Just nu cirkulerar denna länk runt på sociala medier om varför feminism behövs.

Feminism behövs. Vi får aldrig tystna när vi ser hur kvinnor far illa. Varför vi måste fortsätta kämpa för en jämställd värld där kvinnors situation är annorlunda. Där kvinnan inte är en sekundär varelse som objektifieras och sexualiseras. Aldrig någonsin får vi acceptera detta.

Feminism behövsFeminism behövs -17

Men en sak som jag ofta saknar i debatten är männens situation. Varför är det så ovanligt med män som ber om ursäkt när de gör fel, som inte hakar på grabbgängets machosnack? Varför är det inte bara en dålig myt att hantverkare har kalendrar med lättklädda kvinnor på kontoret? Varför är våld något som så ofta sker från det manliga könet? Varför ska män fostras till att ta hand om sig själva, inte visa känslor, kunna allt om bilar och sport och se sig som överlägsna kvinnan? Hur kan vi göra en skillnad i kulturen mellan män?

Jag tror nämligen att det är där en av de stora nycklarna sitter. Om de män jag mötte, jag generaliserar nu, var mer ödmjuka och vågade ifrågasätta sina egna livsmönster och beteenden så kanske det faktiskt skulle bli någon skillnad. Jag vet så många som knappt fixar att umgås i gäng med män för att de känner sig så hemska när de går med i den jargongen. Det vore nyttigt att få ett slut på det. Kvinnor är inte svaga, men liksom män fostras in i en machokultur fostras kvinnor in i en tystnadskultur. Det behöver brytas och ifrågasättas.

Jag återkommer till detta citat: “Be the change you wish to see in the world”. Så ifrågasätt dig själv. Fundera på hur du kan utgöra en förändring. För att du kan. Feminism behövs.

Kommentera