Det florerar en hel del listor om sommaren nu, och även om sommaren redan är igång så ville jag göra en egen – en personlig sommarlista. En lista som går lite mer på djupet och hjälper mig att ta vara på nuet och den där sommarmagin jag upplever. 

Sommaren är ju inte alltid sådär magisk som många beskriver den. Det är lätt att känna ångest inför alla förväntningar på att vara social, fånga dagen, gilla värmen och få kraft av solen. Många jag känner lider av ångest och till sommaren blir de där förväntningarna ännu en börda att hantera. Därför är det viktigt att vi också pratar om det, låter det få finnas med. Jag tänker själv mycket på hur mina somrar var förr, och hur jag fortfarande tycker att det är svårt att leva med mina ärr i lättklädda varma sommartider.

Berätta för mig vad du känner inför sommaren. Berätta, så att alla berättelser kan få höras. 

Personlig sommarlista 2017 - reaktionista.se

Vad känner du inför sommaren?

Jag känner mig lite stressad över att tiden alltid går så fort på sommaren. Speciellt i år kommer det nog kännas så eftersom jag både vill passa på att träffa människor, upptäcka sommar-Sverige och behöver vila inför hösten som kommer.

Ska du göra något du inte har gjort förut?

Jag ska tågluffa i Sverige, på egen hand. Åka till några platser jag inte har besökt förut – t ex Grundsund, Stenungssund, Tjörn och Falköping.

Kantareller - reaktionista.se

Vilka smaker vill du uppleva?

Jordgubbar, saft av syrén och fläder, glass, smörstekta kantareller, grillad halloumi, handplockade hallon och blåbär, svalkande syrliga drycker och smaken av rent kallt vatten. Och mina egenodlade kryddor och grönsaker så klart!

Vilka platser vill du besöka?

Min planerade resa går till Karlsborg, Göteborg, Tjörn, Grundsund, Stenungssund, troligtvis vidare till Falköping för att sedan landa i Motala hos bästisen. I augusti ska jag besöka Ängelsberg i Norra Västmanland igen och förhoppningsvis få ta en fika på älskade Elsa Anderssons konditori. Annars hoppas jag att jag får uppleva mycket av mitt närområde, grönområden och vattendrag i Sörmland. Som Mälarbaden, Sundbyholm, Kvicksund, Borgåsund och Cathrins gård i Malmköping.

Fyren Karlsborg - reaktionista.se

Vad oroar du dig för?

Ekonomin. Det är alltid en svår balansgång med allt jag vill göra och min lilla ekonomi. Jag ska sälja lite saker och be om hjälp så får jag nog ihop det ändå. Jag oroar mig lite för att jag inte ska hinna ta igen mig och tanka på energi inför hösten. Det behöver jag ha i åtanke. Ibland oroar jag mig också för att jag inte ska hinna skriva tillräckligt på boken, men ju mer jag skriver desto lugnare blir jag.

Hur vill du ta hand om dig själv i sommar?

Genom att skriva, meditera och ta dagar då jag bara är. Genom många kvällsdopp i sjöar och genom att hålla igång träning, yoga och promenader. Naturen och solen gör mig gott så jag hoppas på många blomsterbuketter från äng och skog och solnedgångar som får mig att häpna. Att ta vara på stjärnögonblicken och kapsla in dem i minnesbanken gör mig gott. Jag vill ge mig tillåtelse att vara i process, acceptera de känslor som dyker upp och se dem för vad de är.

Summer evening - reaktionista.se

Vilka dofter vill du njuta av?

Blommornas tusentals dofter, sommarregn och grillad mat.

Vilka människor vill du träffa?

Mest vill jag möta mig själv. I skrivandet, i meditation och i naturens speglingar. På min tågluff kommer jag träffa människor jag inte har träffat på länge och som är betydelsefulla på olika sätt. Kreativa, engagerade och närstående personer. Annars vill jag mest träffa mina närmaste, spendera kvalitetstid med dem i solnedgångar och i soliga dagar på mysiga kaféer och gräsmattor. Jag vill fylla på med deras kärlek inför hösten och bära den med mig i nya minnen.

Motala Varamobadet - reaktionista.se

Vilka ljud kommer du att lyssna efter?

Kluckande vågor, sommarmusik, skrattande barn på gården, tystnaden, suset i vindarna.

Hur vill du känna dig?

Fri. Öppen för möjligheter. Trygg och full av tillit. Levande och förundrad över allt vackert.

Summer portrait - reaktionista.se

Kopiera och fyll i (och länka gärna tillbaka till mig så jag får läsa om din sommar):

PERSONLIG SOMMARLISTA 

Vad känner du inför sommaren?
Ska du göra något du inte har gjort förut?
Vilka smaker vill du uppleva?
Vilka platser vill du besöka?
Vad oroar du dig för?
Hur vill du ta hand om dig själv i sommar?
Vilka dofter vill du njuta av?
Vilka människor vill du träffa?
Vilka ljud kommer du att lyssna efter?
Hur vill du känna dig?

*

Läs gärna min sommarönskning om du vill ha mer inspiration inför sommardagarna.

23 kommentarer

 1. Tack för att du delar med dig, själv brukar sommaren vara min värsta tid, då jag får som mest ångest. Så vanligtvis är det mer lidandet än njutning på sommaren. Tror att det är att man rubbar sina rutiner osv som också gör att mkt ramlar omkull. Men i år mår jag bättre än vad jag någonsin gjort så jag hoppas på en njutningsfull sommar där jag gör så lite som möjligt (förutom att skriva då) ☺️ Önskar dig en fortsatt fin sommar! Kram

  • Wilda Svara

   Jag känner igen det. Det var så för mig med under många år. Nu är det lättare för mig att skapa mina egna rutiner och forma dagarna som jag behöver det. Men förstår verkligen att personer som är beroende av rutiner för att må bra får det tufft på sommaren. Hoppas skrivandet går fint och att sommaren blir full av njutning! <3 Kram!

  • Wilda Svara

   Åh vad glad jag blir! Jag ska läsa! Så märkligt att jag inte följer dig ju. 😕 Hade för mig att jag följde dig på Bloglovin redan. Ska åtgärda det genast!

 2. Vilken fin lista med svar som bjuder till eftertanke! Sparar o gör med mina svar i helgen.

 3. “Kluckande vågor, sommarmusik, skrattande barn på gården, tystnaden, suset i vindarna.” – det lät fantastiskt. Släng på en mugg kaffe eller en glass och solen i ögonen så… 🙂 Härligt inlägg!

  • Wilda Svara

   Tack! Ja håller helt med dig! Kaffe och glass i solen är verkligen en hyllning till livet!

 4. Pingback: Sommarlistan | Jess

 5. En så klokt utformad lista, fyllde i den själv nu. Skulle du förresten ha tid och energi över när du passerar Göteborg finns det alltid hemmagjord glass här hemma och två katter som gärna hälsar på nya människor 🙂

  • Wilda Svara

   Tack fina! Skickade precis ett meddelande till dig 😉 Hoppas vi kan få till det. Har inte jättemycket tid i Gbg men om det finns en chans så vore det ju toppen! 😀

 6. Så himla fin lista <3, älskar ljudet av kluckande vatten. Ska lyssna efter detta extra noga i sommar. Sommaren brukar alltid vara extra ångestfylld för mig. Det är så mycket krav på kroppen och krav på vad som ska hinnas med.

  • Wilda Svara

   Jag förstår dig. Jag bestämde förra sommaren att jag skulle träna på att bara skita i vad flk tycker och för varje gång jag gör det blir det lättare. Men fasen vad tufft det var i början. Jag har ju ärr på stora delar av kroppen efter mitt självskadebeteende och jag var så nojig förr kring vad folk skulle tänka. Nu struntar jag i det och det är så himla skönt. Hoppas att du hittar ett sätt att förhålla dig till sommaren på ett sätt som passar och blir bekvämt för dig. Kluckande vatten kan verkligen vara en god början. Kram! <3

 7. så fint <3 jag hoppas sommaren ger dig allt du önskar dig, att du får möjlighet att uppleva det du vill och att det blir många fina möten på din tågluff <3

  • Wilda Svara

   tack <3 det hoppas jag med! hoppas också att du får en fin sommar!

 8. Vilken otroligt fin lista! Tänkte mest flika in att om du har någon tid över under vistelsen på västkusten kan du väl höra av dig? Hade varit kul om det skulle klaffa så vi kunde träffas över en promenad eller fika 🙂

  • Wilda Svara

   Tack Jenny! Jag ska kolla på det! Tror tyvärr att det kan vara lite tight men jag ska kika på det!

 9. Pingback: Min personliga sommarlista | Annas

 10. Pingback: Personlig sommarlista 2017 ⋆ Fina Christina

Kommentera