Ulriksbanan Bergen - reaktionista.se

2019-04-19

Ulriken är en av Bergens stora turistattraktioner och verkar också locka lokalbefolkningen. Ett fjäll 643 meter över havet. Det går att åka buss upp, och linbana. Eller gå, vilket mitt något övertaggade jag föreslog när vi stod i kön till linbanan. Jag hade nyss pratat om benhinneinflammation och Linda tittade på mig och sa “nej det ska vi inte”. Istället stretchade vi våra trötta benmuskler i kön i 45 minuter. Bra val.

Bergen vandring - reaktionista.se

Det finns många anledningar till att jag inte är resebloggare. Det blev tydligt när jag reste med proffset Linda / Resa Medvetet. Dels blir jag så tagen av naturens skönhet att jag bara står och gapar med ett hjärta som nästan hoppar ur kroppen. Dels tappar jag både ord och tankeförmåga. Lösningen på överbelastning är att ta många bilder för att avskärma mig från intryck och sen kunna bearbeta allt i efterhand. Det blir många bilder. Det här inlägget är resultatet av en sådan dag. Från toppen av Ulriken, i den norska staden Bergen.

Wilda - reaktionista.se - foto av resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet
Bergen Ulriken - reaktionista.se
Bergen Ulriken - reaktionista.se

För där på toppen… då tappade jag alla ord. Då tappade jag alla tankar och känslorna blev som stormvindar rakt igenom hela kroppen. Jag rös längs ryggraden och det kändes som om jag skulle kunna flyga. Högkänslighet är många gånger svårt att leva med. När jag stod där på toppen av Ulriken var det en välsignelse. Jag kände mig som en del av allt.

Ulriken Bergen - reaktionista.se
Bergen vindsurfing - reaktionista.se
Bergen Ulriken - reaktionista.se

Marken under mina fötter, som alltid bär mig, var jag än är. Vindarna som leker i håret och styr mig i naturlig riktning. De blå horisonterna som berättar om det okända som ligger framför mig, och alla lager av världen som ännu ligger dolda i dimma. Solen som värmer och vattnet som glittrar på ytan av ett djup som är större än jag kan förstå.

Bergen Ulriken - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se

Vi vandrade upp för branta stigar och klippor. Det var is och snö på sina ställen, men vi halkade mer på grästovor. Ett gäng vitsippor växte innanför en bergsskreva och vyerna slog mig med häpnad. Det stora och det lilla, hela världens rikedom på en och samma gång. Jag var där. Jag kände varje steg på Ulriken i min kropp, med alla sinnen. Jag försöker fortfarande förstå det, att jag var där.

Bergen - reaktionista.se
Ulriken Bergen - reaktionista.se
Ulriken Örn - reaktionista.se

En hök flög ovanför våra huvuden när vi åt vår medhavda matsäck. Ovanför bröt ett flygplan igenom och lämnade vita streck efter sig. “De borde vara svarta”, sa Linda och jag kunde bara hålla med. När vi hade åkt upp med linbanan och gått och gått alla tusentals steg var det svårt att förstå vad vi ska med flygplan till.

Wilda - reaktionista.se - foto av resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet
Vandra i Bergen - reaktionista.se
Vandra i Bergen - reaktionista.se
Bergen utsiktsplats - reaktionista.se

På Ulrikens toppar och i dalarna fanns små sjöar och hus. Det är oklart om det är människor som bor där jämt, eller om det är stugor som hyrs ut. Jag skulle ha kunnat flytta hit direkt om jag bara hade råd. Kanske gjorde solskenet det bedrägligt vackert? I piskande regn kanske jag inte hade varit lika angelägen? För var det något vi hade tur med så var det ju vädret. Bergen med sina 272 regndagar om året gav oss inte en droppe på två dagar.

Linda Bergen - reaktionista.se
Ulriken Bergen stor - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se

Här tog vi oss upp tack vare matsäck med energipåfyllning, många skratt, många pauser för att fotografera utsikten och ett jävlar anamma som vi var två om. Det går att gå mellan Fløyen och Ulriken, och även andra fjäll i området. Det hade jag verkligen kunnat tänka mig om vi hade haft mer tid.

Bergen vandring - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se

Ju högre upp, desto vackrare. Det var värt varenda steg och bergsklättring. När vi hade nått högsta höjden slog vi oss ner i ett naturligt vindskydd i landskapet. Linda tog en powernap i solens värme och jag tog fram akvarellerna för ett försök att fånga känslan med penseln. Omöjlig uppgift så klart, men ett försök var det alltjämt.

Wilda - reaktionista.se - foto av resamedvetet.se
Foto: Linda Engström / Resa Medvetet
Akvarell Ulriken Bergen - reaktionista.se
Bergen Ulriken - reaktionista.se
Bergen Ulriken - reaktionista.se

Förstår ni att de där gröna fläckarna är SKOG? Och småstenarna där är på riktigt berg som det tar flera timmar att gå upp och nerför? Att de där blå strecken är havet som mynnar in i en stad? Nä, inte jag heller. Och då har jag ändå varit där.

Ulriken Bergen - reaktionista.se
Bergen balansera stenar - reaktionista.se
Bergen vandring - reaktionista.se

Vi kunde nog ha stannat här för alltid om våra energidepåer hade tagit slut och humöret gick samma öde till mötes. Ja, och sen skulle ju resebloggaren hem för att gifta sig i sommar.

Ulriken Bergen - reaktionista.se
Wilda Bergen - reaktionista.se

Linda har en regel om att inte gå samma väg tillbaka som den man kom. Det ledde oss ut på många härliga äventyr men det här tog nog priset. Hur tar man sig nerför ett berg när man inte ska gå den säkra långsamma vägen tillbaka? Svar: nerför. Nerför en bergsvägg. Nämligen den på bilden nedan.

Linda i Bergen - reaktionista.se
Bergsklättring på gång - reaktionista.se

Äventyr och utmaningar har jag inget emot. Så vi klättrade och hoppade om vartannat. Linda räddade mina stackars kameraobjektiv från en plågsam död och jag klättrade och hasade mig ner i helt fel skor för ändamålet. Men det gick. När Linda kommit ner säger hon “åh nej” eller liknande. Vi hade hamnat mitt i ett träsk. Då var de där skorna inte så fel längre. Vi sprang på snabba fötter över träsket och hoppade mellan stenar. Sen var det bara sista stigningen kvar. Efter den var det givetvis allsång på “I’m the world’s greatest”.

Bergen Norge - reaktionista.se
Bergen - reaktionista.se

Linbanan tog oss säkert ner till havets nivå, men svindeln satt kvar länge. Sötpommes och halloumiburgare har aldrig smakat så gott efter en heldags vandring på toppen av ett norskt fjäll. Här vill jag vandra igen, med bättre skor och rejält med matsäck.

Fler inlägg och foton från Norge hittar du här.

4 kommentarer

  1. Så otroligt vackert!! Underbart att bara se bilderna.

Kommentera