Att planera i min Bullet Journal gör mig medvetet närvarande. Det bidrar till att göra vardagen hållbar. Det är viktigt för mig att ha ett syfte med varje steg, varje uppgift. Om det inte har ett syfte är det antagligen inte värt att göra. Efter några år med Bullet Journal har jag utarbetat ett system som fungerar för mig. Det är alltid öppet för revidering, eftersom livet förändras och jag (och mina behov) med det.

Mina varför för varje plan

Månadsloggen är grunden för min planering medan dagsplaneringen är mitt ankare där jag kan samla ihop mig (eller hämta hem min själ). Veckoplaneringen är ett sätt att knyta ihop dessa och få en översikt, skapa fokus. Utöver dessa har jag en framtidslogg där jag kan planera kommande sex månaders händelser.

Bullet Journal planering - reaktionista.se

Månadslogg | grunden

I månadsloggen finns en översikt över månadens aktiviteter på ena sidan, med en habit tracker i pixelform. På den andra sidan finns “att-göra-listan” för månaden. Den är lite av en brain dump (för att tömma hjärnan) med både plikter, önskemål, delmål och behov. Det är här jag skriver ner det som inte hör hemma i dagsplaneringen och som inte är en aktivitet.

Bullet Journal planering månad - reaktionista.se

Veckoplan | översikt och fokus

När jag gör min veckoplan börjar jag med veckans aktiviteter. Sedan ser jag hur mycket luft jag har kvar i schemat. Jag skriver en att-göra-lista för sådant som behöver bli gjort i veckan (plikter). När det är klart fyller jag på med det jag vill göra. Jag kikar också igenom månadsloggen och ser om det är något där som behöver tas med i veckoplanen.

Numer har jag ganska bra koll på balansen i vad jag orkar och vad jag vill. I början var det viktigt att testa och lära känna min förmåga, utvärdera det och sen planera om. Jag ser till att lämna en hel del tid öppen, eftersom det för mig är viktigast att känna in dagsformen och planera dagen efter det. Det behöver finnas utrymme för återhämtning och spontanitet också.

Här har jag skrivit lite mer om hur jag tänker kring veckoplaner.

Bullet Journal vecka elva - reaktionista.se

Dagsplan | en känsla av sammanhang

Varje kväll innan jag somnar skriver jag ner det som händer nästa dag och sådant jag behöver få gjort (prioriteringarna). Det blir som ett sätt att släppa tankarna på nästa dag.

På morgonen går jag igenom dagen, skriver till det som känns rimligt utifrån dagsformen (med inspiration från veckoplanen). Ibland skriver jag en rad till mig själv inför dagen om vad jag behöver tänka på, t ex “luta dig tillbaka, vila i stunden”. Morgonplanen ger mig ett sammanhang att vila i.

Under dagen skriver jag ner tankar, planer och uppgifter som dyker upp. Ibland skriver jag in dem direkt i månads- eller veckologgen. Ibland i dagsloggen. Om jag inte har boken tillgänglig (som när jag är på väg mellan platser) skriver jag ner det i mobilens anteckningar.

Bullet Journal planera dagen med time boxing - reaktionista.se

Timeboxing | flexibilitet inom ramar

Ofta när jag kommer hem från en dag i skolan vill jag göra en lägeskoll. För då har jag tappat det där sammanhanget jag hade på morgonen. Då brukar jag kryssa för det som är gjort och lägga till det som har dykt upp. Sedan skriver jag ofta in detta med ungefärliga (och luftiga) klockslag i mobilens anteckningar. Jag upplever det som lättare att använda mobilen när jag kanske vill flytta uppgifter mellan tider. Det ger mig en push att ha en tid, och ofta delar jag upp uppgifter i flera mindre tidsintervall, så kallad timeboxing. Det ger mig en känsla för tiden och dagen.

*

Finns det något du är mer nyfiken på av det jag skriver om? Några frågetecken eller funderingar? Hur planerar du dina dagar om du gör det? Kommentarsfältet är ditt. <3

Kommentera