Hur är det möjligt att september redan är slut? Jag har varit högskolestudent i en månad. Det känns som att jag alltid har varit det och som att jag nyss skakade av nervositet. Tid är en märklig mekanism.

September har inneburit många omställningar, justeringar i vardag och tankemönster. Jag utvecklar ett professionellt språk för varje dag som går och njuter av utbildningens insikter. Det jag inte har orkat med som önskat är min fysiska hälsa i form av träning. Kroppen är sliten. Jag tar små steg mot förändring i det. Jag är bättre på att ta hand om min mentala och själsliga hälsa. Jag firade min 30-årsdag omgiven av vänner och om det är något som verkligen är tydligt i mitt liv idag så är det vännerna. Nya och gamla vänner som flätas in i min vardag på olika sätt och ger mig kärlek, humor och glädje. Bloggandet är på väg in i en ny form och skrivandet tar myrsteg framåt. Överlag är det en nöjd men trött Wilda som ser fram emot oktober.


I år vill jag testa att utvärdera månaderna fritt under några rubriker, och dela med mig av det som känns viktigast och mest relevant för er. Är det något ni vill läsa mer om så säg gärna till så gör jag ett inlägg om det! I grunden av dessa reflektioner finns årets mål och min bloggstrategi

Wilda 30 år - reaktionista.seEn 30-åring som känner att hon är på helt rätt plats i livet just nu.

Kroppen

» Det har varit en tydlig omställningsperiod i skolan. Hur jag har orkat med har varierat från dag till dag. Mycket har handlat om att lära känna min kropp och dess reaktioner i den här nya situationen. Jag är tacksam för min lyhördhet och kroppskännedom i detta läge.

»  Vissa dagar har utmattningen legat som ett moln över huvudet och andra dagar har jag orkat mer än på många år. Den nya vardagen innebär stressande moment – och det är då jag blir som tröttast så klart. Lusten och intresset som väcks för studierna, och att ha vardagsrutiner, ger mig energi. Jag behöver fortsätta träna på balansen däremellan. En stor nyckel är att ta dag för dag.

» Jag har satt som mål att jag ska börja träna på gym i början av nästa år. För att nå dit behöver jag göra min sjukgymnastik och ta mig ut på längre promenader. Det känns som en rimlig förväntan på mig just nu. Jag har kommit igång bra sedan i mitten av september. Tyvärr för att kroppen började krångla så att jag insåg allvaret. Men bra att jag tog tag i det och håller i. Jag behöver mer rörlighetsträning framåt. Kanske är det dags att ta något yogapass då och då igen?

» Min sömn varierar mycket. Vissa nätter har jag haft stressdrömmar och vaknat flera gånger. Andra nätter somnar jag tidigt och är så utvilad det går på morgonen. Sömnen gör så stor skillnad när smärtan är som värst.

» Kvällspromenaderna rensar hjärnan, släpper spänningar och är en ritual jag verkligen mår bra av. Jag brukar kombinera dem med att ringa en vän och prata om dagen. Framgångskoncept som jag kan hålla kvar i.

September woods in golden autumn light - reaktionista.seSeptember har bjudit på guldiga ljus mellan gråa dagar och det har jag försökt ta vara på.

Själen

» För varje dag i skolan blir jag allt mer säker på mig själv, vem jag är och vad jag kan. Det arbete jag har gjort med mig själv och min historia är en styrka som verkligen lyser igenom i all den kunskap jag nu får till mig. Jag har börjat föra en lärandejournal om vad jag lär mig, om olika situationer i skolan, hur jag reagerar, vad jag behöver träna på och utvecklas i. Jag ser fram emot att se hur de tankarna utvecklas. Jag är så stolt över den jag är idag.

» Ibland är jag en aning överambitiös, men så länge jag sätter lust och intresse före prestation så blir det ingen stress. Stressen kommer in när jag inte litar på mig själv och att det jag gör är tillräckligt. Lusten finns allt mer närvarande. Ibland hamnar jag i sorg över alla år då jag inte kunde känna att något var roligt och intressant eftersom självhatet och ångesten tog över. Jag är värd att känna lust och ha det bra. <3

» Jag rannsakar mig själv mycket i de vardagliga situationerna. Det gör mig trött men jag känner att jag behöver det för att kunna förstå vad som händer med mig i möten med olika människor. Jag jobbar mycket på att skilja mitt ansvar från andras och se hur jag kan agera annorlunda för att jag ska hantera relationen och situationen bättre.

» Något som slår mig extra mycket när jag ser tillbaka på september är alla dessa vänner som omger mig. De som kom och firade min 30-årsdag. Utflykter, kulturupplevelser, fikastunder, Messenger-konversationer och samtal över pizza. Det är påfrestande med nya relationer, men den trygghet och glädje det ger mig är obeskrivlig. Likaså känslan av att kunna falla tillbaka på relationer som känt mig lång tid tillbaka.

» Trots all umgängestid har jag konsekvent prioriterat egentid. Eget skrivande, kvällspromenader, vilopauser, meditation… Stillhet. Det gör mig varm i hjärtat. Jag behöver mycket tid för mig själv.

» Det är tuffa ämnen vi läser om i skolan. Barn utan föräldrar, hemlöshet, missbruk, våld… Det gör ont. Jag hanterar det genom att känna, helt och fullt. Ibland gråter jag på lektioner. Ibland gråter jag hemma vid datorn. Ibland ringer jag någon för att få uttrycka min maktlöshet. Jag delar tankar med klasskamrater. Jag försöker också samla på goda exempel. Jag tror att jag kommer att ha nytta av det i längden. Jag vill vara närvarande hela vägen. Som högkänslig introvert är det påfrestande, men det gör mer ont om jag stänger det inne.

Morgonstund frukost Bullet Journal - reaktionista.seMorgonstunden är min viktigaste stund. När jag planerar dagen och funderar på vad jag behöver.

Vardagen

» Jag överdrev inte när jag sa att jag behövde fasta rutiner. Att ha tider att förhålla mig till om dagarna är en skänk från ovan. Jag har ett stort behov av struktur och det får jag verkligen nu. Dagboksrutinen som jag skrev om i augusti hänger kvar och är en väldigt bra måttstock för hur jag mår och hjälper mig att lägga fokus på rätt saker. Morgonstunden när jag planerar dagen och funderar på vad jag behöver är fortsatt viktig.

» Kurslitteraturen tar mycket tid. Jag känner mig så lyckligt lottad som får göra det dag ut och dag in. Att bara sitta på föreläsningar med professorer och kunniga lärare är riktig lyx. Samtidigt behöver jag ta pauser så när jag studerar sätter jag klockan på 30 min i taget och pausar ordentligt emellan.

» Jag har stundtals känt att jag inte hinner med min vardag, att jag har för mycket på mitt fat. Därför har jag begränsat mitt politiska engagemang till att bli rent administrativt. Jag har också dragit ner ambitionen för bloggen (mer om det längre ned). Jag känner att mina prioriteringar är mer ordnade nu.

» Jag var på hösten första skrivträff den första september. Kursen mjukstartade med läsning av boken “Ljuset” av Torgny Lindgren. Jag har inte hunnit igenom hela så där blir det tydligt att jag inte hinner med. Samtidigt var det under dessa förutsättningar jag kom in så jag tänker att jag ändå kan göra det jag ska. Igår lämnade jag in 5 sidor av mitt bokprojekt så där är jag i fas i alla fall.

» Ekonomiskt har jag nu börjat få lite bättre koll på hur det ser ut. Jag betalade av min sista privata skuld i september och nu har jag börjat spara pengar till körkort. Planen är att ha körkort innan jag går ut programmet 2020.

30-årsfirande presenter - reaktionista.seMin förkärlek till orden blev tydlig även i mina 30-årspresenter.

Kreativiteten

» I september har jag slöjdat en växthylla som ni ska få se så småningom. Som tema till Monthly Makers gjorde jag en fotohängare av grenar som jag blev mycket nöjd med! Förutom det har jag illustrerat en del under föreläsningarna för att hålla koncentrationen uppe. Ibland är det bara klotter och andra gånger mer utvecklade illustrationer. Jag gillar det prestationslösa i det.

» Skrivandet har funnits där då och då i vardagen. Jag skriver om en scen, skriver en ny, förändrar några repliker. Långsamt bygger jag igen luckorna. Det viktiga är att jag gör det lilla jag förmår nu när jag samtidigt försöker få grepp om allt vad socialt arbete innebär.

» Västerås kulturnatt bjöd på ett fint återbesök med vikingamarknad och vikingakör, bokförsäljning och gospelkör. Jag konstaterade att jag inte hade varit besökare på kulturnatten någon gång. Jag har alltid deltagit på något sätt – med utställningar, körer eller ideella föreningar.

» Jag har bokat in några roliga event i höst för att bryta studiebubblan. Bland annat en helg med mitt blogg-gäng och Stora Influencerpriset. Det känns viktigt att göra annat och samtidigt få ny bloggpepp. Ser mycket fram emot det!

» Webshopen är öppnad! Jag är så tacksam för det varma mottagandet och hejaropen! Sedan öppningen har jag också fyllt på med några nya foton.

» Balkongen töms nu i helgen på de sista tomaterna och paprikorna. Sen börjar inomhussäsongen för hela familjen förutom den tokiga katten. Jag har just nu 58 växter och 8 sticklingar på rotting inomhus. Framåt behöver jag begränsa mig för att hinna med att ta hand om dem. Växterna ger mig en bra paus mellan studier, men desto mer jag har i skolan ju mer blir de försummade.

DIY fotohängare Monthly Makers inredning - reaktionista.seEn fotohängare av garn och trädgrenar blev mitt bidrag till Monthly Makers i september.

Bloggen

» Mitt populäraste inlägg i september var 30 år | om att överleva sin berättelse och leva sin framtid. Mitt 30-årsfirande var allmänt populärt på bloggen, t ex  mina 30-årspresenter. Lanseringen av webshopen var också ett populärt inslag, liksom min text om att vara influencer. Ett gammalt inlägg som fått ny spridning är inlägget om att plantera en mangokärna. Ledsen att säga att det inte fungerade för mig, men kul om det ändå hjälper folk att hitta hit 😉

» Jag har börjat dela gamla inlägg via min Facebook-sida. Så in och följ där om du vill se godbitar från arkivet emellanåt! Jag ser att det ger mer trafik och också att gamla texter som är lika relevanta nu får nytt liv. Tack Alicia för inspirationen!

» Jag saknar den här platsen ofta. Även om jag är här varje vecka så saknar jag att ha tid att skriva mer djupgående inlägg och hinna svara på kommentarer mer frekvent. Livet är annorlunda nu och jag märker att jag inte har hittat hem i hur jag ska hantera det för bloggens räkning än. Jag låter det få vara en process.

» Jag har klurat en del på nytt tema, gjort en ny header och formulerat kategorier. Det är svårt att nischa sig när bloggen handlar om vem jag är och inte vad jag gör. Eller så är det just nischen jag saknar ännu. Detta är ett pågående tankearbete som jag försöker komma till slutsatser kring. Jag tror att det kommer att kunna klarna lite när jag får hänga med mina bloggkollegor.

» Jag kommer att satsa på att skriva mer djupgående texter och dagboksinlägg när jag får fokustid för att skriva. Jag har också slängt ut en fråga till er läsare om vilka ämnen eller frågor ni önskar att jag ska skriva om. Hjälp gärna till att skapa den här platsen med mig. Använd min kunskap och erfarenhet!

Födelsedagsfika Café Kaka Eskilstuna - reaktionista.seEn födelsedagsfika. Ett av alla fina möten som flätats in i mitt liv i september.

Planer och mål för oktober

» Fortsätta hålla igång träning/sjukgymnastik.
» Klara av min första hemtenta med min hälsa i behåll. 
» Njuta järnet och knyta kontakter på Stora Influencerpriset.
» Aktivt acceptera tröttheten och värken även när det blir sämre dagar.
» Formulera kategorier och nisch för bloggen framåt.
» Skriva klart nästa del av mitt bokprojekt.
» Skriva minst ett önskeinlägg.

Hur var ditt september? Vad behöver du av oktober?

Kommentera