Mycket av mitt arbete med mig själv de senaste åren, i synnerhet det senaste året, har gått ut på att bli min egen förälder – att bära mig själv och bli vuxen. För mig är det precis vad vuxenhet handlar om. Att kunna ta hand om mig själv och ta det yttersta ansvaret för mitt liv på ett sätt så att jag också kan finnas där för andra i jämlika relationer. Att se mina brister och erkänna dem, se mina goda sidor och bekräfta dem inifrån. Jag blir allt stadigare i detta.

Det har varit svårt för mig att betrakta mig själv som en vuxen kvinna tidigare. När någon ska gissa min ålder gissar de ofta på något mellan 20-24 år. Jag har det i generna och ovanpå det så har jag varit en sjuk och behövande människa under många år, vilket på många sätt har gjort mig yngre känslomässigt än de snart 29 år som jag är. Samtidigt som jag med mina erfarenheter på så många sätt har känt mig äldre än jämnåriga. Nu när jag bär de erfarenheterna är jag mer åldersadekvat känslomässigt.

Reaktionista

Det har behövt ske en förändring även på utsidan. I och med att jag återtog mig själv byggde jag också upp en tärd kropp med muskler och krafts Jag har under många år klätt mig i söta klänningar och färgglada accessoarer och det är inget fel i det – men jag växte ifrån den delen av mig också. Inte helt, eftersom klänningar och färg fortfarande är något som gör mig väldigt glad. Men jag kunde plötsligt se mig själv bära upp en skjorta, en fin handväska, en kappa, hatt. Till och med en klocka.

Watch

Jag har inte burit klocka sedan jag började skada mig själv i tonåren. Jag har inte vågat dra upp ärmen och blotta ärren. Jag har varit så rädd för vad andra ska tycka. När jag nu bekräftar mig själv som en vuxen kvinna bestämde jag mig för att jag skulle införskaffa två saker för att försstärka den känslan. Klockan hade jag berättat om för en vän som har hjälpt mig på denna resa och i en mycket dyrbar stund fick jag ta emot den som en gåva från henne. Jag tittar på den med stolthet, medveten om hur många betydelser den bär.

Wallet

Den andra saken var en riktig plånbok. I många år har jag gått runt med små söta portmonnäer och lösa pengar i fickorna. Idag äger jag en stor plånbok i min bästa färgton som rymmer allt jag behöver ha i den. Ett fynd på Tradera.

Wallet

Tänk så lite som behövs ibland för att förstärka en känsla, räta på ryggen och kunna se sig själv i spegeln med stolthet. Vad gör du för att förhöja och stärka dig som person? Har du några yttre attribut som är värdefulla för dig?

4 kommentarer

  1. Jag har också börjat klä mig annorlunda. Från att mest ha mjukisbyxor/träningskläder börjar jag våga testa kjolar, klänningar, lite annorlunda tröjor osv. Det gör verkligen skillnad även mentalt/emotionellt. Och dom dagarna jag behöver stärka vuxenheten lite extra (eller tvärt om) kan jag göra det genom att välja kläder utefter vad som behövs den dagen typ. Börjar också våga byta ut slitna trasiga saker mer och mer. Jag har numera två par uteskor att växla emellan och sådana saker. Tidigare har jag haft ett och samma tills skorna bokstavligt talat ramlade sönder av slitaget. Är väl ingen modefantast direkt och har noll koll på vad som är “inne”. Men det märks ändå en utveckling på något sätt. På mitt egna lilla vis.

    • Det är ju en fantastisk utveckling! Så himla fint när en hittar sitt eget på något sätt, eller vågar testa nytt och se hur det känns.

  2. Jag är så glad för alla fantastiska framsteg du gör. Och som vanligt ger du mig mycket att begrunda med ditt inlägg. Visst gör kläder och stil en stor skillnad för hur man framstår och hur man känner sig. För många är en klocka eller en blus bara något ytligt, men det kan även dölja sig en mäktig symbolik bakom dem.

    • Tack för dina underbara kommentarer och reflektioner. Det gör så gott. Ja det finns mycket som inte syns tänker jag. Smycken har ju ofta någon betydelse för många, t ex.

Kommentera