Din ultimata sommarguide till Eskilstuna! Vilka platser är värda ett besök? Vart hittar du bästa badplatsen och godaste glassen? Var finns lugnet och grönskan? Var gör du loppisfynd och när och var är folkfesten? Eskilstuna lever verkligen upp om sommaren. Efter sju år i staden, många somrar ute på egna äventyr med cykel och öppen blick, är det dags att dela med mig av mina smultronställen.

Jag hoppas att du som bor i Eskilstuna får lära känna din stad lite mer. Och att du som kommer hit på besök får uppleva mer av vad staden har att erbjuda. Jag bjuder på sevärdheter, badplatser, parker, matställen, loppisar, livemusik och andra härliga evenemang för kropp och själ.

Sommarguide till Eskilstuna - reaktionista.se

Sevärdheter i Eskilstuna

Rademachersmedjorna är en gemytlig plats mitt i centrum med röda timmerstugor. Smedstadens stolthet finns här bevarad och om du vill ha något att äta finns det både fika och mat här. Restaurangen Jernberghska är av det finare slaget och därmed också prislappen. Kaféet erbjuder enklare smörgåsar, glass och bakverk.

Sommarguide till Eskilstuna - Rademachersmedjorna - reaktionista.se

Eskilstuna konstmuseum är en riktig pärla. Eftersom det ibland behövs svalka i sommarvärmen får det tipset komma med här också. Det är ett museum som vågar och som ständigt tar in nya konstverk och utställningar, med stor variation och berörande motiv. Kunniga intendenter svarar gärna på frågor och finns till hands.

Sörmlandsgården har jag ännu inte haft möjlighet att besöka, men det är en 1800-tals gård där det händer mycket fint under sommaren. På Djurgården där gården ligger finns också uppskattade grönområden.

Sommarguide till Eskilstuna - Klosters kyrka - reaktionista.se

Klosters kyrka har länge varit en favorit hos mig. Den mäktiga tegelkyrkan är en oas både regniga och varma dagar och en plats dit du kan gå för en stunds vila och eftertanke, eller bara för att beundra arkitekturen.

Parken Zoo är nog det staden är mest känt för, och därför nämner jag det ganska långt ner på min lista. Jag har svårt för djurparker, även om Parken Zoo har blivit bättre de senaste åren. Busiga lemurer, lejon, tigrar och flamingos är några av de djur som finns att se här. Här finns också ett tivoli och ett bad, som ingår i årskortet.

Sommarguide till Eskilstuna - Rödbukad lemur Parken Zoo - reaktionista.se

Badplatser i Eskilstuna

Vill du ta ett dopp i Mälaren eller Eskilstunaån finns det några riktigt fina badplatser i stan. På kommunens hemsida kan du se aktuell vattenkvalitet och fler badplatser.

Vilstabadet är nog den mest välbesökta, med brygga och härlig sandstrand där barnen kan leka i vattenbrynet. Här finns också motionsspår, idrottsanläggning, kafé och minigolf.

Sommarguide till Eskilstuna - Skjulstabadet - reaktionista.se

Skjulstabadet ligger ett stenkast bort från Vilsta med en något mindre badplats men också där finns en mysig strand och en brygga. En stor gräsmatta gör att det ryms mycket folk men att det ändå inte känns trångt. Här finns kafé som säljer både glass och kaffe.

Sommarguide till Eskilstuna - Sundbyholm i sommarkväll - reaktionista.se

Sundbyholm ligger en bit från stadskärnan och bjuder på en fin badplats och ett slott med en kakbuffé som du inte kan få nog av. Rymliga gräsmattor och grillplatser finns. Passa på att gå ut på udden också! Vyerna är spektakulära, framför allt solnedgångarna längs horisonten. Hit kan du också ta dig med båt.

Mälarbaden ligger en bit från stan i Torshälla. Här finns flera bryggor, en lång strand och camping. Drömmiga vyer av glittrande vatten, segelbåtar och solnedgångar långt bort i horisonten.

Sommarguide till Eskilstuna - Solnedgång Mälarbaden - reaktionista.se

Parker och grönområden

Rothoffsparken är min absoluta favoritpark. Parken består av flera små avskilda utrymmen med träbänkar där en kan sitta ostört. Rabatterna omkring rymmer alla möjliga växter och omringas av rosbuskar och slingriga klängväxter som i triumfbågar. På små plakat står växternas namn på svenska och latin. En grön oas att hämta kraft i, med en god bok eller en vän vid din sida. Genom parken rinner en liten bäck och lekparken är populär hos barn i alla åldrar. Här finns även ett rawfood-kafé i samma hus som turistbyrån.

Rosor i Rothoffsparken - reaktionista.se
Rinmansparken är en central park i Eskilstuna med en stor lekpark och stora gröna ytor populära för kubbspel och häng i solskenet. Även här kan du få en lugn stund för dig själv.

Stadsparken ligger längs ån nära Kloster kyrka och är därför inte lika avskild från stadens brus, men därför också perfekt för häng med kompisgänget eller för att bara sitta och betrakta människor eller fåglar. Stora träd ger skugga och svalka i sommarvärmen. På andra sidan ån närmare stan ligger Strömsholmen som ofta är en lugnare park nära ån.

Sommarguide till Eskilstuna - Stadsparken - reaktionista.se

Loppis och second hand

Eskilstuna har blivit årets miljöstad flera år i rad och återbruket finns som en röd tråd genom staden. Det kryllar av loppisar och kreatörer med återbrukstänk. Så här får ni en miniguide till loppisar i Eskilstuna, sommarspecialen.

KFUM Öppna hjärtat huserar i en lagerlokal med högt i tak. Priserna är helt rätt och det känns alltid som att jag fyndar något här. De har saker i flera prisklasser och stor variation för alla smaker. Dessutom väldigt trevlig personal. Öppet tisdag och torsdag 10-18 och lördagar kl 10-14.

ReTuna återbruksgalleria är världens första återbruksgalleria och värd titeln. Här finns secondhand-butiker för allt: kläder, leksaker, barnkläder, cyklar, inredning, böcker, växter – och till och med en restaurang! Jag återkommer så ofta att personalen känner igen mig. Det är också en del av karaktären: det känns nära, hemtrevligt och personligt. Med hög kvalité. Från återvinningen utanför tas begagnade saker in och får nytt liv. Det märks såklart även i inredningen av gallerian. Öppet måndag-fredag 10-19 och lördag-söndag 10-15.

ReTuna Återbruksgalleria - reaktionista.se

Tuna Park bakluckeloppis arrangeras 29 juli, 12 augusti, 26 augusti och 9 september mellan kl 11.00-15.00. Ingen föranmälan behövs om du vill ställa ut.

Rademachersmedjornas loppis arrangeras 18:e och 25 augusti kl. 10.00-14.00. Mysig miljö och troligtvis en del hantverk till försäljning.

Det finns som sagt en uppsjö av second hand butiker runt om i Eskilstuna. Röda korset, Myrorna, Pingstkyrkan och ett flertal små privata loppisbutiker. Det får helt enkelt bli en egen guide.

Mat, fika och en extraordinär mjukglass

Innan jag nämner de mer matiga alternativen måste jag nämna Slagsta glass. Eskilstunas stolthet! Här kan du köpa en oemotståndlig glass-snäcka (en frasvåffla i form av en skål) med den unika mjukglassen från Slagsta, godis och glassmaker i alla varianter. Lakritssnäcka, hallonsnäcka, nougatsnäcka ↓, surissnäcka och många fler. Du kan också välja mjukglass och kulglass i strut eller bägare och med det även laktosfria, veganska, sockerfria och glutenfria varianter.

Sommarguide till Eskilstuna - Slagsta glass - reaktionista.se

Mocca Deli serverar alltid mat av högsta kvalité. Flatbreadpizzor, acaibowls, pasta, vegonachos och sallader med smoothies, kaffedrycker och allt du önskar dig. Mitt topptips för mat i Eskilstuna!

Mary’s café är en idyllisk oas ute på den sörmländska landsbygden som bjuder på både god mat, en mysig butik och bed & breakfast för den som vill stanna en natt eller så. Under sommaren dyker det också upp några artister ibland. Väl värt ett besök bara för att få uppleva miljön.

Sommarguide till Eskilstuna - Mary's café - reaktionista.se

Restaurang P2 är restaurangen vägg i vägg med konstmuseet som bjuder på fantastisk mat. Varje gång. Dessutom till ett helt överkomligt pris, under hundralappen. Det finns även en ekologisk vegetariskt alternativ varje vecka Vällagad mat där det ingår både sallad och kaffe med kaka till lunchen.

Tingsgården ligger väldigt fint vid vattnet och har en bred lunchmeny, även vegetariskt. Senast jag var där åt jag oumph på levainbröd och den gick inte av för hackor ska jag säga! Sallad, bröd och kaffe ingår i lunchen.

Sommarguide till Eskilstuna - Pulled oumph på Tingsgården - reaktionista.se

Scensommaren i Eskilstuna

Eskilstuna är en stad som verkligen lever upp på sommaren. Framför allt när det gäller musik. För en fullständig guide till sensommaren kan du kolla in turistbyråns kalender för scensommaren. Jag vill tipsa om två musikevenemang jag ser extra mycket fram emot och som båda har fri entré:

PicNic i Parken 11 juli, 18 juli, 25 juli. Varje onsdag i juli spelas det livemusik i Stadsparken. Konceptet är enkelt: ta med dig din picknickkorg och en filt och sätt dig i och njut av såväl lokala artister som Ingrid Stenlund som nationella stornamn som Chris Kläfford och Mikael Rickfors. Ett ypperligt tillfälle att hitta nya musikfavoriter och att träffa folk.

Parkfestivalen och Gainesville 2-4 augusti. I år slår två festivaler ihop sig och det känns redan som en succé! Parkfestivalen med sina knallar, karuseller och öppna scener med stora popartister slås ihop med den mer lågmälda hipsterfestivalen Gainesville. I år syns namn som Loreen, Luke Elliott, Markus Krunegård och Good Harvest på affischerna.

Sommarguide till Eskilstuna - Loreen - reaktionista.se

Andra aktiviteter under sommaren

Förutom musiken anordnas en del mindre initiativ av lokala grupper. Alla evenemang finns att hitta i kalendariet på kommunens hemsida. Här är några events mitt hjärta klappar lite extra för:
Etown Queer Fest 27-28 juli. En inkluderande festival för alla. Nyktert, drogfritt, valfritt inträde, tillgängligt och gratis sova. Med föreläsningar om HBTQIA, scenframträdanden, konst, filmvisning, samtalshörna, disco, workshops och mycket mycket mer. Så här beskriver arrangörerna själva eventet:

“Vi ger plats för den queera konstens många former med musik, fest, föreläsningar och folkbildning. Vi vill tillsammans skapa ett queert rum, ett gör-det-själv-rum, ett tryggt rum och en fantastisk tvådagarsfestival där vi får vara oss själva, må bra och lära oss nya saker.”

Berättarkväll på Sörmlandsgården 22 augusti. Samlas runt brasan i skymningen, med skrönor och historier. I en historisk och stämningsfull miljö. Låter ju hur mysigt som helst!

Yoga i Rothoffsparken Torsdagar i juli och augusti mellan 17.00-18.00 bjuder Actic på gratis yoga i Rothoffsparken. Ta med något att ligga på, yogamatta, handduk eller liknande så är du klar för ett härligt yogapass. Det är ett välbesökt evenemang och otroligt fint att alla är välkomna, oavsett plånbok och erfarenhet. Datum för sommaren 2018: 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augusti, 9 augusti.

Finns det något du saknar i min sommarguide till Eskilstuna? Något som du blev extra sugen på att uppleva?

21 kommentarer

 1. Wow vilken fantastisk guide!!! Du var verkligen täckt in allt man vill veta om en stad. Max jobbar ju i Eskilstuna nu så har blivit lite extra nyfiken på staden. Låter ju som en riktig toppenstad. 🙌 Grymt jobbat.

 2. Åh kan inte fatta att jag missat så många pärlor i E-tuna trots att jag varit där varje sommar hela livet! Tack för bra tips, ska definitivt spara denna guide till nästa besök <3

  • Vad roligt att du hittade nya grejer i min guide! Det var mitt mål, att även de inbitna Eskilstunabesökarna ska hitta något nytt 😀

 3. Mysigt med lite bilder från gamla hemstaden 🙂 jag var ju bara 14 när vi flyttade så känns som att jag gjorde helt andra grejer haha. Hade varit kul att åka dit igen i vuxen ålder. Sist jag var där var 2009 när jag och min man åkte på road trip.

 4. Woooow så bra guide! Har aldrig varit i Eskilstuna men blev sjukt sugen nu haha. Och vilka BILDER du tar! <3 Tack för välskriven text och njutbara bilder!

 5. För några år sedan var vi i Eskilstuna. Bodde på hotell, var på besök i parken zoo och gick en sväng på stan. Det jag såg var väldigt fint och mysigt men efter din guide vill jag verkligen åka tillbaka och uppleva mera av staden. Tror min son var 6-7 år när vi var där men nu som 12åring tror jag han skulle uppskatta mycket av dina tips.

  • Vilken underbar komplimang att du känner så! Jag tror verkligen att han skulle uppskatta många saker. Det finns också ett väldigt fint och nytt badhus i stan, även om jag själv inte är så förtjust i badhus så är det många som rekommenderar Munktellbadet. Säg till om du kommer hit så får vi säga hej!

 6. Detta är GULD Wilda! Vilken skatt! Känner att jag vill stanna i Eskilstuna månaden ut.

 7. Så fin guide! Den ska jag verkligen komma ihåg om jag får vägarna förbi Eskilstuna någon gång – så härligt det verkar vara!

 8. Herregud vilken fin och inspirerande guide! Jag har varit på en hel del av alla dessa ställen det halvår min andra hälft bodde och jobbade i Eskilstuna (då var det iofs rätt regnig höst) Men blir alltid så glad av att veta att alla ställen och platser har en drös av vansinnigt bra och fina grejer att göra och se – det gör mig lycklig ända in i själen. Att allt egentligen bara handlar om en vill se och vara mottaglig eller inte. Det går ju ex (som med alla platser) att döma ut Eskilstuna som en trist småstad, eller så kan en välja att se det på precis det sätt som du beskriver det. Vilket jag gör – så TACK! <3

  • Tack för att du tar dig tid att ge detta perspektiv. Jag har nog det perspektiv du beskriver ganska självklart i mig, att uppskatta och se möjligheter. Men alla platser har sin charm, som du skriver. Fint att bli påmind om det, och vikten av att fortsätta se det.

 9. Pingback: Weekend i Sverige - Att göra i Örebro | Resa medvetet

 10. Vilken fin guide! Har helt missat denna! Tack för att du kommenterade mitt inlägg och länkade till den. Har uppdaterat mitt inlägg med en länk till den nu. Kramar.

Kommentera