Hur ska du uppnå dina mål 2017? Det är en fråga jag har ställt mig hela januari. Under december gav jag er några inlägg med övningar för att komma på vilka värden som är viktiga i just ditt liv. Utifrån dessa gav jag sedan några råd för att formulera mål inför det nya året. Jag är så glad att se att många av er har använt er av övningarna. Det har jag också gjort. Jag har sedan funderat på hur jag ska uppnå det jag vill. Det ska ni få läsa om idag. Jag kommer också att ge några tips om hur du kan integrera dina mål i din vardag genom Bullet Journal

Uppnå dina mål med Bullet Journal - reaktionista.se

Jag utgår från målen “Läsa 10 böcker” och “Göra en resa ensam” för att illustrera vad jag menar med varje tips. Här kan du läsa mina årsmål i sin helhet.

Konkretisera hur du ska uppnå dina mål

Vad ska göras, rent konkret? Vad kan jag göra idag? Hur skulle jag kunna gå tillväga för att uppnå detta mål? Vilka beteenden leder dit? Vilka tankar är viktiga att ha med mig?

Läsa 10 böcker: Läsa. Ta mig tid. Välja ut böcker som intresserar mig. Lite i taget, träna upp koncentration och fokus. Byta ut TV-serier mot böcker oftare. Tänk på att ha tålamod.

Göra en resa ensam: Research, spara pengar, bestämma resmål och syfte, boka. Resa. Prata med andra som rest på egen hand och få råd om vad jag kan tänka på. Tänk på att göra det enkelt och följa vad just jag vill med resan.

Uppnå dina mål - Bullet Journal - reaktionista.se

Dela upp målen i steg

Vilka steg behöver du ta för att nå ditt mål? Hur många delmål har det? Dela upp i så många små steg som möjligt för bästa resultat. Brainstorma vilka delmål som kan finnas i målet. Att bara dela upp målet är ett steg. Att boka in en aktivitet i kalendern eller ringa ett telefonsamtal är två steg till.

Ibland kanske du kan ta fler steg på en dag, och andra gånger behöver du låta det gå en tid emellan. Stegen framåt kommer troligtvis förändras under tiden du tar de första stegen. Vilka steg kan du ta varje vecka, varje månad? Kan du skapa rutiner för att få in dina steg mot målen i vardagen?

Läsa 10 böcker: Komma på vilken bok jag ska börja med, söka inspiration. Undersöka när på dygnet det passar mig att läsa böcker. Få till en rutin. Minska skärmtiden. Läsa i 5 min varje kväll och sedan öka med att läsa i 10 min sov. Läsa ungefär en bok i månaden.

Göra en resa ensam: Gör en budget, spara pengar, göra research, boka tidpunkt för resa, fixa kattvakt och blomvakt, packa, åka iväg.

Uppnå dina mål - Bullet Journal - reaktionista.se

Planera

När ska du uppnå dina mål? Vilken månad, vilka dagar, vilken tid på dagen? Hur lång tid kommer det att ta? Vilka steg behöver du ta när? När ska du planera? Jag har en avsatt tid på söndagar då jag lägger upp en plan för veckan, ser över mina mål och bokar in det som kan göras veckan framåt utifrån de steg jag har delat upp målen i. Vissa veckor får vissa mål mer fokus.

Läsa 10 böcker: Jag behöver läsa en bok i månaden ungefär. Jag vill läsa kvällstid, då jag är som mest avslappnad, och på resor. Jag gillar att läsa när jag är på väg någonstans.

Göra en resa ensam: Gör en budget i januari, fundera på möjliga resmål, lev sparsamt under våren, boka resa så snart jag har bestämt mig, senast i maj. Resa innan augusti.

Uppnå dina mål - Bullet Journal - reaktionista.se

Följ upp

Hur följer du bäst upp dina mål? Det kan vara olika för olika mål, och det är definitivt olika för olika människor. Det viktigaste är att du hittar din rutin för uppföljning och framför allt att du gör något kul av det. Jag gillar att följa min utveckling noga och det lär mig väldigt mycket om hur jag fungerar, vad som är svårt, vilka hinder jag har och vad jag blir motiverad av.

Dagligen – Vissa mål, som att träna dagligen, behöver jag notera varje dag. Då skriver jag helt enkelt upp att jag har yogat/tränat styrka/cyklat i min Bullet Journal vid dagens datum. Kanske vill jag notera annat jag har gjort, som att jag läste i 10 min eller köpte en ny växt. En Bullet Journal är inte bara en kalender, utan också en dagbok – därför passar det bra att också beskriva vad jag har gjort, och inte bara vad jag planerar att göra, i den dagliga loggen.

Veckovis – Varje söndag innan jag planerar veckan som kommer går jag igenom föregående vecka lite kort. Nytt för i år är att jag har skapat en logg för måluppföljning där jag i glada färger fyller i hur jag procentuellt ligger till med målen uppdelat på månaden. En kolumn är en månad och en rad ett mål. Hitta din egen form. På bilderna här ser du loggen efter två veckor på det nya året.

Månadsvis – Här på bloggen har jag tidigare följt upp mina mål månadsvis. Det kan vara lagom för många. Då hålls målen aktuella i minnet. Det kan du göra i en graf eller genom att reflektera i skrift, eller varför inte hitta någon annan som också satt upp mål och reflektera tillsammans?

Halvårsvis eller kvartalsvis – Det här är nog det vanligaste tidsintervallet för att följa upp sina mål. Det beror så klart på hur ambitiös du är och hur planen för genomförandet har sett ut från början. Om du har en god rutin för dina mål redan från början behöver du troligtvis inte se över dina mål oftare än så här.

Uppnå dina mål - Bullet Journal - reaktionista.se

Ta hand om dig själv längs vägen

Beröm dig när du gör varje steg. Belöna dig på de sätt du kan. Njut av det du uppnår. Klappa dig på axeln och säg att du har gjort det bra. Bekräfta dig i att du kan. Tro på dig själv och stå på din egen sida. Visualisera hur du kommer att känna när du når ditt mål. Känn det hela vägen dit.

Om något inte går så bra som du önskar, var snäll mot dig själv. Försök förstå vilka hinder som finns, varför de är där och acceptera att mål ibland behöver mogna fram. Ibland är det inte dags, ens prioriteringar skiftar, livet kommer emellan. Ibland behöver du ge dig själv en paus.

Ibland sätter du ett mål bara för att lära dig att det inte var dit du egentligen ville. Det är okej. Det är ju för din skull du sätter mål och bara du kan avgöra om de är rätt väg för dig eller inte. Jämför dig inte med andra och gör det på ditt sätt, för att du vill det.

Uppnå dina mål för din skull. Det är det allra viktigaste.


TRANSLATION

How will you reach your goals for 2017? My best advice is to split up the goals in small steps, decide when to take those steps and make time for them in your calendar or Bullet Journal. Make them as real as your to-do-list and get in to it. For follow up you need to find out how often you need it and what the goals suggests. For some goals they have to be noticed every day and with others it’s enough to reflect about it twice a year. Make them your goals and remember they are for you. Sometimes life gets in between your desires and plans, sometimes a goal is there to teach you it wasn’t your thing. Be kind to yourself on the way, accept your shortcomings and have compassion with yourself facing obstacles. Take care.


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

11 kommentarer

 1. Jag är fortfarande för stressad känner jag för att riktigt känna efter. Jag har skrivit ner en del grejer, men ingenting är mätbart egentligen, så jag måste sätta mig med det och formulera om allting. Och det stressar mig, haha. Men jag vet att det egentligen är bättre med något mätbart, även om det också känns lite jobbigt för då är det så tydligt om man misslyckas också. Men superbra tips med bullet journalen, kommer definitivt fundera över hur jag ska lägga upp det i min!

  • Wilda Svara

   Fy vad jobbigt med den där stressen. Måste tära så mycket på dig <3 Hoppas att du kan skippa normerna och ta det i din takt och på det sätt du behöver. Livet är ju det som pågår nu, inte sen. Och alltså din profilbild här i hörnet är ju så fin att jag bara vill pussa på den!

  • Wilda Svara

   haha I know :p jag älskar det också så tur att det glädjer fler <3

 2. Gav ett par anteckningsböcker med prickiga blad till min kille i present förra året för att han skulle kunna göra sin egen Bullet Journal. Han är den mest organiserade person jag vet, men att få ner allt på papper har visat sig hjälpa honom att slappna av och stressa mindre. Nästan som meditation! Funderar starkt på att skaffa en själv. Gillar idéen med att kunna mäta sina mål, som du visar. Bra pepp!

  • Wilda Svara

   Åh vilken fin present till en sån person. Det är verkligen som meditation för mig, att frigöra hjärnan från allt som annars mest surrar omkring och letar efter sin plats. Jag har samma erfarenhet och det blev ännu mer på det sättet av Bullet Journal. Kolla gärna in det systemet, eller tipsa din kille om det. Det har samma funktion men gör också att en förstår sig själv bättre. Den officiella hemsidan har bra beskrivningar, och det är så himla enkelt, men jag har också några inlägg om hur det funkar. T ex det grundläggande här: https://reaktionista.se/bullet-journal/

 3. Pingback: 5 inspirerande blogginlägg - Hildas

 4. men åh så jag gillade detta inlägg! superbra! är expert på att glömma mina mål, eller typ inte orka/våga sträva mot dem och sen följa upp. tack för detta <3

 5. Wilda Svara

  Åh så glad jag blir att du känner så! Tack för att du säger det! Det har varit en nyckel för mig för att kunna uppnå mina mål. <3

 6. SÅ bra! Jag använder systemet själv, mest för att ta mig genom vecka till vecka och hålla mig målorienterad. Ibland dyker det upp saker vi vill göra eller får för oss är bra för oss utan att det har med något vi vill ska hända att göra! Det är då det är som viktigast för mig att ha min bullet journal till hands. 😉

  • Wilda Svara

   Ja, åh vad den är bra på att visa vad som är viktigt egentligen. Så glad jag blir att också du har hittat Bullet Journal! Tack för att du delade med dig!

Kommentera