Sybingo 2018 blev en fullständig succé för mig! Imorgon är sista dag för inlämning av bingobrickan. Jag som tidigare knappt har sytt alls, och då med mycket stöd, kan nästan inte sluta nu. Jag får nya idéer varje dag och så har det sett ut hela sommaren. Jag hittar nålar i varje väska, trådrester i hörnen och bär kläder som jag själv har sytt. Jag har sytt på tåg, bussar, gräsmattor, stränder, bryggor, i soffan och vid köksbordet, hemma hos andra och i skapande sällskap. Sybingon har verkligen varit en drivkraft i sommar, att skapa och att få se något en själv gör bli till. Jag är extra stolt över att i stort sett allt material jag har använt är återbrukat och fyndat på second hand.

Tack Fredrika och Josefine för att ni gör det här! Vilken fantastisk inspiration ni är!

Bingobrickan för SYBINGO 2018

382463903-bingobricka-2018_5b300bc49606ee11e5a2d965

Så nu ska ni få se hur jag har löst rutorna, presenterat med ett projekt i taget. Under bilderna kan ni se vilka brickor jag har kryssat för varje skapelse. Hur många tror ni att jag har fått in? Men först vill jag berätta om ett sommarminne.

MITT SOMMARMINNE FRÅN SYBINGO

Jag vill berätta om ett möte som jag inte hade upplevt utan sybingon och som har fastnat i mitt minne långt efteråt.

Jag sitter på tåget mot Norrköping. Det är överfullt och det finns ingen luftkonditionering. Jag har förberett för att börja sy min tygkasse men jag får ingen sittplats. Besvikelsen är stor. Jag torkar svetten ur pannan och lutar mig mot en vägg. Det värker i benen av den skakiga vagnen och humöret dalar.

Som av ett mirakel lämnar hälften av personerna vagnen vid nästa station. Jag får en sittplats. En person som ännu inte har fått syrebrist kommer på den briljanta idén att öppna ett fönster. Vi andas igen.

Han ser medlidsamt på mig och hjälper mig att leta på den grå stoldynan och det gråspräckliga golvet. Som en nål i en höstack, tänker jag.

Jag tar upp det som ska bli ett axelband till tygkassen och börjar sy. En ung man vid min sida tittar nyfiket på men när jag ser på honom låtsas han som om han inte alls har tittat. Tills han bryter spänningen i tystnaden och frågar: “Vad ska det bli?”. Jag berättar att det ska bli en tygkasse. Jag tänker att jag vill säga något mer, hålla kvar samtalet. Men jag kommer inte på några ord.

När vi stannar nästa gång tappar jag min synål. Jag letar och gräver i min väska, mina kläder, tittar på sätet. “Letar du efter något?” säger den unge mannen. Jag skrattar generat. “Ja, jag tappade min nål”. Han ser medlidsamt på mig och hjälper mig att leta på den grå stoldynan och det gråspräckliga golvet. Som en nål i en höstack, tänker jag. Han verkar se vad jag tänker och vi ler, slutar leta. Jag tar upp min broderinål och fortsätter enträget. Jag tänker att nålen säkert har ramlat ner i väskan. Innan jag kliver av säger han “Hejdå, hoppas att du hittar nålen”. När jag sen hittar den i botten av min väska tänker jag att jag skulle vilja berätta det för honom. Jag vet inte ens hans namn, men jag är övertygad om att hans goda tankar gjorde skillnad.

SY OM EN KLÄNNING

DIY sy om omlottklänning sybingo2018 - reaktionista.se
DIY sy om klänning knapp sybingo - reaktionista.se

Återbruka något, sy i en knapp

Mitt första projekt var att sy om en secondhandfyndad klänning till en mindre storlek hemma hos stjärnmamman som hjälpte mig med fast hand. Rekommenderar inte att prova och nåla på egen hand. Mycket svårare att få till. Den hade också knappar för att fästa BH-band som jag sydde i. En favorit i sommar, även om den var för varm många dagar.

TYGKASSE

Tygkasse - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Skapa något mönstrat, gör en tygpåse, återbruka något.

En tygpåse av loppisfyndet tyg, sydd för hand på min resa till och från Motala samt under några avsnitt av The handmaids tale. Det känns som att denna tygkasse alltid kommer att bära minnena av den resa som jag inte trodde skulle bli av. I varje stygn finns den resan sparad.

PENNSKRIN

Pennskrin - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Skapa något i material som blivit över, skapa något mönstrat, skapa något inför hösten, återbruka något.

Det blev ett pennskrin av en bit tyg som blev över efter tygkassen, och en dragkedja fyndad på ännu en secondhandaffär. Det var lite klurigt att få till, men efter att ha sprättat i några omgångar blev den klar.

KLÄNNING TILL KJOL

Klänning till kjol - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Den här klänningen (som nu är en kjol) har legat i en låda orimligt länge. Resåret över bröstet hade helt gett upp och det fick bli en kjol istället. Jag sydde på en bred resår i kanten och så blev det en hög midjekjol istället. Succé!

Sy något i trikå, sy en linning, slutför ett ufo, återbruka något.

FICKOR PÅ KLÄNNING

DIY sy fickor på klänning sybingo - reaktionista.se
Fickor till klänning- Sybingo 2018 - reaktionista.se

Patriarkatet fick sig ännu en käftsmäll när jag sydde på fickor på en klänning. Så himla dumt att “kvinnliga” plagg inte har samma bekvämlighet som “manliga”. Det ska jag ändra på. Det är också väldigt enkelt: sprätta i sömmen, sy ihop två stretchtåliga tygbitar (jag använde en underkjol i siden) till en ficka och sy fast. Att titta på och härma andra konstruktioner är min stora insikt av sybingo-sommaren!

Sy en ficka, återbruka något.

KUDDAR

Kuddar till sovrum - sybingo2018 - reaktionista.se

Jag fyndade några halvfärdiga kuddfodral (återigen second hand) och fyllde dem med tråkiga gamla kuddar för att sen sy ihop dem. Perfekt att slutföra någon främlings ufon och dessutom få fina kuddar till sovrummet!

Skapa något till hemmet, gör en kudde, slutför ett ufo. 

KAFTAN

Kaftan - sybingo 2018 - reaktionista.se

Det största sybingo-projektet som mest kändes som hittepå när jag planerade för det var detta. Men det blev en kaftan! Efter eget mönster, med infodrad sjalkrage och långa ärmar. Av ett lakan. Loppisfynd så klart! Haha, jag har alltid älskat mjuka lakan och nu får jag gå runt i ett hela hösten. <3 Min stora stolthet, helt klart!

Sy en infodring, återbruka något, skapa en krage, skapa en ärm, skapa något efter eget mönster, skapa ett plagg, skapa något inför hösten, instagramma något och tagga #sybingo2018

AMPEL I GARN

Ampel i makramé - Sybingo 2018 - reaktionista.se

Att knyta amplar i makramé var något jag började med förra sommaren. Sen har jag tänkt att jag ska göra det i ett helt år, men inte kommit till skott. Så tack vare sybingo blev det av. Det går ju på fem minuter om en gör det enkelt! Denna ska jag skicka iväg till en följare som blev lovad en ampel redan i våras.

Skapa något i garn, skapa till någon annan.

KORSSTYGNSBRODERI

Broderi - Sybingo 2018 - reaktionista.se
Broderi i solen - reaktionista.se

Detta broderi är från Folklore company som gör helt fantastiska broderier, skräddarsytt för dig och med citat som träffar helt rätt. Jag fick mitt citat från instagram, “Child of Mother Earth”, att brodera. Det höll nerverna i styr under många matcher i herrarnas fotbolls-VM, lyssnade till samtal med vänner i solen och höll mig vaken trötta dagar. Det löste samtidigt en hel del rutor i årets sybingo.

Brodera något, skapa något av ett färdigt mönster, skapa något i garn, skapa i solen.

MONTHLY MAKERS SKAPARTRÄFF

Monthly Makers Eskilstuna Rothoffsparken - reaktionista.se

En höjdpunkt i sommar var när Alicia, Beatrice och Mikaela hälsade på hos mig. Vi skapade allt möjligt i hettan mellan bad och bloggsamtal. Akvareller, broderier, texter, projekt för sybingo… Vilken lycka det är att ha andra vänner som också vill skapa och lära sig nytt!

Delta i en skaparjunta

Så hur många rutor räknade ni till?

Nu avrundar jag sysommaren. I höst hoppas jag på att lära mig att virka och att sy något mer plagg.

Vad har du skapat i sommar? Vad skulle du vilja göra?

8 kommentarer

  1. Helt fantastiskt, jag är så imponerad! Och kaftanen! Kaftanen! Tänk när vi skrattade åt alla dina vilda idéer och sen skalade du ner dem till det väsentliga och skapade ett så fint och användbart plagg!

  2. Är det alla rutor? Nästintill i alla fall? Helt sjukt ju vad mycket du fått gjort! Och älskar att kaftanen prickade av så många rutor till sist? WOW

  3. Vad mycket fint du sytt!! Underbar tygkasse!
    Visst är sybingo en succé, det har haft samma effekt på mej – det är så så inspirerande 🙂

    • Åh tack snälla! Så roligt att du också var med! Har inte hunnit kika på dina skapelser än, men tänkte göra det nu i veckan. Jag har sugit på karamellen lite 😉

  4. Åhh vad glad jag blir av att läsa ditt inlägg Wilda! Jag älskar att du hittat syglädjen och omvandlat den till så många vackra fysiska alster! Det syns långa vägar att det här bara är början på din sy-bana! Jag ser fram emot att få följa dina kommande sömnadsprojekt! <3

Kommentera