Introvert

Det tog ett tag att smälta IntrovertDen tysta revolutionen. Innan jag läste den var jag övertygad om att jag var en extrovert person. Idag vet jag att det i princip är tvärtom. Det känns som att jag har hittat en stor pusselbit i mitt jagpussel. Jag är inte den enda som lämnar boken med den känslan.

Introvert

Jonkman berättar hur introversion yttrar sig, vad som skiljer introverta och extroverta åt och påvisar hur vi idag lever i ett samhälle där extroversion är både norm och det eftertraktade. I slutet av varje avsnitt finns det en sammanfattning för extroverta att ta hjälp av för att förstå introverta. Jag gillar det greppet, då det påminner normen om att ta hänsyn och ha förståelse för det icke-normativa. Allra längst bak i boken finns ett självskattningstest som kan hjälpa dig att avgöra var på skalan du placerar dig.

Introvert

Det är med humor och självdistans som Jonkman tar sig an ämnet. Texten är engagerande och intressant och med små anekdoter och berättelser från livssituationer blir det exempel som låter insikterna sjunka in. De samhällskritiska stråken är det som intresserar mig mest. Vad får det för konsekvenser när extroversion premieras i skola och arbete?

Introvert

Jag tycker att det är lite synd att texten stundtals svänger över till att raljera kring extroverta personer. Den hade vunnit på att inte värdera varken extroversion eller introversion så uppenbart. Kanske är det en typ av humor som inte attraherar just mig. I övrigt är jag mycket imponerad över balansen mellan humor och allvar, och även om jag läste lite i taget för att kunna landa i tankarna var det en bok jag läste lätt och följsamt.

Introvert

Det är en ögonöppnare. För mig var Introvert verkligen en revolution i förståelsen av mig själv och mina relationer. Även om jag inte är längst ut på den introverta skalan och har många extroverta drag blev det tydligt varför jag aldrig har längtat mig ut på resor, varför jag alltid svarar på inbjudningar till umgänge med ett kanske och varför jag har så svårt för kallprat och artighetsmingel.

Introvert

Jag behöver mer tid att smälta detta (som nyinvigd introvert förstår jag varför). Längre fram vill jag resonera mer i ämnet och fundera vidare på hur mycket mina diagnoser spelar in för att jag hamnar på den introverta sidan av skalan. Det är en frågeställning som förföljt mig genom läsandet. Hur mycket spelar miljö, biologi, intersektionalitet och livserfarenhet in i detta?

Introvert

Visst är det fantastiskt med böcker som vidgar perspektiven både inåt och utåt? Jag förstår nu att det nog också är ett introvert drag, att jag hellre läser den här typen av böcker än deckare och kärlekshistorier. Jag vill bli omskakad och berörd när jag läser något.

Vad läser du helst? Har du läst något som förändrat din syn på dig själv eller din omvärld?

21 kommentarer

 1. Jag har velat läsa den här ett bra tag, måste nog gå och låna den snart. Vad jag vet just nu så känner jag inte riktigt igen mig i varken introvert eller extrovert och ändå lite av båda samtidigt. Ska bli intressant att se vad jag känner efter att ha läst den!

  • Du kanske är ambivert, mellantinget. Jag tror att jag var mer i mitten innan jag fick mina sjukdomar. Du får göra testet i boken 😉

 2. Jag ska dra min förkylda bakdel till MAXI och kolla om deras bokrea-sektion har den här. Vill verkligen läsa den.

  Helst läser jag ju fantasy, och jag finner en del insikter i såna böcker, särskilt om författaren är skicklig.
  Men den bok som gav mig allra mest insikt i både mig själv och andra, var “Kvinnor som älskar för mycket”. Det var så oerhört mycket som föll på plats när jag läste den.
  Härnäst ska jag ta mig igenom “Äntligen icke-rökare”. Får se om den blir en ögonöppnare den med 🙂

  • LÄS! Så bra. Borde läsa den boken jag med. Och åh “Äntligen icke-rökare” är nog den bok som har revolutionerat mitt liv mest. Den förtjänar ju faktiskt ett eget inlägg här snart.

 3. Tack för ett riktigt bra boktips! Det sparar jag och nästa gång jag är på bibblan skall jag leta efter boken. Jag har precis börjat förlika mig med att det faktiskt är okej att vara introvert och att man inte behöver sträva efter att vara som en extrovert, så det skall bli spännande att läsa mer om det.

 4. Ja, visst är den bra! Jag sträckläste den så mycket så jag borde nog läsa om den snart, hinna tänka lite mer.

  “Charmen med tarmen” läste jag också nyligen, också jätteintressant. Imorgon hoppas jag den där boken om smärta som du skrivit om tidigare har återkommit till biblioteket. 🙂

  När jag läser böcker fastnar jag lätt och läser hela natten. Så därför läser jag inte så mycket nuförtiden, och försöker att välja böcker som inte är superspännande. Förut läste jag mycket fantasy och ungdomsböcker. Att läsa Harry Potter på färöiska var ett roligt projekt, lärde mig massor om språket, och även lite mer om svenska när jag upptäckte vilka ord de använde.

  • Åh den boken har jag också tänkt läsa! Tack för påminnelse! Vad häftigt att du blir så fast i läsandet och att du kan utmana dig så! Håller tummarna för att du får smärtboken. Men mest för att du ska bli av med smärtan. <3

 5. åh vad intressant! jag har för mig att jag läst någon recension om den innan, men så har jag glömt bort den, nu ska jag komma ihåg att låna den så att jag kan läsa den också 🙂

 6. Åh vill också läsa den här! Har läst en annan liknande bok tidigare som heter “Quiet” av Susan Cain, (tips om du ej har läst!) men vill definitivt kolla in den här också!

 7. Så sjukt ändå att så många introverta känner så och får en uppenbarelse av boken. Tidigare trodde jag verkligen att det bara fanns ett sätt att vara på och att alla skulle passa in i den mallen. Är så glad nu att jag insett hur jag själv funkar och därför kan ta makten över detoch leva mitt liv som jag behöver och vill.

  • Ja men verkligen. Känner igen så väl. Jag har tänkt mycket på detta sen jag läste om det hos dig. Och så sjukt att jag “hoppades” på att komma på att jag var introvert så jag skulle kunna förklara varför jag inte orkar umgås så mycket. Men hallå, ganska uppenbart då eller? :p

 8. Jag har också läst boken och älskar den. Innan jag gjorde en meyer-briggs personlighetstest trodde jag också att jag var extrovert, men jag är ganska mycket introvert med väl utvecklade extroverta kunskaper. Det kanske du med är? Håller just nu på med Susanne Cains bok Tyst/Quiet som är väldigt intressant på ett helt annat sätt. Undertiteln är De introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs. Kan verkligen rekommenderas! Nu ska jag kolla vidare i din blogg efter fler boktips, hittade till dig idag! 😄

  • Åh vad roligt att du har hittat hit! Välkommen! Känner igen mig mycket i det du beskriver. Samtidigt har jag två diagnoser som innefattar introverta symptom så det är lite klurigt att veta vad som är vad jämt. Men introvert är jag helt klart. Jag måste läsa Quiet nu när du är den tredje som tipsat om den på en vecka. Spännande! Mina boktips kan du hitta i kategorin Böcker i högerspalten. Jag är ingen snabbläsare så de är inte så många, men välanalyserade 😉

 9. Pingback: Det inåtblickande jaget – introvert? | REAKTIONISTA

 10. Pingback: Personlig blogglista om året som gått | 2016 | REAKTIONISTA

 11. Pingback: JULI 2017 | resa, närvaro och känslostormar. | REAKTIONISTA

 12. Pingback: Om fria drömmar och inrutade mål | REAKTIONISTA

Kommentera