Du, du är viktig. Var rädd om dig.

Du som är ensam, stressad och trött. Du som inte orkar men fortsätter ändå. Du som känner dig liten och rädd, när du behöver vara stor och stark. Stanna upp en sekund och ge den stunden till dig själv. Känn ditt hjärta i bröstkorgen. Du är här. Du räcker till. Du är värdefull. Ta ett djupt andetag. Det behöver inte vara mer än så. Du behöver inte vara mer än så.

Ta ett djupt andetag. Det behöver inte vara mer än så. Du behöver inte vara mer än så.

Vinterhimmel - reaktionista.se

Du som är liten i en värld av vuxna som inte kan ta hand om sig själva. Du som önskar att det inte fanns något jullov, så att du fick vara trygg ibland. Du som gråter dig till sömns och slår på dig själv för att du tror att det är ditt fel. Du är älskad. Du är starkare än du ska behöva vara. När du är stor får du bestämma själv. Då får du ge dig allt gott i världen.

Du som bär stressen för hela familjen. Som griljerar, bakar, står vid spisen i timmar, fast du egentligen inte orkar. Du som tror att det är nödvändigt för att alla ska trivas. Du som kämpar för att uppfylla allas önskningar. Du är också viktig. Dina axlar behöver inte bära allt. Det blir jul ändå. Det blir jul, om du orkar vara med. Du får vila.

Dina axlar behöver inte bära allt. Det blir jul ändå.

Du som lever i flykten, i kylan, i utanförskapets spår. Du är inte det som hände dig. Du är inte det de gör mot dig. Låt någon få se dig, ta emot den hand som sträcker sig efter dig. Tillåt den värme som finns där för dig. Du är viktig. Du är vacker. I dig finns ett helt liv av styrka och mod. Låt någon se det. Du får ta emot.

Jul - reaktionista.se

Jag minns hur det var. Stressen, oron, rädslan. Allt vackert som gick sönder. Alla förhoppningar som inte höll. Åren då jag inte hoppades längre. Jularna hos familjer som öppnade sina hem för mig men där jag ändå hade en inre ensamhet som grävde hål i bröstkorgen. Jularna av förtvivlad sorg bakom påklistrade leenden. Jularna på institution. Jag ser en sak nu som jag inte såg då. Min förundran. Ögonen som fångades av juleljusen, värmen i mitt hjärta som samlade på sig fina ögonblick, kramar att hämta kraft i. Vilan i att det är okej, att det är som det är. Jag hade det redan då, bakom en stor sorg och smärta.

Jul - reaktionista.se

I år börjar julen kännas okej för mig. Jag går inte sönder av sorg längre. Det skaver lite i bröstkorgen. Jag sörjer och saknar, men jag fastnar inte där. Jag är smärtsamt medveten om hur bra jag har det jämfört med många andra. Jag är vuxen nu och jag är trygg. Jag gör det bästa jag kan av julen, på mitt sätt. Jag frågar mig: Vad behöver jag? Vad tycker jag är fint? Hur länge orkar jag umgås? Vilka vill jag träffa? Vad vill jag ge av mig till de som står mig nära? Vad vill jag göra bara för mig? Och så kan jag utforma en jul som jag behöver den. För om det är något jag har lärt mig är det att det bästa jag kan ge mig själv är min egen närvaro i nuet. Det är också precis vad andra behöver av mig.

*

Vad behöver du av julen? Vad behöver du göra för dig själv?

 

SparaSpara

2 kommentarer

  1. åh <3

    julen för mig innebär vila. att inte stressa, att välja bort de situationerna som blir påfrestande eller jobbiga. jag behöver återhämta mig, och det måste jag få göra under julen.

    ta hand om dig, och hoppas att din helg blir fin <3

  2. älskade du. önskar jag kunde julkrama dig ordentligt i år. saknar dig och tänker på dig. all kärlek.

Kommentera