En personlig blogglista om 2019. Det finns en del blogglistor om året som gått, men som ni vet vid det här laget så gillar jag att gå på djupet. Så jag gjorde en egen 2016. Sno den gärna (du kan kopiera frågorna längst ner i detta inlägg), men länka tillbaka hit. Nu rundar vi av det här året!

Om vardagen - reaktionista.se

1. Vad mådde du bra av 2019?

Promenader, alla miljoner steg jag har vandrat i år har gjort mig stark. Att fatta tuffa beslut men beslut som tog mig vidare. Att vara närvarande här och nu. Att resa bort. Att äntligen komma hem igen. Skogspromenader, krama träd, plocka svamp och lukta på blad och växter. Att skratta med kollegor. Att få uppskattning för vem jag är. När människor hör av sig och berättar att mina ord har gjort skillnad inuti dem och i deras liv. Asla, och alla tårar hon har hjälpt mig att bära detta år.

2. Vad har du sörjt 2019?

De som lämnat livet detta år. Angeliqa som lämnade jorden med det största av hjärtan. Panda som gick bort i sin cancer, efter så mycket kamp och kärlek. Dennis som rycktes ifrån oss på det mest brutala sätt. Göran som jag kramade om bara två veckor innan hans hjärta stannade. Vila i frid älskade vänner <3
Att känna mig rotlös. Kärleken som inte blev som jag hade trott. En familj som inte är min. För den lilla i mig som fortfarande kan känna sig så ensam i världen. Att jag så ofta krockar med det gamla livet än idag.
Samhällsklimatet. Att jag är för sjuk för att orka slåss politiskt, slåss för det som behöver en röst. För klyftorna som ökar, som föder våldet, som föder utanförskap, som spär på vi-och-dom. För Moder Jord, som ropar på hjälp när vi är för upptagna med att skapa ett “lyckat liv”.
Sjukdomen som tar ifrån mig den jag är när jag inte får hjälp att förebygga det. Att jag inte blev tagen på allvar av skolan trots ett års kamp för att bli hörd. Att det återkommer, känslan av att behöva klara av allt själv. Och att jag är för sjuk för att orka det.

Det vissnade vackra - reaktionista.se

3. Testade du något nytt?

Professionellt har jag gjort så mycket nytt att jag knappt vet vart jag ska börja. Jag har sökt ett arbete för första gången: skrivit CV, varit på intervju, gått introdagar, arbetat på sommarschema. Under min praktik på socialtjänsten har jag fått vara med i hela kedjan från när ett ärende aktualiseras, genom utredning (samtal, konsultationer) och att bedöma behov, besluta om insatser, skriva uppdrag/genomförandeplan, följa upp insatser och avsluta. Och mer än så.

4. Vad la du mest tid på?

Studier, jobb och praktik.

Blåbärsplockning - reaktionista.se

5. Vem vill du tacka och varför?

 • Mig själv. För att jag överlevde genom så många prövande stunder. För att jag har stått på min sida hela vägen. För att jag har haft medkänsla med mig själv.
 • Therese. För att det finns en vän i dig som känner mig så väl. Som står kvar, som håller, som påminner, som är ärlig, hämtar hem mig och låter mig finnas för dig. Du har gett världen tre fantastiska människor som ger mig tusen känslor och kärlek utan förbehåll. Tack! <3
 • Stjärnmamma Eva. För att du inte backar. För alla skratt och tårar vi delar och att det finns en förstående samhörighet som bär. Och för ditt 60-årsfirande som kändes som en varm kram hela året.
 • Stjärnföräldrarna. För grundläggande trygghet, en plats att få vila på och samtal tills det känns bra igen.
 • Marielle och Denise. För äventyr, samhörighet, förståelse, kreativitet och vänskap jag vill växa vidare i.
 • Linda. För Norge, för bröllopet, för att jag har fått komma nära.
 • För alla människor omkring mig som växer ur trauma, som delar med sig och låter mig dela med mig. För gemenskap, sårbarhet, mod och hopp. För att vi inte behöver vara ensamma. Tack!
 • Slöjdfredagsgänget för alldeles för mycket pommes, skämt som hänger kvar och för att ni låter mig vara med trots att jag inte uppfyller kunskapsmålen.
 • Mina handledare på praktiken. För tålamod, acceptans, respekt och lyhördhet. För stöd och medmänsklighet. För all kunskap och kompetens jag har fått ta del av. Och de andra kollegorna på utredningsenheten som välkomnat, intresserat sig, delat med sig och värderat mig. <3
 • Kollegorna på sommarvikariatet som lärde mig så mycket gott, visade uppskattning och höjde mitt självförtroende när jag nervöst påbörjade mitt första “riktiga” jobb.
 • Malin. Tack för inbjudningar till mysiga kvällar som fortsätter komma även om jag har behövt tacka nej till det mesta. 2020 tar vi revansch.
 • Och ni, DU. <3 Som finns i alla möjliga kanaler. Skriver mail, läser, kommenterar, gillar, delar med er. Ni som finns i mina grupper, som skapar gemenskap och ger min historia mening framåt. Jag kan ibland inte förstå att jag får finnas här med er. Det är så väldigt väldigt stort. Tack <3

Ulriken Bergen - reaktionista.se

6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?

 • Att jag har stått på min egen sida genom allt.
 • En refusering som var mer som “kom tillbaka”.
 • Att jag har vågat testa så mycket nytt på praktiken.
 • Att jag alltid har haft med mig mitt hjärta. Trots att mycket har fått mig att vilja helt stänga igen detta år.
 • Att jag har sökt hjälp, speciellt när det har varit riktigt riktigt svårt.
 • Att jag har tagit dagar helt för mig själv och släppt alla krav.

7. Vem saknade du?

Mig själv. När depressionen varit för svår att vara i, när tröttheten och överansträngningar tog mig bort från min närvaro i nuet. Jag har saknat den jag kan vara när jag får rätt förutsättningar.

En professionell samtalskontakt. Jag hoppas att jag kan få det under 2020. Någon som kan förstå, ta på allvar, ge nya perspektiv och möta mig i det som jag själv inte förmår ta hand om.

Ina. En av de som känt mig längst. Vi brukar kunna ses varje år men i år fick jag inte ihop det. Saknar henne så.

Mina bloggvänner. Jag hade verkligen behövt träffa dem mer, få mer kreativt driv med mig i året. Jag har längtat så mycket efter att dela intresset för foto och text med någon.

Wilda - reaktionista.se

8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2019?

 • Förändra det du kan.
 • Alla känslor är tillåtna.
 • Promenader gör stor skillnad.
 • Att jag behöver värka ut mina känslor.
 • Skillnaden mellan gränslöshet och sårbarhet.
 • Att även om jag behöver foga mig till saker jag själv inte kan förändra så kan jag göra det bästa av det jag ändå rår på.
 • Att min historia inte är skrämmande för de som är mogna för den.

9. Största utmaningen?

Depressionen.

10. Vilka dagar minns du speciellt?

Resan upp till Dalarna med Eva, och när vi stod på Rättviksbryggan i det dramatiska väderomslaget. När Daniel åkte. Beskedet att Angeliqa inte fanns mer. När Asla rymde från stugan i ett åskoväder dagen för hemfärd. Påskhelgen i Norge och när vi stod uppe på Ulriken och jag bara grät av att det var så vackert. Oktoberdagen när jag undkom älgjakten, klättrade upp på ett berg och blickade ut över Sörmlandsskogen och hittade ett hav av trattkantareller.

Wilda - reaktionista.se - foto av resamedvetet.se

11. Hur har du utvecklats under året?

Jag har blivit tydligare i min professionella roll, mina egna erfarenheter har synkroniserats ihop med yrkesrollen. Jag har blivit mer hårdhudad och fått skarpare gränser. Parallellt har en ny ödmjukhet inför livets svårigheter tagit form inom mig. Acceptans har blivit mitt mellannamn 😉

Jag har lärt mig att om jag ska vara i en kärleksrelation så ska det vara för att min partner värderar mig högst av allt och vill ägna sitt liv åt att göra oss lyckliga, eftersom det är det jag ger i en relation. Om jag inte får den villkorslösa kärleken behöver jag inte en sådan relation eftersom jag då har den i mig.

12. Vad inspirerade dig 2019?

Mina handledare på praktiken och andra socialsekreterare som känns stabila i sin yrkesroll och förhåller sig till arbetet med sin mänsklighet som måttstock. Anders Hansen inspirerade mig att gå promenader och tänka mer kring hur biologi och psykologi hänger ihop. Klimatkämpar. Som Greta Thunberg, Klimatklubben och Sustainable influencers.

Klimatstrejk Eskilstuna - reaktionista.se

13. Bästa besluten 2019?

 • Norgeresan med Linda som på många sätt räddade mitt liv.
 • Att separera från Daniel.
 • Skärgårdssemestern med skrivgänget <3
 • Att göra min grej och stänga ute all negativ energi från skolan.
 • Ta dagar helt ledigt och åka långt ut i skogen.

14.  Hur tog du hand om dig själv?

Vilade, var ute i skogen, satte gränser, målade, prioriterade, åkte iväg på välgörande resor, sovmorgnar, yogade, mediterade, umgänge med skratt och trygghet, lekte med fadderungarna, pratade med vänner, tog många långa promenader, plockade blommor, skapade vackra saker omkring mig.

Gyllene timmen på berget - reaktionista.se

15. Vad vill du göra om 2020?

 • Ha prestationsfria dagar.
 • Prioritera min tid.
 • Spendera mycket tid i skogen.
 • Hålla vännerna nära.
 • Fortsätta hitta klimatvänliga sätt att leva.
 • Promenera mycket.

Kopiera och fyll i:

EN PERSONLIG BLOGGLISTA OM ÅRET SOM GÅTT

1. Vad mådde du bra av 2019?
2. Vad har du sörjt 2019?
3. Testade du något nytt?
4. Vad la du mest tid på?
5. Vem vill du tacka och varför?
6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
7. Vem saknade du?
8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2019?
9. Största utmaningen?
10. Vilka dagar minns du speciellt?
11. Hur har du utvecklats under året?
12. Vad inspirerade dig 2019?
13. Bästa besluten 2019?
14. Hur tog du hand om dig själv?
15. Vad vill du göra om 2020?

Kommentera