Jag är så illa berörd över allt som sker i världen. Allt som tas sönder. Som det fantastiska nätverket Streetgäris hjälper mig att förstå: Det händer i Nigeria, Irak, Yemen, Kamerun, Kongo, Somalia, Syrien, Turkiet, Afghanistan, Nordkorea, Mali och Belgien. Över hela världen drabbas människor av det ofattbara våldet. Det är mänskligheten som attackeras, och allt det som bor i våra innersta rum. Jag behöver använda det jag kan – orden.

Europa bygger murar för att skydda sig mot människor som flyr terror. Murarna dödar, dränker barn i havet. Terrorn sker även innanför Europas murar. Människor, såna som du och jag, som kan tänka och känna, går i bitar. Vi stänger ute våra systrar och bröder och skyller alla våra problem på någon “främling”, någon som är lika mycket människa som du och jag. Någon som också går i bitar.

Människor bor på gatan för att de inte får komma in i våra svenska hem. De får inte bo på oanvända marker heller. De får inte finnas. Människor som föddes lika självklara som du och jag. Som bara vill få finnas till. Vad är skillnaden mellan mig och de som bor i slitna husvagnar? Varför är det skillnad? Och vi kallar oss jämlika och toleranta på bästa sändningstid. Sverige, vad har det blivit av dig? När låste du dörrarna? Varför gör du dig så ensam?

Det är inte monster som bombar sig själva och andra. Det är inte terroristerna som flyr. Det är rasisterna och rädslan som vill lura oss att tro det. Det är rädslan och hatet, främlingsskapet, som skapar bomber och dödar människor. Vi har sett det förr men rädslan får oss att glömma allt vi har lärt oss. Rädslan gör oss dumma. Rädslan och allt vi gör för att mota bort den, inte låtsas om den, är det verkliga monstret.

Det enda svaret på en värld i kris är kärlek. Tillit. Omsorg. Öppenhet. Ärlighet. Berätta om din rädsla, ge den form och dela den i gemenskap. Lyssna. Lyssna och låt orden få vara vad de är. Prata med den du tror är en främling, lär dig ett språk som handlar om tillit. Gråt och skrik och öppna. Öppna de där jävla gränserna. Släpp in. Riv murarna runt Europa. För det vi gör just nu är att bygga en Berlinmur större än vårt samvete klarar av. Rädsla bygger murar. Kärlek bygger tillit.

Var rädda om varandra. Stäng inte ute någon. Sätt dig en stund i vardagsstressen och prata med dina människor. Jag lovar att det kommer att bli lättare om vi lyssnar på varandra. Du behöver inte vara ensam. Vi kan vara rädda tillsammans.

8 kommentarer

  1. Exakt precis så!! Tack för att du använder din fantastiska skrivförmåga för att sätta fingret på vad som händer i vår värld och inspirera till förändring. Men framför allt tack för att du inte låter det stanna vid ord utan verkligen lever som du lär.

Kommentera