Veckouppslagen i min Bullet Journal kan se väldigt olika ut. Ändå fyller de samma funktion: som struktur för mina tankar och ramar för min personliga hållbarhet. Det är inte bara en plan för att hinna med det jag ska, utan en balans för att göra lagom och att göra rätt saker. Här ser jag över så att jag inte brinner iväg eller håller mig tillbaka allt för mycket. Otroligt viktigt nu när det bara är en vecka kvar till salstentan.

Strukturen och vardagsmagin/stjärnögonblicken är två av de ben som balanserar upp mig och min sinnesro. Ska vi kika på hur veckans plan ser ut och sen prata lite om de tankar som ligger bakom? Jag tänker att måndagsinläggen kan få ha lite olika fokus framöver.

Att planera en vecka i Bullet Journal - reaktionista.se

Veckoplanering

måndag | studera på förmiddagen, ringa smärtmottagningen och be om läkarintyg inför studiepraktiken, packa för övernattning, åka till Västerås och träffa fadderbarnen och deras föräldrar tills jag stupar lyckligt i sömn i deras soffa.
tisdag | äta frukost med stjärngänget, åka hemåt, blogga, studera och ta en skogspromenad på eftermiddagen.
onsdag| mötesfika med min vän A på förmiddagen, studera med M och D på eftermiddagen och köpa kurslitteratur.
torsdag | studera, ev. med andra men definitivt på egen hand.
fredag | bloggfokus under dagen, som en paus från studierna. jag vill lägga upp en plan för 2019 nu när jag har hopp om livet igen. meditation på kvällen.
lördag| repetera det jag behöver av studierna och ta en skogspromenad.
söndag| repetera det jag behöver av studierna, göra en veckoplan och ta en promenad.

Att planera från att-göra-listan

När jag planerar en vecka börjar jag lägga till det jag har inbokat på fasta tider. Sedan tittar jag på min lista över saker jag har att göra (som finns där löpande, numer ofta i mobilens anteckningar). På den listan står det både sådant jag behöver göra, måste göra eller tänkt att jag skulle vilja göra. “Vill”-punkterna är minst lika viktiga som de andra. Där väljer jag ut vad som är mest lämpat att göra i veckan.

Blanda ut och sprid ut “måsten”

Jag sprider ut måsten över veckan och blandar dem med “behöver” och “vill”. Ofta behöver jag göra något fint och snällt efter något svårt. Som att jag har bokat in att åka till mina fadderbarn efter att jag måste ringa ett samtal till smärtmottagningen på måndag. Ni vet den klassiska med ett Bamse-plåster när du har varit hos den obehagliga tandläkaren?

Att se måsten som något som bara ska bockas av har hjälpt mig. Inte göra något stort av det. Ofta bygger jag upp så mycket runt något som känns jobbigt, men nu är det mycket närmare mitt mål av “något att bocka av”. Hur hanterar du “måsten” i ditt liv? Hur känner du inför dom?

Planera in mindre än du orkar

Med tiden har det blivit tydligare hur mycket jag orkar och hinner med under en dag. Fördelen med Bullet Journal är verkligen att jag ser det svart på vitt. Grunden för mig idag är att planera in mindre än jag orkar. Livet händer, och då behöver jag ha marginal för det. Har du marginaler i ditt schema? Finns det utrymme för andrum ändå?

2 kommentarer

  1. Jag har bestämt mig för att börja med bullet journaling i år- det är så otroligt kreativt! Jättefin blogg- kul att ha hittat hit:)

    • ÅH jag blir alltid så himla glad när någon säger att de vill börja med Bullet Journal! Ett fantastiskt koncept! Säg till om du undrar något och vill att jag skriver något om det 😀 Bara roligt att kunna guida vidare i det. 🙂 Så glad också att du hittat hit och uppskattar min blogg, såna ord kan jag leva länge länge på <3

Kommentera