Stjärnfamilj. Det ordet fick jag till mig i en av de första kurserna på socionomprogrammet. Jag hade hört det förr, och tänkt att det handlade om familjer inom HBTQIA. De familjer som inte är som den normerade kärnfamiljen. Vilka familjer ser ens ut så nuförtiden? tänkte jag. Sen förstod jag att det var något mer. Något för mig. 

RFSU frågade Ingrid Engarås som myntade ordet stjärnfamilj om hur hon kom på begreppet:

– Varje människa kan liknas vid en stjärna, strålande, unik, med förmågan att själv välja sina relationer och definiera sin familj. Vikten läggs på innehållet i relationen, istället för kön, antal personer eller biologiskt släktskap.

Tulpansäsong - reaktionista.se

När jag efter många svåra kval bestämde jag mig för att bryta med min biologiska familj och starta ett eget liv fanns det redan några stjärnor omkring mig. Personer som på olika sätt fick mig att förstå att jag var värd mer än vad jag hade fått. Stjärnor som lärde mig innebörden av villkorslös kärlek och omsorg. För nio år sedan baserades min stjärnfamilj på två starka kvinnor som på olika sätt hade gett mig detta, och hem att vila i. I dessa hem fanns också andra medlemmar. De kom mig nära. Jag kallade dem familj.

För mig är stjärnfamilj den familj jag väljer och de som väljer mig. Med tiden har det förändrats, vem som väljer vem på vilket sätt. Några relationer har inte längre fungerat som familjeband, men har varit viktiga på andra sätt. När jag berättar om min stjärnfamilj väljer jag att i stort dölja deras identitet här, för att det här är en blogg om mig och ingen annan. För att de är värda att skyddas och respekteras på det sättet. 

Heart of a child - reaktionista.se

Idag består min stjärnfamilj av de två kvinnorna som fanns där när jag var en trasig spillra i början av 20-årsåldern och utgjorde trygga famnar då, liksom nu. Idag har vi mer jämlika vuxna relationer än vad som var möjligt då. Den ena kvinnans man kallar jag för min stjärnpappa. Han är den jag grattar på fars dag och som ger trygghet och stöd som den far jag behöver idag.

Min stjärnfamilj består också av min vän som känt mig sedan tonåren och varit som en storasyster genom livet sedan dess. Idag har hon tre härliga barn som jag brukar kalla tigerungarna. Jag är deras fadder och de kommer alltid vara en del av min stjärnfamilj.

Wilda och Ina - stjärnögonblick - reaktionista.se

Sist men inte minst räknar jag in Ina i min stjärnfamilj. Som ett stjärnsyskon som ibland känner mig bättre än jag känner mig själv. Det är nog faktiskt ett signum för min stjärnfamilj. De känner mig bättre än jag känner mig själv. De ger mig inte vad jag vill. De ger mig vad jag behöver. Ni vet, som en sån där riktigt jobbig familj som en älskar ändå?4 kommentarer

  1. Tack för inblicken. 🙂 Låter som en fin, jobbig familj <3

  2. Anna Alverblad Svara

    Vilken härlig blogg du har 🙂 Jag hittade precis hit (och är också HSP), jag kommer definitivt att fortsätta följa dig 🙂

    • Åh det finns inget som glädjer mig så mycket som nya personer som hittar hit. Hur hittade du till min blogg? Glad att du vill följa mig. Fint att du också är HSP. <3

Kommentera