Jag oroar mig för om läkaren på vårdcentralen kommer att ta min sjukdom på allvar. I ett annat land oroar sig föräldrar för om deras barn kommer att komma levande över Medelhavet.

Jag betalar hyra för en alldeles för stor lägenhet och andra människor, som du och jag, trängs i lastbilar och på båtar för en chans till ett tryggt hem på en annan plats.

Jag går till affären och köper mat som jag tycker om. Någon drömmer om att få känna sig mätt igen.

Jag oroar mig för vad andra tänker om mina ärr. En annan oroar sig för att bli nedslagen eller hotad på grund av sin hudfärg.

Jag drabbas av en höstförkylning och blir rädd att den inte ska gå över, att den ska äventyra min rehabilitering. Det flyr människor till Europa som bär på trauman som de kanske aldrig kan komma förbi. Deras anhöriga drunknar och drömmar försvinner för alltid när liv slocknar.

Människor, som du och jag, flyr för sina liv, och vi lämnar dem att dö.
För att vi är rädda att förlora det vi har? För att vi krymper våra hjärtan i rasismens tecken?

Jag ser dem på min TV och jag förstår inte varför vi stänger gränserna. Varför dödar vi människor? Varför tillåter vi att ett land bygger en mur av taggtråd? Mot vad? Människor som söker skydd, trygghet. Människor som har lämnat allt bakom för en chans till ett bra liv. Ett bra liv är så mycket mindre än det du och jag har.

Vad ger dig och mig mer rätt till våra privilegier än dessa människor? Varför har jag rätt att äta mer än jag behöver medan en människa som flyr går hungrig? Varför får jag återhämta mig från sjukdom, medan flyktingar inte kan få komma till en fristad undan krig? Varför är det olagligt att göra allt i sin makt för att överleva och skydda de sina? Skulle inte du göra detsamma?

Jag föddes i Sverige, i en tid då skattepengarna stannade i skolan, vården och välfärden. Jag har förmånen att vara arg på att riskkapitalister köper hus och bilar istället för att ge vidare till samhället. Jag har utrymme för att göra kopplingar mellan att rika blir rikare och att SD säger att det är de mest utsattas fel att vården havererar. Jag kan se lögnerna. Jag kan se vad som händer i omvärlden bakom skärmar. Jag förstår att det som sker handlar om rasism. Att göra skillnad på människor är alltid rasism. Jag behöver inte förstå mer än så. Jag behöver göra vad jag kan.

  • Ta hand om mig och mina grundläggande behov.
  • Skänka de kronor som jag kan undvara till hjälporganisationer.
  • Skänka saker till flyktingförläggningar eller andra som arbetar med hjälp till människor lokalt, t ex kyrkan eller Röda korset.
  • Erbjuda min tid och kraft till organisationer som arbetar mot rasism, anmäla mig som språkvän (många kommuner gör detta) eller annat bra projekt för att bryta fördomar och främlingsfientlighet.
  • Skriv på för lagliga vägar till Europa.
  • Stöd Ingen människa är illegal med pengar eller tid. De gör ett viktigt arbete.

Vi har sett det här förut. Mina mor- och farföräldrar levde under andra världskriget. Det var därför vi skapade EU, för att det här inte skulle hända igen. För att skydda mot krig och lidande, för att enas och samarbeta för medmänsklighet. Det finns bara en värld, en mänsklighet. Vi måste våga göra det som Tyskland gör. Öppna gränserna. Släpp på territoriumen “mitt” och “ditt”. Den enda skillnaden mellan oss är att vi föddes på olika platser på den här planeten. Vi har alla samma rätt till frihet och trygghet. Våga inte ens påstå något annat. Historien talar för sig och framtiden kommer att döma oss hårt.

Agera. Organisera. Vi har ett hårt arbete framför oss. Vi kan bara göra det tillsammans.

 

Kommentera