Det här inlägget skrevs dagen innan Bodil Malmsten somnade in* för gott. Jag vill säga så mycket, men jag kan inte än. Ingen offentlig person har gjort så stor skillnad för mig som Bodil. En dag snart när jag orkar ska jag berätta om hur hon räddade mitt liv, om våra mailväxlingar och hur hon höll mig vid liv en tung dag. Vila i frid, älskade Bodil.

*och hon skulle självklart ha vänt sig emot orden “somna in”. Men jag kan inte säga död än. Det gör för ont.

Det här är hjärtat

Jag är en svårflörtad poet. Det finns få författare som kan sätta mig helt ur spel med sina ord. Bodil Malmsten kan. När jag hörde henne tala om Det här är hjärtat i Babel förra våren var jag faktiskt lite rädd för att läsa den. Det dröjde ända till jullovet innan jag vågade reservera den på biblioteket. När jag sedan hämtade ut den i januari låg den några dagar på mitt köksbord och inväntade rätt tillfälle.

Det här är hjärtat

Den var precis så smärtsam som jag väntade mig. Och ändå – denna ärliga ordkonst som läker något djupt i själen. En av vår tids största svenska poeter. Och jag vågar säga att det här är det allra bästa av hennes ord, som essensen av hennes livsverk.

Det här är hjärtat

Tomrummet som breder ut sig och sorgen som dränker, och det får finnas där. Det är okej men ingenting är okej. Malmstens ord skapar utrymmet, ger mig mod att möta det svarta. Att förlora någon en älskar är omöjligt att komma över och i den här boken finns det tröst i det som inte går att trösta.

Det här är hjärtat

Det här är hjärtat är en dikt om att vara människa med andra människor, hur ingenting någonsin blir detsamma när hjärtan stannar. Läs den. Gråt. Njut av de träffsäkra oemotståndliga raderna. Känn. Låt den ta sig in och röra runt under din hud. Det är där denna lilla gula bok möter sin storhet.

7 kommentarer

  1. <3

    (Jag började läsa "Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig" i veckan. Idag träffade jag min bokklubb, vi pratade inte om en gemensam bok utan vad vi läser just nu så alla hade olika böcker med sig. När jag la fram boken sa en direkt "hon dog idag". Det var så jag fick veta. Märkligt. Obegripligt. Tänkte att jag ville lämna en kommentar till dig, fast jag egentligen inte kan säga nåt. <3)

  2. saknar hennes ord här borta, vill bara sitta med en riktig bok och bläddra i riktiga sidor med hennes riktiga ord.

    • ja, det förstår jag. det är fortfarande helt overkligt. tack för att du gav mig en oförglömlig kväll på södra teatern med henne. <3

  3. Pingback: Jag vill att du finns. | REAKTIONISTA

  4. Jag har knappt läst poesi alls, men de utdrag jag läst av Bodils ord låter verkligen som det skulle beröra även mig. Får gå och låna någon av hennes böcker på biblioteket snarast känner jag!

Kommentera