Det är mycket som ställs in nu. Sådant vi längtat efter, stunder av gemenskap, högtidsfirande, resor, drömmar. För många är livet precis som vanligt. Jag har levt länge med smärta, begränsad ork och lite pengar. Jag vet hur det känns när livet sätts på paus på oviss tid, genom sjukskrivning eller genom stora påfrestningar. Därför har jag utvecklat strategier för att hantera det. Jag trivs ganska bra i det introverta samhället vi lever i nu, men jag har ju fått öva. Här är tre strategier jag har för att skapa en mer meningsfull vardag även när livet är i ett pausläge.

Identifiera livsvärdet i aktiviteten

I det vi gör finns inbyggda värden. Livsvärden som ger mening till det vi gör. Det kan vara gemenskap, kreativitet, frihet, självförverkligande, närhet osv. Vilka livsvärden finns i det som du hade velat göra? Vad hade resan betytt för dig? Vad hade konserten, målarkursen eller det förlorade jobbet för betydelse?

Hur kan du få tillgång till dessa livsvärden inom de ramar du har nu? Finns det andra aktiviteter som ger dig samma känsla? Brainstorma! Finns det andra vägar mot målet?

Ett annat år skulle jag nog ha träffat några nära över påsk, ätit gott, målat ägg, letat påskägg. Nu kan vi inte träffas. Det finns andra vägar. Det blir fika på fyra platser samlade i ett videosamtal. Jag målar mina egna ägg och lagar mina favoriter bland påskmaten. Det blir ingen äggknäckartävling men jag passar på att njuta av att inte behöva förlora ett år till 😉

Och då kan jag komma in på nästa tips.

Fönster Eskilstuna stadsmuseum - reaktionista.se

Nya möjligheter

Vilka möjligheter har du nu som du inte hade förut? Vad har du tänkt “det där ska jag göra när jag har tid” om? Vad behöver du nu?

Ta möjligheten att:

 • vila
 • lära dig något nytt
 • hjälp någon som behöver det (om du kan)
 • göra något du har längtat efter
 • att lära känna dig själv/lyssna in dig själv
 • höra av dig till människor du saknar
 • organisera/ta hand om hemmet
 • ta hand om din kropp
 • vårda dina saker/ägodelar
 • skapa och vara kreativ

Ekenäs handelsträdgård - reaktionista.se

Skriv en längstanslista

Skriv en lista på saker du längtar efter att göra när allt det här är över. Du kan också skriva upp sådant du saknar och sådant du tagit för givet tidigare. Kanske också vad du har lärt dig under denna tid och förändringar du vill göra.

Framför allt är detta ett sätt att göra något av din sorg och besvikelse. Skriv upp de förluster du går igenom nu. Allt ifrån det stora till det lilla. Även om du sen inte vill göra det har det en viktig funktion att du skriver ner det. Du tar din förlust på allvar och låter den finnas.

Här är några saker som står på min lista “efter corona”:

 • Kramas
 • Träffa mina fadderbarn
 • Åka buss och tåg
 • Ha föreläsningar i nya campus
 • Sitta bredvid en närstående när hon lär mig sticka
 • Åka på loppisrundor
 • Besöka en handelsträdgård

*

Hur kan du ställa om istället för att ställa in?

6 kommentarer

 1. To remember is most painful
  way to cope with a loss.
  But to endure the pain it is
  healing probably the most.

  Kram! ❤

Kommentera