Är du som jag och föredrar handelsträdgårdar som utflyktsmål före shoppingcenter? Nyligen fick jag följa med på en drömlik utflykt med två kloka kvinnor som liksom jag har ett stort växtintresse. De tog nämligen med mig på en liten trädgårdsturné de brukar göra då och då. Den lördagen besökte vi tre handelsträdgårdar i Västmanland, bara några minuter ifrån varandra. Vi tar en i taget. Pausa gärna och njut av växterna. Kan du känna fukten?


ÅSBY HEM OCH TRÄDGÅRD


Åsby hem och trädgård - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

Vi började med energipåfyllning i kaféet på Åsby hem och trädgård i Hallstahammar. En riktig pärla för både inredningstokiga och växtgalna människor. Efter en bakad potatis med skagenröra var jag redo att låta växterna förundra och fascinera mig. Inredningen är fantastisk att titta på men långt ifrån min prisklass.

Åsby hem och trädgård - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

Det första vi hörde när vi gick in i växtavdelningen var det dånande regnet mot taket. Vanligtvis brukar jag fastna länge ute bland buskar och blomstånd men i det här vädret var det inte så roligt. Men: det finns paraplyer att låna vid dörrarna! Så det gjorde jag, för att ta hem ett löjtnanshjärta till en vän.

Åsby hem och trädgård - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

Just den här dagen regnade det också inomhus, vilket ju inte riktigt var meningen. Efter tillkallelse av personal kunde vi rädda Åsby från fullständig översvämning. Ändå kunde jag inte låta bli att önska att det gick att ha ett vattenfall så där mitt i all prunkande grönska.

Åsby hem och trädgård - reaktionista.seCalathea orbifolia - Åsby hem och trädgård - reaktionista.se

Jag började skriva på en växt-önskelista och några calatheor kom med direkt. Som den här ovan. En orbifolia. Så läckert böljande mönster. <3

Åsby hem och trädgård - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

Annat som fångade min blick var palettblad, prickblad ↑ och begonia maculata (änglavinge) ↓ Ett palettblad fick följa med mig hem.

Begonia Änglavinge - Åsby hem och trädgård - reaktionista.se


PRÄSTGÅRDEN


Sju minuter från Åsby ligger Prästgården, i Kolbäck. Så lantlig och mysig plats i sig, och så kommer en in till…

Prästgården Hallstahammar - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

DET HÄR!

Pelargoner - Prästgården Hallstahammar handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.se

Pelargonernas paradis. Minst sagt. Jag tappade både andan och orden.

Handelsträdgårdar i Västmanland - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.se
Prästgården Hallstahammar - reaktionista.se

Prästgården har både en öppen del till försäljning med alla möjliga sorters växter, samt en del som är växter på gång som ännu inte är till försäljning – där du som besökare kan kika in. Allt i ett enda stort växthus med olika rum. Och så till det här med pelargonerna…

Pelargoner - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.sePelargoner - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.se

På två väggar i lokalen finns det hyllmeter med pelargoner som inte är till salu. Det är pelargonutställningen med sällsynta och speciella pelargonsorter.

Pelaronutställning Prästgården - reaktionista.se

Jag blev förälskad i minst tre pelargoner som jag hoppas hitta att köpa framöver. Allra mest föll jag för en variant som hette Woods surprise. En unik pelargon vid namn Elegancé fick följa med hem. Vit rosenknopp är årets pelargon 2017. Så vacker och stilrent vit så klart 😉 ↓

Pelargoner - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.seEldkrona - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.se

Eldkronan ovan var jag sugen på länge, men den fick bo kvar på Prästgården. Så även dessa ljuvliga palettblad ↓

Palettblad - Prästgården Hallstahammar - reaktionista.se

Nästa anhalt:


ARNE DESIGN


Hortensia - Arne Dahls design Kolbäck - reaktionista.se

Arne Design är grundarna till Åsby, och är i grunden krukmakare. I Kolbäck finns krukmakeriet i anslutning till en butik med fantastiskt välmående och prisvärda växter. Här får du mest värde för pengarna. Oavsett om du vill köpa krukor eller växter.

Arne Dahls design Kolbäck - handelsträdgårdar i Västmanland - reaktionista.seHedera helix Kolibri - murgröna - Arne Dahls design Kolbäck - reaktionista.se

Jag ville köpa med mig det mesta härifrån mycket på grund av priset men också  hur välskötta dessa växter var och hur lyxig butiken kändes trots ett mindre utbud än tidigare handelsträdgårdar. Jag nöjde mig med en murgröna av typen Kolibri ↑ och en liten pilea som kallas Dark Moon  

Pilea dep. Dark Moon - Arne Dahls design Kolbäck - reaktionista.se

Så fyra växter rikare och med ögongodis i kameran som jag kan leva på länge var jag en lycklig växtgäri. På torsdag ska jag träffa någon som uppskattar växter minst lika mycket som jag och åka den här växtrundan igen. Kanske plockar jag med mig något nytt hem denna gång. Kan ju hända…

Vilka växter står högst upp på din önskelista?

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

11 kommentarer

 1. Alltså åååh vilken lyx att få följa med dig på den här utflykten! Såna bilder, såna stämningar, såna växter! Sparar allihop till listan över framtida resmål!

  • TACK! Så tacksam för orden du ger, och att du ser. Jobbar så mycket med stämning i mina foton nu, försöker utforska det. Och här blev det något som slog igenom i alla fall till mig – och uppenbarligen till dig med! <3 Vore så fint att besöka dem med dig en dag <3

 2. alltså jag smäller av så fint och mysigt och helt fantastiskt! älskar prick allt, från den mysiga miljön till den helt enorma pelargonen på prästgården – drömväxt!

  högst upp på min önskelista är något stort och djungelliknande, typ ett bananträd eller en enorm monstera. och en fiolfikus. och en skvätt iväg! åh, det finns ju så mycket!

  • åh vad glad jag blir! ja den pelargonen skulle jag så gärna ha velat ha med mig hem (men bor nog lite litet för den). Åh ja det finns väldigt mycket! Min monstera har växt till sig enormt i vår/sommar och det är så mäktigt eftersom den var så illa däran när den kom till mig mitt i vintern.

 3. Pingback: JUNI 2017 | skrivjobb, roomie och att bryta ett mål. | REAKTIONISTA

 4. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #26 | sötchock, Mikaela och växtfamiljen. | REAKTIONISTA

 5. Pingback: 454 tomater och att skörda efter storhetsvansinne | REAKTIONISTA

 6. Pingback: VÄXTER | sommarbalkong & en lönn flyttar hemifrån. | REAKTIONISTA

 7. Pingback: JANUARI 2018 | frustration, trygg kärlek och närvaro. | REAKTIONISTA

Kommentera