– Jag förstår att du inte vill dricka alkohol om det var ett problem i din familj. Men alla har ju verkligen inte problem med det. Jag har aldrig blivit aggressiv eller konstig när jag har druckit alkohol.

Jag är inte nykterist för att jag har beroendegenen. Jag är inte nykterist för att jag växte upp i en familj med missbruk. Jag är inte nykterist för att jag är ett skadat barn. Du behöver inte tycka synd om mig. Jag är nykterist för att jag vet hur alkoholen förgör människoliv och jag kommer aldrig att kunna blunda för det.

Jag är nykterist för att uppskattningsvis 385 000 barn växer upp i hem där kemiska substanser som alkohol är viktigare än deras bästa. Barn som tidigt lär sig att inte prata om det, inte lita på någon, vara på sin vakt, stänga av känslor och att inte lita på sin magkänsla. Barn som inte får med sig den trygghet de behöver för att bli stabila vuxna människor.

Untitled

Jag är nykterist för att det inte är alkoholen som gör festen roligare. Det är du och jag. Det är i själva verket förväntningen på att känna sig upprymd, hämningslös, ledsen, avkopplad eller mer social som avgör om berusningskänslan uppstår. Känner du dig lurad? Du är inte ensam. Titta in här.

Jag är nykterist för att alkoholindustrin är tätt sammanbunden med kriminalitet och människohandel. Jag vill inte medverka till att kvinnokroppen används som redskap i marknadsföring. Jag vill inte se ölflickor som luras in i prostitution genom att sälja alkohol till turister och så sitter en rik snubbe och cashar in pengar i ett västerländskt land.

Jag är nykterist för att inget barn ska behöva växa upp i en bar. För att inga barn ska behöva sälja sina kroppar för att finansiera föräldrars missbruk.

Almedalsdrinken 2015

Jag är nykterist för att det finns så många goda fantastiska drycker att bli berusad av i livets fina stunder. De är helt alkoholfria dessutom. Och kommer inte med ett dåligt samvete för att jag stödjer alkoholens mörka baksida.

Jag är nykterist för att jag genom IOGT-NTO-rörelsen har lärt mig att det inte är alkoholen som får människor att vara sanna mot sig själva, känna sina känslor fullt ut och skapa gemenskap. Det har vi gjort år efter år under helt nyktra förhållanden.

Jag är nykterist för att jag inte går på alkoholreklamen. Jag blir varken snyggare, smartare, coolare, mer eftertraktad eller mer avslappnad av alkoholen. Kan jag inte vara det utan berusningsmedel så vill jag inte vara det.

Jag är nykterist för att jag förstår att det inte är alkoholen som är bra för hjärtat. Jag dricker gärna druvjuice och behåller alla hälsoeffekter utan att få i mig alkohol, trots att inte ens hjärt- och lungfonden vågar gå emot alkoholnormen och lägga ett logiskt pussel.

Almedalsdrinken 2015

Jag är nykterist för att alkoholnormen är unken. Ju fler som dricker alkohol desto fler kommer att bli alkoholister, fler barn kommer växa upp i otrygghet, fler brott kommer att begås osv. De som dricker “måttligt” är fler och bidrar därför med störst skada för individer och samhälle.

Jag är nykterist för att alkoholen är en dödlig drog. Varje timme dygnet runt görs 525 onyktra bilresor i Sverige. Varje år dödas cirka 75 människor på grund av alkohol i trafiken. Varje år skadas mer än 1000 människor svårt i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor. Är det verkligen värt att offra livet för några öl? Alkoholen dödar någon i världen var tionde sekund.

Jag är nykterist för att människorna i alkoholindustrin bara vill tjäna pengar. De har inget annat syfte. De skiter fullständigt i om människors liv förstörs, att barn far illa, att liv slocknar, att soldater dricker bort sin ångest för att kunna delta i krig. Snart dör fler. Om alkohol skulle ha kommit idag hade det utan tvekan varit olagligt.

Vitsipporna och jag

Jag är nykterist för att jag vill leva livet fullt ut, med alla mina känslor och hjärnan intakt. Jag vill vara närvarande, behålla balansen och stå för det jag gör. Jag vill bli berusad av förälskelse, vänskap, naturupplevelser och musikkonserter. Jag vill ha modet grundat i mig själv och lugnet som en pärla i mitt bröst. Jag vill vara jag, precis som jag är. Utan gift i blodet.

Detta är en omskriven text från förra årets inlägg under Folknykterhetens vecka. I år är temat ursäkter. Här är mina ursäkter till varför jag inte dricker alkohol. Varför dricker du? Varför gör du det inte?

P.S. Jag vill också tipsa om denna intervju i DN med Ungdomens Nykterhetsförbunds egen Queen B – Isabelle Benfalk.

50 kommentarer

 1. Jag dricker inte för att jag tycker inte att de är gott. Jag har aldrig varit full i hela mitt liv för jag tänker inte tvinga i mig något som jag inte tycker är gott. Jag dricker inte för att jag vill att min son ska veta vem hans mamma är i alla lägen. Jag vill att alla ska veta vart dom har mig i alla lägen. Jag dricker inte för jag vill ha kontroll.

 2. Jag provade inte alkohol förrän jag var 18 år gammal, och många gånger innan det hände var jag tvungen att förklara för bekanta och obekanta varför jag inte drack – alla andra gjorde ju det. Andra verkade tycka att jag hade gjort ett val att inte dricka, men i min värld var det tvärt om. De valde att dricka, jag fortsatte att leva mitt liv som vanligt. Jag såg mig inte som nykterist, bara som en person som inte ville dricka alkohol.

  Nuförtiden går det långa perioder utan att jag dricker alkohol. Det enda jag dricker är ett glas vin då och då, men jag gillar verkligen inte hur alkoholkulturen har utvecklats. Det är ganska obehagligt att folk blir så fulla så ofta. Ofta skojar ofta med utländska vänner att svenska barn blir till pga alkohol. Det verkar som att många tycker sig vara inkapabla att umgås utan den. Ofta beställer jag alkoholfritt vin eller liknande när jag är i Sverige, dels för att jag gillar det men också för att visa att behovet finns.

  • Wilda Svara

   Ja visst är det märkligt att ett icke-val kan provocera så mycket. Superbra att du ökar efterfrågan på alkoholfritt! Det gör mycket ska du veta.

  • Wilda Svara

   Tack, Alicia. Så fint sagt. Tack för din ständiga uppmuntran.

 3. Vad glad jag blev. Du skriver inte bara fantastiskt klokt och resonabelt, utan också fint och fullt av vilja. Tack för inspirationen!

  • Wilda Svara

   Vilken otroligt fin kommentar! Den gick rakt in i hjärtat. Tack för att du tog det till dig!

 4. Tack för ett så himla bra inlägg. Ska spara det här bland mina bokmärken för det här kommer jag vilja läsa fler gånger.

 5. Jag dricker alkohol för jag gillar hur det känns och av vana. Dessutom såg jag en gång en dokumentär där en genforskare gav kvinnan som gjorde dokumentären rådet att dricka alkohol eftersom hon hade gener som lätt gjorde henne stressad och som gjorde att hon bara tänkte och oroade sig hela tiden. Forskaren menade att det enda sättet att liksom stänga av hennes överaktiva hjärna var att dricka alkohol ibland.

  • Wilda Svara

   Det är nog många som skulle beskriva det så som du gör det. Tack för att du delar med dig!
   Ang. att dricka alkohol för att slappna av så tror jag att det är ett av de största skälen utifrån människor jag har mött, och framför allt är det den kategorin som ofta hamnar i missbruk. Många många med missbruk har t ex ADHD-diagnoser. Jag förstår behovet, på ett annat plan. Jag har ju kronisk värk och stressyndrom så egentligen skulle jag säkert må bättre av att dricka alkohol ibland eller dra i mig något nervstimulerande. Det är nog många som fastnar där. Det tar så klart mycket mer tid och kraft att göra grundarbetet, hitta copingstrategier och lära sig att slappna av med t ex andning/meditation. Men mer än hälften av mänskligheten är nykterister så det borde gå. Om vi hade mer att göra och pratade mer om hur vi känner med varandra + tillät oss att vara olika, tror jag att alkoholen inte skulle vara lika lockande att ta till.

   • Rakel Waltman Forss Svara

    Hej!
    Vad glad jag blev då jag hittade dina blogg. De som dricker hittar alltid skäl att göra det och försöker även att tvinga i andra alkohol. Var igår med på en rolig fest där en gubbe försökte lura i mig kaffelikör blandat med cola ich påstod att det är svagdricka😬
    Varför ska man alltid stå till svars om man inte vill dricka?!
    Jag vill gärna låna ditt intelligenta och fräscha argumentation nästa gång om hag får. Ha det så bra och fortsätt blogga!!!❤️
    Rakel

    • Wilda Svara

     Ja visst är det märkligt?! Tusen tack för din fina kommentar och ditt stöd. Hoppas att du kan ta hjälp av mina argument framöver. Starkt av dig att stå emot det tryck du möter. Klarsynt!

  • Hej Olivia. Vi är många som har gener som gör oss känsligare för oro, ångest och stress. En genforskare har såklart mycket kunskap och är påläst inom sitt ämne, jag anser dock att liksom läkare finns det dem som har kunskap men som ändå kan ha fel. Själv läser jag på högskola och har läst ämnen som beroendelära och stress, allt jag någonsin har läst om det är att ångest, oro och stress förvärras av alkohol. Även om alkoholen ger en lugnande känsla för stunden så stressar den kroppen, levern får t.ex jobba väldigt hårt för att “ta hand om alkoholen” som ju är ett gift. Och det är en stressande process för kroppen. Sömnen försämras även av alkohol och när det gäller stress, oro och ångest så är sömnen något av det viktigaste för att må bättre. Självklart kan det vara så att det skulle kunna finnas några enstaka fall, kanske 0,001 procent som inte fungerar som den absoluta majoriteten. Personligen är jag mycket tveksam och väldigt källkritisk till den här forskarens utlåtande. Det går helt emot allt vad jag någonsin har läst om oro, ångest och stress. Utifrån allt som jag har läst så är det ett mycket felaktig råd. Men som sagt det skulle kunna vara möjligt att det fanns några få enstaka fall i världen som inte fungerar som oss andra gällande alkohol. Om du är nyfiken så finns det vetenskapliga artiklar att läsa i ämnet. Mvh Carola

 6. SÅ BRA!!! Älskar hur du använder din plattform för att ständigt belysa och lyfta upp så viktiga ämnen. Kan bara stämma in och hålla med dig. Nu är jag visserligen inte nykterist men jag dricker i princip aldrig alkohol och mina skäl är samma som dina: jag vet vad alkohol gör med mig och trivs inte med det + att det verkligen inte är alkoholen som gör festen roligare. Mina barn kommer aldrig få se mig full och det gör mig glad ända in i själen.

  • Wilda Svara

   TACK! Det är så fint att höra de orden från dig, Sandra. <3 Kan bara säga dito. 🙂 Jag är också glad att du lyfter alkoholfria drycker så mycket. Jag har tänkt att jag ska göra det mer jag med, men det blir alltid såna här texter istället :p

 7. Helt rätt att människors inställningar spelar roll till varför festen blir rolig. Är inte uppväxt i ett hem där man drack och har aldrig haft problem med alkohol. Alla jag känner varnar för alkohol eller predikar emot missbruket för att det “förstör” människors liv. En slutsats som är väldigt ytlig och grumlig.De gånger jag har druckit för mycket har varit mycket trevliga tillfällen och en möjlighet att släppa på den mask som blivit pålagd sedan barndomen. Missbruks/bruk problematik har till mindre del att göra med substanserna man missbrukar och desto mer att göra med stämplingsteori och utsatthet. Misslyckad skolgång och misslyckade relationer ligger bakom de flesta som hamnar i missbruk, sen börjar en nedåtgående spiral. Självklart vet jag att jag är undantag från det som är regel i Sverige. Dvs att man börjar tidigt att dricka vid fler o fler tillfällen och att risken sedan blir stor att alkohol förknippas med alla livets stora händelser. Det kan jag verkligen tycka är tragiskt.

  • Wilda Svara

   Tack för din kommentar! Jag tycker att du själv drar en ganska ytlig och grumlig slutsats av varför människor “predikar”. Uppenbarligen har de upplevt att det förstör människors liv. Varför kan vi inte släppa den masken utan alkohol? Jag gör det och många med mig som inte brukar alkohol. Det enda alkoholen gör är att skapa obalans i kroppens system och hämma empatiförmågan. Folk blir alltså antisociala ostadiga människor. Det är klart att folk som har haft det tufft vill komma åt den känslan, att slippa bry sig. Alkoholism är en sjukdom och vissa har beroendegenen, andra inte. Men det är inte alkoholisterna som gör störst ekonomisk skada för samhället, det är de många festdrickarna som kör ihjäl folk, misshandlar och tar sönder. Två sidor av samma mynt.

 8. BRA skrivet! Jag har druckit och dricker ännu då och då, men har helt ärligt ingen anledning till att göra det förutom normen, och att känslan att helt plötsligt inte få vara med på de ölspel halva festen kretsar runt i min umgängeskrets inte är så kul. Men på senaste har jag börjat reflektera allt mer över detta och ska jag vara helt ärlig så har jag börjat äcklas något av alkoholkulturen vi lever i, och har valt att skippa alkoholen allt mer och mer. Ditt inlägg gjorde mig dessutom ännu mer övertygad om det skeva i det hela. Så tack för det!

  • Wilda Svara

   Tack för din kommentar! Jag känner igen mig. Jag har många gånger inte blivit bjuden på fest för att jag “är så tråkig” när det egentligen handlat om att jag inte dricker. Tack för att du avstår allt oftare, står upp för en annan väg som förhoppningsvis blir norm en dag. Du är modig!

 9. Tack för en mycket bra text, det är skönt att veta att man faktiskt inte är ensam med den här ståndpunkten! “Utan alkohol nästan inget våld – vare sig på fotbollsläktarna eller i hemmen”, läste jag för en tid sedan, sagt av en läkare inriktad på beroendesjukdomar. Människor hittar visserligen alltid på sätt att misshandla sig själva och varandra, men när jag tar del av statistik som visar vad alkohol ställer till med i massor av led (allt från sjukdomar, olyckor och brott till otrohet och psykisk vanskötsel av barn) så drömmer jag om en drogfri omgivning, där drickande icke-alkoholister väljer bort alkoholen och människor som fastnat i beroende får hjälp i en miljö där alkohol inte hör ihop med socialt umgänge. Tänk om alkoholens negativa dominoeffekter kunde stoppas – det mänskliga lidandet skulle minska dramatiskt, polis och sjukvård skulle frigöra mängder av resurser, de 385 000 barnen skulle få oändligt större chanser att växa upp till trygga och stabila vuxna, och så vidare och så vidare. Och trots den tragiska statistiken befinner sig Sverige långt, långt borta från de konfliktdrabbade länder där, som du nämner, soldater och andra bedövar sig med alkohol för att dämpa sin ångest och kunna utföra fruktansvärda handlingar. Sverige har en djupt rotad alkoholtradition, men har också präglats av snabbt växande välstånd, där minskad alkoholkonsumtion funnits med som en viktig faktor. Trenden under 2000-talet ser mörk ut, men är det något samhälle som borde ha förutsättningar att ändra attityderna till alkohol och sänka konsumtionen så är det vårt.

 10. Alkohol i sig är inget dåligt, det är en naturlig jäsningsprocess. Det är hur människor väljer att hantera det som är bekymmret. Att kunna hantera sin konsumtion för alkohol är samma sak som att kunna hantera sin konsumtion av vilken Annan grej som helst egentligen, godis, uppmärksamhet eller kärlek. Vi lär oss som barn att antigen våga säga stopp eller att våga fortsätta. Hur vill jag uppfostra mina barn?
  Jag tycker det är viktigt att visa att alkohol går att dricka med måtta. Syftet är aldrig för min del att bli full utan att njuta av ett glas vin eller en drink.

  • Wilda Svara

   Beroende handlar ju om att det inte finns ett stopp. Alkohol ligger bland toppen av de mest beroendeframkallande drogerna i världen. Den sätter vår empatiförmåga ur spel. Och så som kulturen ser ut i Sverige, och utvecklas till mer och mer över resten av världen, så är det måttlighetsdrickandet som föder missbruket. Det är också de som dricker så kallat “måttligt” (alla studier visar att svenskar underskattar sitt eget drickande) som gör mest skada på samhället totalt sett. Att dricka ett glas vin eller en drink kan te sig oskyldigt på individplan men precis som att folk blir veganer för att inte stötta djurplågeri så vill inte jag betala alkoholindustrin för att de ska kunna förstöra för fler människor. Jag önskar att alla var medvetna om vad t ex svenska Carlsberg gör i andra delar av världen – t ex finansierar prostitution och människohandel.

   • Hej det var engagerat och fint skrivet, om din övertygelse. Alkohol måste tillhöra en av världens äldsta stimuli. Idag finns det rätt mycket annat som får tävla med alkohol om att vara värsta drogen. Men min fråga är; vad menar du med att Carlsberg finansierar prostitution? Var, när och hur?
    Vänliga hälsningar
    Ulrika

    • Hej Ulrika! Tack. Ja, vad som är “värst” beror ju helt på vad en räknar in av skadorna. Få droger gör så omfattande social skada i samhället och mänskligheten som alkohol. Du kan läsa mer om ölflickor här: http://resamedvetet.se/olflickor/ – längst ner hittar du också länkar till reportage. Svenska företag döljer sig under andra företagsnamn utomlands, systerbolag, Carlsberg är t ex Singha beer i Sydostasien, där detta har förekommit (och troligtvis gör än idag, även om det har blivit något bättre). Allt gott!

  • Att något är naturligt är inte alltid detsamma som att det är hälsosamt eller bra. Det är klart att det går att dricka alkohol med måtta dock. Men samtidigt finns ju oerhört många ursäkter bakom alkoholen. Om du tycker om drinkar är det ju antagligen inte (gissar jag, alltså) alkoholsmaken du uppskattar, så vad är då poängen med att ha rusmedel i? Vi är verkligen socialiserade till att se alkohol som en självklarhet, även när det är onödigt.

   Huvudpoängen med det här inlägget som jag uppfattade det var dock inte främst huruvida folk dricker med måtta eller ej, utan snarare vilka effekter alkohol har i övrigt, som på barn som växer upp med föräldrar som dricker (obehagligt även om det bara är salongsberusning) och alkoholindustrins globala påverkan t.ex. i form av människohandel.

   • Wilda Svara

    Först måste jag bara säga tack för alla dina peppande, reflekterande kommentarer. Jag är så tacksam för allt du skriver!
    Du skriver så klokt. Tack för att du har min rygg i detta. 🙂

 11. Just nu dricker jag inte alkohol för att jag är gravid. Sen kommer jag att inte dricka det för att jag ska amma. Och för att jag inte vill att mitt barn ska se mig full. Jag tror inte heller att jag kommer att vilja dricka så mycket när jag har ett barn. Har i perioder när jag mått dåligt haft ett knepigt förhållande till alkohol och i kombination med alkolism i släkten är jag nog lite mer vaksam än många andra (som jag känner iaf). Enda jag tycker är tråkigt nu är att jag inte lyckas hitta en god alkoholfri öl ute! På systemet finns ett par som smakar bra men de jag köpt på barer smakar så himla mkt vinäger -.- Jag gillar (tyvärr antar jag) smaken av öl. Vin och sprit däremot, har jag alltid bara druckit för att bli full.

  • Wilda Svara

   Tack för din kommentar! Ja det är verkligen trist att de inte köper in bättre alkoholfritt till barerna, men även där beror det på att alkoholindustrin mutar och ger lån så att deras sortiment ska vara det bästa. 🙁 Ett tips är ju att fråga om just de sorterna du gillar – det är så vi skapar efterfrågan och på så sätt kommer de kanske köpa in just det till nästa, eller nästa, gång du kommer dit. Jag är ingen öldrickare, gillar vin bättre och har fördelen av att gilla det som redan finns som bra alkoholfritt. Lycka till framöver!

 12. Tack för detta inlägg, det är så himla bra formulerat och så viktigt. Alkoholnormen står mig verkligen upp i halsen, jag är SÅ trött på den. Dessutom är det få som kan hantera alkohol på ett bra sätt. Och i de fall de kan det, så tycker jag ändå att personlighetsförändringen inger ett obehag. Jag tycker verkligen att alkoholberusning är otrevlig, otäck. Jag växte inte upp bland alkoholister dock. Det är vanligt att folk tror det. Eller att de hävdar att min aversion beror på att jag sett vad andra, “tyngre” droger gör med människor. Men faktum är att alkoholen är en av de värsta drogerna. Så det har ingenting med andra droger att göra. Det är alkoholen och bara alkoholen. Och så det faktum att jag sällan har roligt när jag dricker, antingen är det bara tråkigt eller också mår jag dåligt. De gånger jag ändå haft kul har det i efterhand känts så… fejkat. Att vara autentisk är så oerhört viktigt för mig. Och det är omöjligt att vara det under berusning av alkohol.

  Kram, och tack för detta! <3

  • Wilda Svara

   Åh jag känner igen allt du skriver. Så trött på alkoholnormen och att jag ständigt måste stå upp för varför jag är nykterist, när det ju egentligen är en icke-handling. Det är obehagligt när alkoholen slår till och tar bort både empati och balans hos människor. Kram och tack för att du läser och kommenterar! <3

 13. Pingback: Stjärnögonblick #18 | vårblommor, stöd och tröstrim. | REAKTIONISTA

 14. Ja det var tänkvärt. Bra formulerat. Och det sitter i någon minut.
  Har själv växt upp i en tillvaro av alkohol. I en samvaro där folk förändras och där barnen får bli föräldrar till sina föräldrar i vissa lägen.
  Ser själv alkohol o droger som detsamma. Odrägligt. Men alkohol ses som ett helgnöje vilket också ses som okej i dagens samhälle.
  Alla plågor, bästa morsan,farsan, partnern, barn, syskon, vän, göra sitt bästa på jobbet, vara en god arbetskollega. Nya recept till middagen, städa något som är ostädat en minut.
  Folk skiter fullständigt (tror jag) om det är onyttigt. Två glas vin en fredag o lördag ibland. Skit samma. Det är min njutning.
  Jag är inte negativ egentligen. Men för att nå fram. Vad erbjuds istället?
  Avslappningseffekt?
  Vad gör du istället för 2 glas vin en fredag?

  • Wilda Svara

   Tack för din kommentar. Eftersom jag aldrig har förväntat mig att slappna av med alkohol så slappnar jag av ändå. Just nu är jag inte typen som går ut och festar, utan gillar bäst att träffa vänner och bara umgås, skratta, dansa, se någon bra film. När jag är stressad gör jag yoga, meditation, läser en bra bok, skriver av mig mina känslor, pratar med en vän. Och framför allt försöker jag se över vad det är som stressar mig. Kan jag sänka kraven på mig själv? Kan jag dra ner på något, prioritera om? Och jag kan skapa fina stunder utan alkohol. En kopp te, en skogspromenad, varm choklad mitt i vinterlandskapet. Och så finns det ju alkoholfritt idag om jag vill gå på fest men inte bli onykter.

 15. Jag dricker alkohol för att jag gillar känslan och smaken. Jag är diagnostiserad med Autism och alkohol får mig att våga ta för mig och prata om allt. Jag blir även avslappnad.
  jag har flera gånger druckit tills jag knappt kan stå, jag har spenderat många nätter med huvudet i toalettstolen eller vid en hink. Men hur berusad eller full jag än blir fysiskt så förlorar jag aldrig mitt vett och etikett. Hur mycket jag än sluddrar så är tankeverksamheten densamma och jag har aldrig tagit dumma beslut, skämt ut mig, utsatt mig för potentiellt farliga situationer. Trots att jag har vinglat och sluddrat så tar jag alltid mig hem, tvättar ansiktet, borstar tänderna och dricker ett glas vatten innan jag somnar.
  jag kan hantera alkohol, vilket väldigt många andra tyvärr inte kan. Så t ex förbud mot alkohol hade för mig inte varit några problem. Jag kan leva med alkohol lika mycket som jag kan leva utan det.

 16. Suvi Timonen Svara

  Det är bra att det i dag är möjligt att beställa alkoholfritt även på pubar, innan var det bara läsk alt juice. Ju fler vi är som begär alkoholfria vin,öl,drinkar desto bättre. Tummen upp för dig och andra ungdomar.

  • Wilda Svara

   Ja, verkligen! Jag är glad att jag har fått vara med och skapa efterfrågan. Vi får fortsätta fråga så att nästa generation får det ännu bättre. Och tack för ungdoms-komplimangen hälsar snart 30-åringen 😉

 17. Anser att jag dricker med måtta, dvs, ca 10-15 33cl burkar lättcider (2,25%) per år… dvs. så låg alkoholhalt att själva alkoholen endast ger en lätt påverkan på smaken, precis som en hel del kryddor smakar alkoholen för sig vidrigt, men kan ge en trevlig effekt på smaken av mat i marinader, såser eller drycker vid tillräckligt låga halter.
  Har aldrig förstått poängen med att bli full, testade det vid ett tillfälle under en nollningsvecka på ett svenskt universitet men det var bara obehagligt att inte ha full kontroll över kroppen pga. avdomnat balanssinne så när aktiviteten i sig var slut och alla drog ner till kårhuset så blev det ingen mer alkohol för min del, avrundade kvällen tidigt med en hamburgertallrik och cyklade hem tidigt när balanssinnet kommit tillbaks eftersom fulla människor är rätt tråkiga i bästa fall…
  Ser fortfarande inte vad folk jagar efter i “ruset” som man inte kan hitta lättare utan…

 18. Tack för ditt viktiga, kloka och superbra inlägg. Jag önskar att ingen skulle behöva komma med ursäkter till varför de INTE dricker alkohol, men jag vet ju att nykterister ständigt ifrågasätts.
  Själv dricker jag ett par glas vin typ tre gånger om året för att jag tycker att det är gott. Men jag saknar det inte över huvud taget däremellan.

  • Wilda Svara

   Tack för din pepp! Håller helt med dig. Så konstigt att behöva försvara en icke-handling.

 19. Pingback: MAJ 2017 | förändringens sorg och växters läkande kraft. | REAKTIONISTA

 20. Jag har precis läst och funnit otrolig glädje i ovanstående ord. Jag har aldrig druckit alkohol (eller nyttjat andra droger) i hela mitt liv. Allting stämmer så klockrent i texten. Jag har under min studenttid stått i mjölkbarer och kan nog det mesta om alkoholfria drycker och alternativ och äter inte längre kött och kan alternativ till köttnormrn också. Men när jag funderat vidare på alla skäl till mina val (för det är verkligen egna val och inte de enklaste om man vill vara smidig i grupper) så kommer jag fram till att jag nog väljer bort normer allt mer för att jag inte orkar lägga så mycket till på att följa massans energi på att just följa massan. Hur mycket alternativa drinkar jag än kan skaka ihop, slås jag varje dag (och efter varje utlandsresa) av hur fantastiskt vårt enkla, klara kranvatten är. Det är rent, i princip gratis, gott, obegränsat, livgivande och fantastiskt till allt. Jag tror jag på sätt och viss är omåttlig för jag vill kunna vara obegränsad och obetänklig i mycket det jag gör som rutin och vill bara ha rutiner som en bas som en funktion för att leva och använda resten av hela mitt tanke- och känsloliv till testande av omåttlighetens (med omtankens) gräns. Jakten på drycken till maten (även den alkoholfria om så den “rätta” juicen till frukosten) snävar av vi mitt liv så att jag slutat lägga tid på det. I stället njuter jag av de sekunder som människor gör allt för att slippa och få “ta sig ett glas från”; stressen av att hinna skjutsa barnen till alldeles för många aktiviteter, läsa rapporten jag nästan glömde, stressat fundera ut ersättningen till den där ingrediensen i maträtten jag inte hann köpa osv för precis som vatten i kranen är det de händelserna som skapar mina minnen och tråden i mitt liv och vore en sorg om jag ville förminska dem genom att tro lyxstunderna är det som i slutet skulle vara mina samlade upplevelser. Jag uppskattar mitt “fulla” och “fyllda” liv (även med mycket oro) för jag kommer sakna det i efterhand och de lösningar som jag i samband med allt strul tänker ut och också kan känna mig stolt över. Eftersom jag på min “fritid” också sitter som fritidspolitiker i socialnämnden vet jag också vad riktiga problem är – och att alkohol/droger aldrig är lösningen på dem. Särskilt inte för tredje part.

  Tack!

  • Tack för dina otroligt visa och berikande tankar! Verkligen intressant att ta del av din livsfilosofi och jag känner igen mig mycket i det. Att ta vara på det som är precis som det är. Vad fint att höra att du hittat det i dig och att du funnit din väg. Svårt att inte följa normen, men ibland blir det svårare av att göra det. Och ja, det är ju ett ickeval du gör. Det borde vara svårare att välja till, egentligen. Tack för att du tog dig tid att dela dina tankar och läsa mina ord.

 21. Pingback: JULI 2017 | resa, närvaro och känslostormar. | REAKTIONISTA

Kommentera