Det har blivit en tradition med klädbytardagarna på ReTuna. Jag minns när vi i början trängdes bland klädställningarna på folkhögskolan. Då hade jag inte hunnit lära känna Tessi och Sarah än. Det är jag glad för att jag fick göra med tiden.

Det är inte alltid så lätt att träffa vänner i vuxenålder, när alla är fullt upptagna i sina egna liv. Barn som ska matas, tröstas och skjutsas till fritidsaktiviteter, fyrtio timmars arbetsvecka, middagar som ska lagas och hem som ska städas… Men två gånger om året får vi ändå ihop det, för det mesta. Klädbytardagarna i november och april.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

09.45. Tessi hämtar upp oss utifrån Sarahs port med fulla klädkassar. På bilresan hinner vi kolla av dagsläge och de stora händelserna i livet sen sist. Någon ska flytta till något större och en annan har träffat kärleken.

 09.59. Vi parkerar utanför ReTuna återbruksgalleria klockan. Kön ringlar sig lång utanför i vårsolen. Det är lika populärt som alla år. Vi ställer oss där med resten av klädbytarna. I kön går vi igenom varandras kassar för att se om det är något plagg någon annan vill ha så den kan knycka det direkt.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

10.15. Vi kommer fram till incheckningen och plaggen gås igenom noggrant för att se att tyget inte har fläckar, noppror eller är för urtvättat. Då går det till tyginsamlingen istället. Tips är därför att alltid ta med några plagg extra så att du är säker på att du får fem lappar i byte! När vi alla har fem papperslappar i handen och är varsin klädkasse lättare kan vi börja letandet.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

Det går till ungefär så här: går ett varv (kollar lite extra på varje klädställning), går ett varv till,  träffar någon bekant och checkar av läget, skannar av provrummet, provar det jag har hittat hittills, går ett varv till, provar igen, fastnar i en second hand affär med ännu mer kläder i väntan på att nästa lass hängs ut.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se
Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

11. 20. Vi tar plats för lunch och jag äter nachos med sojafärs och massor med goda färska grönsaker i det fina kaféet. Det finns också Toast skagen, bakad potatis, pannkakor, wraps, sallad med matvete och mycket gott fika på menyn! I maten ingår alltid kaffe eller the efteråt.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

12.05. Vi går ett varv till. Jag kollar en extra gång i provrummet innan jag går vidare igen.

12.30. Jag smiter in på Ecoflor och köper mig en kruka penséer till balkongen. Personalen hejar glatt som alltid och någon som rest långväga fotograferar den vackra butiken med ekologiskt odlade växter. Vi kollar in på Stadsmissionens välsorterade second hand. Tessi fyndar ett par snygga “mellanskor” som hon pratat om tidigare under dagen att hon hade ett behov av nu till våren.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

13.00. Vi känner oss färdiga och en barnvakt behöver lösas av hemmavid, så vi går till utcheckningen, räknar plaggen och lämnar lika många lappar. Jag sparar några till hösten. Nöjd med en kavaj och en sjal. Sen åker vi hem och spånar på när vi möjligen skulle kunna ses nästa gång.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

Bästa tipsen för en bra klädbytardag

Innan:

 • Ta med plagg som är hela och rena och som du snarare har tröttnat på än att de har blivit fula.
 • Ta med extra plagg ifall du inte får byta alla fem, så har du några extra.
 • Ta med en tygkasse att samla kläder i medan du går runt så håller du armarna fria.
 • Tänk igenom vad du behöver för tillskott i garderoben och vilka färger du letar efter.
 • Lämna tunga jackor och väskor hemma.

Under dagen:

 • Om du ångrar att du lämnat in ett plagg kan du ta det så snart det har hängts ut.
 • Se till att ta en paus då och då, för att hämta luft eller vila ögonen. Det är lätt att bli stirrig i sökandet.
 • Visa hänsyn. Träng dig inte, utan att fråga istället om du kan få komma fram.
 • Om någon håller i ett plagg som du också tycker om, fråga “om det plagget inte passar dig när du provar, kan jag få prova det då?”. Ofta är människor på dessa dagar väldigt trevliga och tillmötesgående.
 • Kolla in klädställningarna i provrummet. Där hänger provade plagg som ofta är favoriter men som kanske inte passade riktigt. Det kan passa dig perfekt.
 • Tänk också på att du kan sy om kläder, använda tygerna till andra saker etc.

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se

Den här fina vårkappan/kavajen hittade jag denna gång! Nästa klädbytardag på ReTuna är i november, men håll utkik i din närhet eller skapa en egen innan dess.

Vad skulle du leta efter på en klädbytardag?

Kommentera