Igår började jag med att förbereda mig för en ny kurs. Så kom jag på att det kanske är något som fler vill ta del av. Så här kommer det! Än så länge har jag mest gjort spontana studieplaner i min Bullet Journal. Nu när en ny månad (och ny vecka) sammanföll med kursstart fick jag chansen att tänka igenom det mer strategiskt. Hoppas att det kan vara till nytta för någon.

Månadsplan April Bullet Journal - reaktionista.se

Att börja någonstans

Jag börjar en ny kurs med att läsa igenom studiehandledningen där all info om kursen finns. Sedan laddar jag ner alla dokument från lärplattformen och ser till att jag har alla böcker. Om det är som det ska vara beställer jag böckerna så snart litteraturlistan dyker upp på högskolans hemsida.

Kursschema

Kursens tidsramar finns tydligast i dess schema. Det skriver jag vanligtvis in i min månadsplan. Denna gång skrev jag ut det i miniformat (två sidor på en A4) och tejpade in med frystejp (gillar effekten) i min Bullet Journal. Då finns det där tillgängligt hela tiden.

Studieplanering Bullet Journal - reaktionista.se

Att lära känna ny kurslitteratur

I denna kurs ska jag läsa 2100 sidor kurslitteratur, om det inte tillkommer något. Tips från den skenheliga coachen: räkna INTE ut hur många sidor du har att läsa. Om du ska räkna något så är det vad du har gjort, inte vad du har kvar. Med det sagt: det är MÅNGA SIDOR. Alltid. Du behöver en plan.

Först behöver du en översikt. Ditt schema har ledtrådarna. Där står temat för föreläsningen, och om du har tur står det till och med läshänvisningar. Nu finns två alternativ. Om du har läshänvisningar – skriv upp vilken bok som kommer först och vilken som kommer efter den osv. Notera också vilka böcker som nämns flera gånger. De ger ofta en grundläggande förståelse för kursens innehåll. Om du enbart har teman för föreläsningen behöver du börja i andra änden.

Att få en överblick av innehållet

Innehållsförteckningar är det bästa sättet att lära känna en bok. Notera hur kapitlens titlar stämmer med föreläsningarnas läshänvisningar. Det blir som spelet Memory.

Läs också gärna förord om det finns. Det beskriver översiktligt bokens innehåll och förklarar syftet med den. Det gör också att du börjar väcka intresset. Skriv gärna ner de tankar och frågor du får och ta vara på allt som du tycker är intressant och är nyfiken på.

Studieplanering ny kurs Bullet Journal - reaktionista.se

Lärandemål

Kursens kärna hittar du i lärandemålen. De som beskriver vad du ska kunna efter kursens slut. De syftar också till examensmålen, som står för det du ska kunna i ditt framtida yrke. De finns ibland också kopplade till de olika examinationerna och tydliggör vad du ska kunna till dessa.

När du har gjort en övergripande syn av kurslitteraturen, läst igenom studiehandledningen är mitt råd att du sätter dig ner och försöker förtydliga lärandemålen för dig själv. Vad betyder de? Vilken litteratur innehåller vilken kunskap? Om det är svårt, diskutera gärna med en kurskamrat eller fråga läraren vad som menas.

Hitta DIN ingång

Det viktigaste rådet jag har att ge är att hela tiden hålla ögonen öppna för vad DU tycker är roligt och intressant. Vad väcker din lust, din motivation? Hur kan du använda den här kunskapen i ditt kommande yrke? Vad lär du dig av de olika momenten? Vad kan du sedan innan och vad vill du bli bättre på? Att skriva en dagbok om sitt lärande under utbildningen kan vara en bra idé för dig som gillar att skriva ner dina tankar.

*

Hur förbereder du dig för att starta en ny kurs, ett nytt projekt, en ny månad etc? Har du några andra tips och trix?

2 kommentarer

  1. Hej Wilda! Grattis till sommarjobb! Vad underbart! Jag undrar, kommer du arbeta heltid? Om inte, hur tog du i sådana fall upp det faktum att du behöver arbeta mindre och ändå lyckades tala för att du skulle anställas? Jag förstår ju att du lyfte dina styrkor, specifika kompetens samt erfarenhet men ändå. Vill du skriva ett inlägg om det? Jag har just skrivit på ett sommarjobb på 100% och det är egentligen inte vad jag önskar och utöver min förmåga.

    • Hej! Tackar! Jag är timvikarie så än så länge bestämmer jag själv vilka timmar jag jobbar och när. Heltid beräknas till 37 timmar/vecka på den tjänsten men jag väljer själv där. I sommar kommer jag antagligen att få ett semestervikariat där jag går på någon annans schema. Jag kommer att säga att jag är okej med 75-80 %. Det brukar gå bra att pussla ihop det eftersom det finns flera vikarier att matcha med. Jag tror att det viktiga är att vara tydlig och sätta sig själv främst. Jag kan ju inte göra mitt jobb bra på 100 % eftersom jag blir sjuk då, och det leder till att jag inte kan jobba så mycket som de förväntar sig om jag sätter upp mig på 100 %. Därför är det också bättre för arbetsgivaren om jag får jobba deltid. Men jag förstår också att det kan vara svårt och riskera att inte få jobb alls. Svårt att avgöra ibland, men vi har ju bara en kropp tänker jag. Jag kan skriva ett inlägg om det sen när jag vet hur det går med semestervikariatet, för jag är ju inte helt i hamn där än. Jag hoppas att det ska gå. Och jag hoppas att du hittar ett sätt att lyssna till dig själv i första hand. Det beror så mycket på vilket jobb en har också. I mitt yrke är behovet av personal så stort att de måste anpassa sig efter mina förutsättningar för att få till det. Jag har trumfkort där.

Kommentera