Det är som om jag har haft två parallella nivåer av mående denna vecka. En grundad puls i nutiden, med fokus på att göra konkreta bra saker för mig själv. En visshet om att livet är gott idag, att jag är trygg. Omgiven av vänner, bekräftande röster och inre stadga. Men också; en orolig rörelse i bröstkorgen och brännande tårar i ögonen. #metoo och årsdagar i samma vecka. Ilskan, skräcken, ensamheten i traumatiden. Påminnelser om en tid då det var jag mot världen och när jag inte ens orkade stå på min egen sida. Jag känner mig känslomässigt sliten och sorgen svider. Det är alltid när jag mår som allra bäst som det förflutna gör som mest ont. Det är som att kroppen orkar ta in sveken då. Lite i taget. Jag litar på att det är så. Att jag är buren genom sorgearbetet.

Min blick är stadig och skarp i nuet. Jag är rädd om mig, gör det jag behöver för att orka med vardagens studier. Det har mest varit egna studier denna vecka. På fredag släpps hemtentan och jag har lite över 2000 sidor att läsa. Att sitta i skolan med hörlurarna i är nog ändå mitt bästa framgångsrecept just nu. OCH att pausa med kreativitet och att träna regelbundet. Jag laddade ner appen 7-minutes workout (sist på bollen som vanligt heh) och gillar verkligen hur den fungerar. Det passar mig perfekt just nu. Ännu ett konkret verktyg för att förstärka nutiden vilket jag verkligen har behövt denna vecka.

Wilda Kristiansson - reaktionista.se

     Modiga berättelser under #metoo

     Studieflow.

     Kunna grunda mig i nuet helt automatiskt när traumat gör sig påmint. Att livet är så tryggt och snällt idag att det gör sig självt.

     Klätterväxterna i Rothoffsparken, som triumfbågar i höstfärger. Vet någon vad det är för växt? Är kär i den.

     Hänga med vänner till sent på natten och prata om det som faktiskt spelar roll.

Klätterväxt i Rothoffsparken - reaktionista.se

     Guldljuset de soliga hösteftermiddagarna.

     Vilan och bearbetningen i att redigera foton.

     Närhet.

     Sitta i en park och studera i 17 plusgrader i oktober.

     Torktumlarvarma kläder.

Solros - reaktionista.se

     En och en halv timme i yogastudion med instruktören som känt mig i så många år nu. Den ömsesidiga glädjen när vi ses.

     Den ståtliga solrosen på balkongen. Som en egen sol.

     Komma igång med träning.

     Få förtroendet att få höra någons historia om #metoo och känna att jag orkar vara den andra personen.

     Hitta en senapsgul blus på kårens klädbytardag (och bli av med fler kläder).

Solskuggor - reaktionista.se

     Min disiplin som numer alltid är en fördel, som när jag behöver få bättre rutiner – och så gör jag det bara.

     Att få ord på tankar som jag har haft under lång tid – genom studielitteraturen.

     Prioritera bort saker när sorgen behöver utrymme.

     När jag och läraren nördade ner oss i citat på handledningen. Älskar alla citatregler och hur en kan göra det snyggt och pedagogiskt, haha. 😉

     Min yogalärare som fick gåshud när jag sa att jag läser till socionom och sa “det känns ju helt rätt” och att jag kunde svara “ja, det gör det” för att jag också känner så. Mer rätt för varje ny insikt om yrket.

Höstens vemod - reaktionista.se

     Att läsa Feminstiskt initiativs partiprogram och verkligen tro på att det är lösningen.

     När jag gick tillbaka till loppisen där jag fyndade galaklänningen för att betala den och paret som driver loppisen blev alldeles exalterade över att jag använde den och ville se bilder. Delad glädje är verkligen dubbel glädje.

     Värmande kommentarer från er både här, på Facebook och på instagram. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka. Det är bara så otroligt varmt och mjukt i mig av era ord. <3

     Att få dela någon annans stjärnögonblick från en dag. Det lilla som blir så stort.

     Att mina ekollon börjar utveckla rötter nu!!!

Ekollon i vatten - reaktionista.se

STJÄRNLÄNKAR

     Agnes foton från hennes resa till Norge. Jag minns hur fjordarna och bergen tog andan ur mig och gav mig lyckorus som fortfarande bor kvar i mina celler. Precis så känns Agnes foton.

     Världens bästa Fredrika har skapat en stickskola med Garnkorgen! Så om du som jag alltid har velat lära dig sticka men inte har någon stickande mormor är detta den ultimata tidpunkten. Så pedagogiskt och mysigt gjort. Bara att beställa garn då!

     Något av det vackraste jag har sett på länge (förutom Agnes Norgefoton) är Katarinas foton när hon matar en lavskrika ur handen. (!!!!!) Det är ett sånt där ögonblick då en vet att en kan dö lycklig.

     Johanna, värd för Monthly Makers, har skapat vackra kylskåpsmagneter med foton och därmed kan du skicka in ditt bidrag på tema “Foto” genom att lämna en länk i hennes kommentarsfält (senast den 28:e).

     Det finns många viktiga texter att läsa under #metoo och jag vill speciellt lyfta “Män, alltid män” av Ronak Moar Mirlashari.

Vad har stannat kvar hos dig denna vecka?

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

14 kommentarer

 1. Ja. Härligt inlägg och så mycket som händer omkring en egentligen. Denna #metoo har verkligen svämmat över sociala medier och fått en att minnas sånt som en förträngt och sånt en ofta tyckte vara acceptabelt då när det hände, framförallt i unga år. Har inte riktigt processat allt själv eller har saker jag vill dela med mig av men läser andras historier och höjer på ögonbrynen, är uppriktigt sagt förvånad hur allt är och har varit för kvinnor fast att jag är kvinna själv.

  Tack för den fina länken. Ibland behöver en bara något fint. ❤️

  • Tack fina du! Jag tror många kan relatera till precis det du skriver. Hoppas att du kan processa det i din takt och ta hand om det du behöver. Jag upplevde också en förvåning trots att jag i många år träffat människor som har varit med om detta om och om igen. För mig var det alla de som först inte tänkte att de hade varit utsatta som chockade mig mest. Hur normaliserat det är.

   Det var så otroligt vackert och nu har jag ett nytt mål på min bucket list <3

 2. Shit, senaste veckan har verkligen varit en känslostorm. Kan känna med mig där. Känns skönt och fint att höra att du orkar bära dig genom det <3 Vet ju att du är stark! Det inspirerar mig att också vara det. Apropå 7 minute workout så är det precis den typen av träning som funkar bäst för mig med. Jag kör visserligen 15 minutersprogram från Nike training app, men den där principen av snabbt tempo och grundstyrka som en kan applicera varje eller varannan dag gör att det känns överkomligt liksom.
  Mina stjärnögonblick förra veckan var att äntligen få sätta ord på något som hängt i luften länge, att dedikera sig och säga "vi kör!" <3 att äta en fantastisk kardemummabulle med en perfekt kaffe efter ett år av glutenuppehåll. Att besöka en vacker ateljé med helt sinnessjukt ljusinsläpp. Att bli omhållen och tröstad natten igenom när tröttheten och rädslan blev lite för stor. Att få frågan om roliga samarbeten med andra bloggare en ser upp till. Att själv komma på en idé till ett samarbete med K, som faller så rätt in i något jag gått och grunnat på/längtat efter men inte kunnat definiera vad det är. MED MERA <3 Hoppas du får en superfin vecka!

  • Finaste du <3 Vad fint att höra att det funkar för dig också. Jag känner verkligen att jag behöver den där grundläggande träningen ofta istället för längre pass då och då. Det är lättare att hitta motivation för 7 minuter hemma än att ta sig till ett gym helt klart.
   Alltså åh jag bara gapade och rös när jag läste om dina stjärnögonblick. Så vackert! Alltså vad buren du känns av livet just nu. <3 Även när det är tufft känns det som att du hittar din väg för att orka med. Tack för att du vill dela det med mig. <3

 3. Så mycket fint att hinna stanna upp för. <3 Fint att se att så många som tar hand om sig efter alla historier och känslor som bubblat upp till ytan!

  • Din kommentar gick bara direkt in i hjärtat Christin. Det känns så viktigt att göra detta, inte längre bara för min skull. Glad att det förmedlas vidare och får mening hos andra. KRAMIS!

 4. senapsgula kläder är för alltid så du. önskar dig lugn och styrke i metoo-stormen. kärlek, alltid.

 5. #metoo är det som varit hos mig denna och förra veckan. tänker på det hela tiden och pratar om det hela tiden. Detta är revolutionerande för kvinnokampen!

  • Det har varit väldigt närvarande, minst sagt. Jag hoppas verkligen att det får ringar på vattnet men jag har dessvärre inte helt din känsla. Så länge patriarkatet består kommer detta att upprepas som om det vore självklart. Jag hoppas att det blir en manskamp av det snart så att kvinnor inte behöver bära ansvaret för att förändra sitt eget förtryck.

 6. Mina veckor har flutit ihop ett tag nu. Jag har levt lite för långt bort från nuet eftersom jag försökt balansera att flytta ut ur min första lägenhet till att flytta ihop. Sånt där som skapar massa nytt i ens känslobank. Dessutom har jag tenta en imorgon som jag försökt hinna plugga till i allt detta. Men det jag tar med mig ur det här är att jag har en enorm kapacitet att klara av intensiva perioder och att jag är grym på att planera.
  Tack för att du alltid får en att stanna upp och tänka lite. Så himla fint att din utbildning känns så rätt.

  • Tack för att du berättar hur du har det, Sandra. Det gjorde så gott i mig att få en inblick i din vardag för en stund. Visst är det häftigt hur en kan gå stärkt ur svåra perioder genom att en ser hur en själv hanterar det? Fint att höra att det under alla påfrestningar har funnits en vägledning inifrån. <3 Jag är så glad att du kommer hit och lämnar dina kloka avtryck då och då.

Kommentera