Går det att plantera en mangokärna? Hur får du träd av avokado och citron att växa? Blev det någon ek på fönsterbrädan och hur gick det med kastanjerna? Jag förstår att frågorna är många! Nu var det länge sen jag berättade för er om växtfamiljens utveckling. Häromdagen satte jag årets första frön i jord. Vårkänslorna bara bubblade i mig. Därför tycker jag att det är dags att visa upp vad som växer på mina fönsterbrädor just nu och inspirerar med sin växtlighet. 

Växtfamiljen- reaktionista.se

Här ovan ser ni den del av min växtfamilj som hänger så nära solen det går. De nya gröna växterna och blomstren ska jag berätta mer om i ett annat inlägg. I detta håller vi oss till frön och kärnor. Någon ordning måste det ju ändå vara i den här djungeln! Låt oss börja med vad som finns under plastfolien.

Plantera mangokärna - reaktionista.se

PLANTERA EN MANGOKÄRNA

Under plastfolien ligger en mangokärna i jorden. Gör så här:

 1. Ät upp en mango.
 2. Skrapa den ren så gott det går.
 3. Ta en vass kniv och bänd försiktigt upp skalet. Akta så att du inte skadar kärnan inuti.
 4. Ta ut kärnan, lägg den platt i en kruka med plantjord.
 5. Lägg på en näve jord ovanpå, sprayvattna och dra på ett lager plastfolie.
 6. Ställ varmt och håll hyfsat fuktigt.

Än har inget börjat gro men jag har hopp om att februari kommer ge mig ett mangoskott!

Växtfamiljen - reaktionista.se

Två av mina sex citronträd har torkat ut. Det gör alltid ont i ett växthjärta. Jag har gett dubbla doser av kärlek till mina andra citronbarn sedan dess. De har stått ljust och kallt nu i vinter i mina dragiga kalla fönster. Några av dem har jag nu flyttat till köksbordet med värme från elementet nedanför för att se hur de tar det. Annars verkar det vara mycket vatten som är lösningen för att hålla dem vid liv i kyla och ljus.

Citronträd från kärna - reaktionista.se

En växt som gör mig helt förbluffad är avokadoträden som jag satte för snart två år sedan. De växer alltid som mest den här tiden på året, så länge de inte torkar ut för mycket och står i dagsljus. Den längsta av de två får nya bladpar varje vecka. Helt otroligt!

Avokadoträd - reaktionista.se

Hur gick det då med de ekollon och kastanjer som jag la i vatten i november? Kastanjerna hände det ingenting med, så det får jag läsa på mer om inför nästa höst. Är det någon här som har lyckats?

Ett av mina tre ekollon lyckades producera en ek. Så snart ett skott skymtades satte jag det i en sticklingsvas och hej vad det gick undan sen! Nu börjar rotsystemet fylla upp vasen och ska få en större vas att växa i. Jag hoppas att jag kan plantera ut den här på någon fin plats i vår. Ett nytt ekollon ligger nu och gror i vatten och verkar ha hopp om att skapa liv.

Eken - reaktionista.se

Här slänger jag in ett enkelt återbruks-DIY för odlare – tips från den härliga gruppen Skapargäris.

GÖR EN KRUKA AV EN TOARULLE

Kruka av toarulle - reaktionista.se

 1. Ta en toarulle och klipp ca 1,5 cm in från ena kanten. Gör samma på motsatta sidan av toarullen, och emellan dem.
 2. Vik in kanterna ungefär som du viker ihop en flyttkartong omlott så att du täpper till hålet. Bänd försiktigt i kartongen.
 3. Lägg i såjord och något roligt frö!

Chili impala - reaktionista.se

NU TILL ODLINGEN FÖR JANUARI!

Jag har satt som mål att odla 7 sorters ätbara växter i år. Jag fick med mig en hel del från Alicia under Stockholmsbesöket. Bland annat spetspaprika och chili (sorten “impala”). För det är det som kan sås redan i januari-februari.

Spetspaprika sådd - reaktionista.se

Jag älskar att testa mig fram i odlandet, tänka ut själv vad jag kan odla, vad olika växter behöver. Det ger mig verkligen en kreativ kick att leka mig fram bland fröer. Så en sak som jag testade nu var att använda frön från en paprika jag har köpt i matbutiken och se om det kan bära frukt. Och så satte jag två krukor kattgräs för att de andra växterna ska överleva kattmonstret.

Odla på våren - reaktionista.se

I år vill jag bli mer kunnig i odlandet, läsa på mer. Det är kul att leka sig fram och testa, men det behöver ju inte stå emot varandra. Snart är det också dags för tomater och i år ska jag följa alla tips Mikaela har delat med sig av.

Pelargon - reaktionista.se

I år vill jag också ha en balkong som blommar. I alla möjliga nyanser och former. Det är en passion som länge har väckt sorg i mig och som nu börjar övergå i en ny lust. Jag ska berätta mer om blommorna och vad de har betytt för mig i nästa inlägg om växtligheter.

Vad vill du odla i år?

 

16 kommentarer

 1. Spännande med mangon!!! Jag har fått frukt från en köpepaprika så det ska nog gå! 🙂 Dock tog det svinlång tid för den att mogna, men du kanske har bättre solmöjligheter att ge den än vad jag har i mitt västerläge! Jag vill nog också ha lite mera blommor i år, har alltid haft en stor kruka som jag haft lite blandade blommor i, t.ex. liljor och lavendel, men det vore fint att utöka blomsamlingen och inte bara ha ätbart 🙂

  • Wilda Svara

   Åh tack! Ja jag hoppas att det ska gå, åtminstone lite längre fram om solen gassar på. Vad kul det ska bli att se mer av dina blommor. Hoppas du lägger upp något om det. Köpte på mig en del igår och tänkte på dig när jag stod där bland alla fröer. Hade behövt ha dig som medhjälpare kände jag!

   • Vad fint! Det är bara att höra av dig om du vill ha råd om fröer eller vad som helst <3

 2. Så roligt att få ta del av! Väntar med spänning på mangon – tänk att ha ett mangoträd! Jag har alltid älskat blommor men har helt snöat in mig på att exakt allt ska gå att äta för att vara värt att odla. I år har jag tänkt om och vill verkligen fokusera på att njuta mer av mina växter, så detta år har jag samma mål som dig med min balkong. Den ska blomma! Ser fram emot att få läsa mer om dina tankar kring det 🙂

  • Wilda Svara

   Ja, det hade varit något! Vad fint att du känner så du med, om blommorna. Det ska bli fint att få följa. Tack för att du ständigt inspirerar mig vidare i odlandet <3

 3. Hej! Kul med odling ju! Tips med mangon: jag läste mig fram till att man kan vika in kärnan i lite lätt fuktat hushållspapper, sedan lägga den i en sån där zip-lock påse nån vecka eller så. Då gror den fort! Jag har två på gång här hemma, en som växt sig till ca 25cm och en som jag precis satt i jord. Nu bor jag ju i och för sig i tropikerna, så allt kan stå ute i värmen så länge de är skyddade från makakerna, men pås-fasen gjorde jag inomhus så det borde funka i Sverige också… ska bli spännande att se hur det grönskar hos dig i vår!

  • Wilda Svara

   Åh tusen tack för tipset! Jag tog upp mangon i jorden och ska se vart den tar vägen i plastpåsen. Tyvärr är det ju ännu väldigt lite ljus och kallt (snö) här nu så jag får se vad som händer. Ska hålla koll så att det inte möglar. Men alltså wow att leva i tropikerna! Haha, kan inte ens föreställa mig hur det är ju även om jag faktiskt besökte Australiens tropiska regnskog för några år sen.

 4. Åh vad inspirerande, vill så odla lite mer i vår/år men får se om jag orkar med “allt snurr”. Annars får jag följa med och se vad som händer med dina fina plantor. Hade velat odla chili, en hög med färska kryddor ,gurkor och tomater…det hade varit magiskt 🙂

  Sååå spänd på din mangoplanta, du får hålla oss uppdaterade!

  Och du, dina fina kommentarer värmer mitt hjärta SÅ mkt, mkt mer än jag kan förmedla i skrift.
  Tusen tack finaste du!

  STOR kram

  • Wilda Svara

   Hoppas att du orkar, fina du. Och att det ger energi. Jag håller er uppdaterade!
   Jag känner din värme i svar och kommentarer, Maria. Det går verkligen in och jag är så glad att jag också kan nå fram med den värme jag känner för dig och det du skapar. KRAM!

 5. Åh vad det kliar i fingrarna efter att stoppa de första fröna i jorden! Så nyfiken på hur det kommer gå för mangon och himla sugen på att plantera citronkärnor igen. Måste nog köpa jord snart, känns som en bra början haha 🙂

  • Wilda Svara

   En mycket bra början! 🙂 Åh nu blev jag sådär pirrig igen!

 6. Åh! Härligt med massa odlingar! Jag satt och bläddrade med mina fröpåsar igår <3 Har massa planer och funderar på att fixa lite extra växtbelysning i form av något bra lysrör för att ge tomatplantor möjlighet att inte "rangla" iväg på höjden! Får se hur det går med det! 😛

  Har ju en hel trädgård att botanisera i så det blir allt mellan morötter, bönor, ärter, tomater, gurka osv. Förra året kom jag igång lite sent, men i år ska jag vara mer på tårna och med hela säsongen hoppas jag!

  Lycka till med fortsatta odlingarna!

  /Anna

  • Wilda Svara

   Vad roligt att du hittat hit och att du också är intresserad av odling! Vilken dröm att ha en trädgård (och förstår att jobbet är i proportion till det). För att tomater ska bli stadigare behöver de ofta lite drag och vind – om det var det du syftade på. Lycka till själv framåt! 🙂

 7. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #5 | loppisfynd, läsarmail och fyra hjärtan. | REAKTIONISTA

Kommentera