11. Hur har du utvecklats under året?

Jag är inte trasig längre. Jag känner mig stark, varje dag. Jag orkar mer. Jag har hittat mitt professionella jag, min styrka, min balanspunkt, mina drivkrafter. Jag är mer närvarande på alla sätt och vis. Jag växte mycket av att få hålla i trådarna på kongressen. Jag hittade lugnet och också ödmjukheten i mitt ledarskap. Min koncentration har förbättrats och jag har hittat tillbaka till förmågan att djuparbeta. Jag har blivit bättre på att lyssna. Jag är en säkrare fotograf, mer säker i min bloggnisch.

12. Vad inspirerade dig 2017?

Först och främst: mina fadderbarn och deras enastående föräldrar. De inspirerar mig ständigt till att bli en bättre människa bara av att finnas till. Men också: vänner som följer sina drömmar, kunniga personer som använder det de kan för att skapa en bättre värld omkring sig. Alla starka proffsiga människor i Influencers of Sweden och framför allt de närmsta kollegorna som ständigt inspirerar. #metoo-kampanjen och alla som vågat berätta. Min vän träslöjdsläraren och alla kreativa idéer där. En person som jag har fått följa nära i hennes personliga utveckling, som ständigt inspirerar mig med sitt mod. Monthly Makers – jäklar vilka grejer vi har skapat! Meditation och människor som utövar det och böcker jag läst om det. Skrivkursens deltagare och framför allt vår kurslärare som verkligen har sett mitt projekt – känner mig djupt stärkt av det.

Påfågelöga på grusväg - reaktionista.se

13. Bästa besluten 2017?
 • Att ge mig ut på sommarens resa.
 • Att ta emot en inneboende.
 • Att göra högskoleprovet och söka till högskolan.
 • Att öppna mitt hjärta för Daniel.
 • Att fråga om jag fick vara med i bloggteamet som är mitt bästa crew i alla lägen.
14.  Hur tog du hand om dig själv?

Jag följde min magkänsla, mediterade, accepterade det jag inte kunde förändra, prioriterade det jag mådde bra av, lämnade situationer som gjorde mig illa. Jag sa ifrån när jag inte orkade, stretchade, redigerade bilder, låg kvar i sängen på morgonen när det behövdes. Jag lät saker få lösa sig själva.

15. Vad vill du göra om 2018?
 • Timslånga samtal med Daniel.
 • Besöka vackra platser i vårt land.
 • Meditera i naturen.
 • Våga.
 • Skriva mycket.
 • Lyssna.
 • Fortsätta uttrycka mina känslor och lita på dem.
 • Leka med tigerungarna och se dem erövra nya kunskaper och upplevelser.

Jag ömsar skinn - reaktionista.se

Kopiera och fyll i:

EN PERSONLIG BLOGGLISTA OM ÅRET SOM GÅTT

1. Vad mådde du bra av 2017?
2. Vad har du sörjt 2017?
3. Testade du något nytt?
4. Vad la du mest tid på?
5. Vem vill du tacka och varför?
6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
7. Vem saknade du?
8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2017?
9. Största utmaningen?
10. Vilka dagar minns du speciellt?
11. Hur har du utvecklats under året?
12. Vad inspirerade dig 2017?
13. Bästa besluten 2017?
14.  Hur tog du hand om dig själv?
15. Vad vill du göra om 2018?

20 kommentarer

 1. Det har varit så fint och häftigt att följa dig 2017 och ser så mycket fram emot att fortsätta få ta del av ditt liv, dina ord och dina tankar nästa år också. Om du har vägarna förbi är du alltid välkommen till mig! Stor kram och kärlek inför det nya året <3

  • Nästa år måste jag få träffa dig alltså. Längtar efter det. Jag är så glad att jag hittade dig i bloggvärlden. Ser fram emot att följa dig vidare. Varma kärleksfulla kramar <3

 2. fina, fina wilda <3 tack för att du delat med dig och jag fått hänga med dig här under 2017. hoppas att 2018 blir prick som du vill. kram!

  • Detsamma vackra människa! Jag hör av mig om jag närmar mig dig så får vi dejta tycker jag! Du är så inspirerande och fin på alla sätt. Tack för att du följer mig och låter mig följa dig <3 Ovärderligt i studiestarten att veta att du kämpar med liknande. Kram!

 3. Men bok!! Vad spännande? Har du skrivit mer om det som jag har missat?
  Fint att få läsa om ditt år, du delar så fint kring tacksamhet och självstolthet.

  • Tusen tack! 🙂 Jag har skrivit på en bok ganska länge, men som inte riktigt vill bli klar. Komplext projekt. Hoppas något förlag vill ta sig an det nästa år och göra det rättvisa med mig 😉 Jag har nog skrivit en del om det men är ganska hemlig kring vad den handlar om än så länge. Och nu under hösten har jag inte riktigt haft den tid jag behöver för skrivandet så jag har inte nämnt det så mycket därför.

 4. Så fint skrivet, gillar särskilt punkt 6 lite extra. Att fundera några varv på vad man är lite extra stolt över är som honung för självkänslan. Och vilka grejer sen som du har att vara stolt över! <3

  • Tusen tack Johanna! Ja så viktig grej. Så tacksam för att jag kan se sådant idag. Det var så svårt förr. Jag är verkligen glad för att jag har fått stärka mig själv så mycket i år. Tack för att du inspirerar till styrka och mod! <3

 5. Låter som en toppenlista! Grattis till år 2017!
  Kopierar frågorna och länkar till dig vid publicering <3

  • Så jäkla mäktigt faktiskt! Satt mest med stora ögon när jag läste din måluppföljning. Tänk vad du har hunnit med! Och ja jag med för den delen <3

 6. Fin läsning! Jag önskar att jag var bättre på reflektion, och dina blogginlägg är alltid en påminnelse till mig om just det.

  • Tack Johanna! Det är verkligen en träningssak, och något jag själv har fått avsätta tid för. Tid är ju verkligen inte det en har gott om, men det brukar löna sig för mig att reflektera en stund. Då lägger jag mindre tid på sånt som tar energi i det långa loppet. Hoppas att du hittar en öppning som känns lagom att börja med.

 7. Så bra med djupet, vi behöver sånt i bloggvärlden. Jag känner att jag har allt för dålig koll på mycket som hänt i ditt liv, hoppas då mer möjligheter att småprata och ses 2018.

 8. Pingback: En personlig blogglista om 2017 - Största utmaningarna, lärdomarna, vad jag mådde bra av och vad jag sörjde - Cashew Kitchen

 9. Pingback: Bloggsvepet - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Kommentera