Fjärilshuset i Stockholm är verkligen min typ av utflykt. Det var två veckor sedan jag var där med en vän så nu är det dags att jag ger er en liten tur bland fjärilar, hajar och tropiska växter.

Först trodde jag inte att jag skulle kunna visa upp några bilder alls, eftersom en kamera som har varit ute i minusgrader och kommer in i tropisk värme = imma. MEN! Efter att ha värmt upp den och objektiven ordentligt mellan händerna gick det galant. Istället blev dilemmat det motsatta: svårt att välja bland de trehundra bilder jag kom hem med… Det ständiga problemet som tack och lov blir lättare ju bättre jag blir på att fotografera och redigera.

Caligo Fjärilshuset - reaktionista.se

Innan vi dyker in i tropikerna och glömmer det här aprilvädret vill jag bara tacka er för era värmande ord i den här hemska värkperioden. Jag har fått feber och blivit förkyld uppe på allt så idag är det riktigt synd om mig. Dock funkade det faktiskt med ett besök för att bli frisk när jag var där med Vicky för några år sen. Så, låt oss låtsas att vi är i tropikerna ett tag och hoppas att jag snart blir frisk.

Fjärilshuset - reaktionista.seCaligo - Fjärilshuset - reaktionista.se

Så länge jag kan minnas har fjärilar dykt upp omkring mig i viktiga skeden i livet, när jag har behövt ett tecken på något sätt eller när allt hopp har känts förlorat. För mig står fjärilen för frihet, hopp och förändring. Den kommer ofta med ett budskap om att saker kommer att bli bra, att jag behöver tro på det.

Hamadryas laodamia - Fjärilshuset - reaktionista.seCaligo eurilochus - Fjärilshuset - reaktionista.se

Förra gången jag var här missade jag att gå in längst in till Haga Ocean. Det kanske var tur. Hajar är nog inte riktigt min typ av djur. Vackra bevingade varelser känner jag mig betydligt mer harmonisk av. Men lite häftigt är det ju ändå 😉

Haga ocean - reaktionista.se

Den tropiska värmen tog på luftrör och kropp. Ganska snabbt började vi känna ett akut behov av frisk luft. Och fika. Det enorma monsterabladet höll mig dock fången en stund innan jag slet mig loss från den fascinerande världen. Farligt med kombinationen växtfantast och fjärilsbesatt på detta ställe må jag säga.

Monsteradrömmen på Fjärilshuset - reaktionista.seFjärilshuset pecannötspaj - reaktionista.se

Pecannötspaj och en kopp kaffe gjorde susen. Efter fikan smet in i djungeln igen på egen hand. Med förundrad blick fortsatte jag att ta in detaljerna av vingar, i färger och former och rörelser.

Fjärilshuset - reaktionista.se

Fjärilshuset - reaktionista.se

Ser ni hjärtformen på den till höger? Den skimrade så magiskt. Det var något väldigt speciellt med att gå runt där helt själv bland alla vingslag. <3

Atlasspinnare Fjärilshuset - reaktionista.se

Några dagar innan besöket hade Fjärilshuset berättat om nykläckta Atlasspinnare på sin Facebooksida och det var också dessa orangea majestätiska fjärilar som fascinerade mig allra mest. Linnéa Elisabeth, som har en tatuering av Atlasspinnaren (WOW!!!???), uppmärksammade mig på kobraansiktena på vardera vingslut. Ser ni? Hur coolt är inte det?

Koi karpar Fjärilshuset - reaktionista.se

Det fanns karpar där också som simmade runt i en liten tunna. Får alltid lite ont i magen av djur i fångenskap men hoppas att de mår bra och att det kanske ändå är bra för artens överlevnad eller något…

*

Den här dagen på Fjärilshuset var en födelsedagspresent till min vän och kändes ju lika mycket som en present till mig själv. Det känns som att det finaste som går att ge idag är tid, och det gav vi verkligen varandra denna dag. Tid att få prata till punkt, tid att skapa nya minnen, tid att landa och tid för att se varandra. Och tid att strosa runt och ha beslutsångest om vilket av alla vykort och anteckningsböcker med fjärilar som är finast. Det får ni se en annan gång 😉

10 kommentarer

 1. Såå mycket fina bilder. Vad fascinerande fjärilar är ändå, magiskt vackra. Jag hoppas du fick lite ny energi av att vara där och att du snart är på bättringsvägen! <3

  • Wilda Svara

   TACK! Ja, visst är de? Magiskt var rätt ord!
   Det tar nog lite tid men snart är majvärmen här och då blir det fint. Jag fick definitivt ny kraft mot aprilvädret av denna dag. <3

 2. Gud så mycket fina foton! Särskilt den fjärilen på blomman! Var där förra året och fotade loss jag med, så fint <3 Ja, just den sortens karpar är nog inte så beroende av att vi har dem i fångenskap för att arten ska överleva, tror inte de är hotade på något sätt 😛 Folk har generellt ett annat tänk med fiskar, att de skulle vara mer okej att ha dem i en liten tunna än en tiger i en liten bur. Just den tunnan de bor i är ju rätt liten alltså. De stora akvarierna där är bättre!

  • Wilda Svara

   Tack Mikaela! Jag är glad att det märks i fotona hur mycket jag älskar dessa varelser <3 Haha underbart att jag känner dig så du kan upplysa mig. Men ja fy trångt har de det. Inte kul och kändes inte helt okej.

 3. Åh vad många fina bilder! Vi har pratat om att åka dit någon dag framöver och efter att ha sett dina bilder därifrån är det verkligen dags. Och lite tropisk värme sitter ju aldrig fel det heller. Kram!

  • Wilda Svara

   Ja gör det! Det är så himla fint. Vad glad jag är att inlägget kunde inspirera, för den här platsen är verkligen så himla fin.

 4. Wooooow vilka bilder! Och vilka djur! Så inspirerande att titta på och snacka om att du har referensmaterial till framtida broderier och målningar! Blev hemskt sugen själv. Tänker alltid på dig när jag ser en fjäril.

  • Wilda Svara

   Åh tack för att du sa det! Jag har inte alls tänkt på det men åh det vore ju fint att måla och brodera något från detta! Känn dig fri att sno motiv och säg till om du vill ha större bilder! Så kul att du gillade inlägget! Blir så himla glad att fjärilar påminner om mig. Måste någon gång skapa en fjärilsavdelare eller en ikon för denna blogg.

 5. fy sjutton så fint! måste verkligen besöka ett fjärilshus när jag befinner mig i en stad som har ett. så härlig grej!

  • Wilda Svara

   Tack Ellen! Ja gör det! Finns ju på fler ställen i Sverige. 😀

Kommentera