Förra året var mitt första ordentliga odlingsår. Monthly Makers kreativitetsboost sträckte sig åt många håll och min egen nyfunna tro på mig själv gjorde att jag ville testa allt möjligt. Att odla har för mig verkligen varit ett sätt att återta mig själv. Få känna naturen så nära mot fingrarna, att själv hjälpa små plantor och frön att bli stora och starka växter, att få äta något som jag själv odlat fram… Ja, för mig var det en så enorm stolthet och egenkärlek som odlades fram där i krukor och drivhus.

Odla i drivhus
Seeds

I år började jag i mindre skala och funderar lite på vad jag vill odla. Än har Mälardalen inte nått sina varmaste vårgrader. Jag började med att så citronmeliss, basilika och kattgräs. Ja, det räddar många blommor att ha kattgräs till planttjuven.

Odla i drivhus
Bärmålla

Jag frågade kvinnan som har lärt mig allt jag kan om odling och växter om jag kunde få några av hennes frön att så och då tog hon fram den här fina: Bärmålla. Ska bli spännande att se vad det blir. Asla ville så klart också vara med och lukta på jorden.

Odla med Asla

Det börjar redan ta sig! Häromdagen petade jag ut några kiwifrön och citronkärnor och tryckte ner dem i drivhusets jord. Åh nu kommer den fina tiden av förväntan och att få följa utvecklingen!

Kiwi seeds

Jag har också några tappra plantor som överlevde vintern och andra som har fått flyttat in under mars. Till exempel min ena tomatplanta, som jag i och för sig inte vet om den kan få nya tomater (någon som vet?) men fint att den får nya skott ändå.

Tomato plantGeranium

Pelargoner brukar jag ha gott om eftersom kvinnan jag nämnde ovan har ett helt växthus fullt med dessa blommor och har lärt mig allt hon kan. Tyvärr tappade jag bort kunskapen om vintervården och lyckades dränka de flesta pelargonerna. Inte bra. Men efter ett besök i växthuset har jag fått nya plantor att hålla vid liv. Mycket sol, vattna sällan men ordentligt när det väl görs och med pelargonnäring.

Avocado plant

Min stolthet: avokadoplantor! Jag försökte först med de tips jag fick om att sätta i vatten och med tandpetare osv, men inget fungerade. Till slut satte jag en kärna i drivhuset och hjälpte den att dela på sig lite (obs, var försiktig!). Jag satte snabbt en ny kärna, de blev små plantor som jag planterade i min största kruka och sen har jag dränkt dem i vatten och haft dem stående i bästa solfönstret. I mars har de fått nya skott.

Kalanchöe

Denna minivariant av våreld fick flytta in nyligen. Jag har fått två plantor av denna växt tidigare i födelsedagspresent. Då kallades den höstglöd eftersom det var september. Typiskt fin blomma att köpa med sig från snabbköpet (då alltså i originalstorlek).

Höstglöd

MEN den har en hemlighet. Ofta klarar den sig bara några veckor eftersom de drivs upp så hårt, men jag har inte gett upp. Jag har fortsatt vattna den lite då och då (typ som med pelargonerna) och tror ni inte att den blir som ett jättefint litet träd efter en tid! Testa vetja! Denna höstglöd har vuxit till sig och fått nya blommor i 4,5 år.

Potatis förgrodd

Mitt bästa tips för att odla är verkligen att testa. Sätt några frön, odla upp lök från rester, sätt potatis och kärnor från olika frukter. Lek! Jag testar att förgro potatis för första gången i år. Vill du lära dig mer så har Matilda tipsat om bland annat Sandra Hjorts odlingsskola och Skillnadens Trädgård.

Vad odlar du i år och vad vill du odla?

20 kommentarer

 1. Åh åh åh! Blir så pepp så pepp av detta!! Och din inställning till alltihop – det får gå lite som det går. Tur att man inte lever på artonhundratalet dock och måste livnära sig på grödorna!
  Jag har sått: paprika (börjar utveckla andra bladparet!), citron (inget har hänt), avokado (en av tre har spruckit och där nere är en grodd men den verkar stå helt still!), tomat (fick en omskolad planta, den växer som ogräs!), och så förgror jag också potatis i ett fönster. Det känns så fint att få följa din odling såhär, parallellt med min! Jag tänker på den mest hela tiden just nu och det är verkligen en energi- och livgivande hobby (fast en blir ledsen när något får ett grått blad eller lägger sig på backen och dör).

  • Men vad fint! Tack. Haha, ja det är verkligen inte på blodigt allvar. Bara lek hos mig. Åh blev sugen på att odla paprika faktiskt, men är ju inte så förtjust i det själv så känns lite onödigt. Vad fint att du gillade inlägget. Jag ska helt klart hålla uppdateringen bättre framöver, nu blev det ganska mycket på en gång.

 2. Önskar att jag kommit igång mer med lite odling. Var tal om att vi ska skaffa lite pallkragar till trädgården i vår bostadsrättsförening så förhoppningsvis kan det blir lite där senare i vår eller kanske nästa år. Har gett mig på det där med avokado dock och tar till mig av dina tips! Ingen grönska i sikte än om man säger så..

  • Det tar tid med avokado, men det är värt väntan. Vattna mycket och skapa växthusfukten på något sätt så kommer det hända saker! 🙂 Hoppas att de fixar pallkragar. Än finns det ju tid. Jag ska sätta fler frön när de i drivhuset har blivit plantor.

 3. Jag har inte odlat nått än i år. Men de kanske inte är försenat? Vi brukar prova lite olika. Tomater, gurkor, paprika osv. De ända som faktiskt funkat var sockerärter. Dom växte på balkongen för två år sen. Men förra året tog dom sig inte. Ska nog testa igen i år. Kram

  • Absolut inte för sent. Mars-april är första tiden för frön men inomhus behöver man inte alltid följa de där råden. Så länge de får sol så brukar det fungera bra. Sockerärter försökte jag också med förra året. Jag kanske ska ge det en ny chans i år. 🙂

 4. Odling <333 är nog dags för ett nytt inlägg om vad som händer på mitt fönsterbräde också snart! Aldrig prövat övervintra tomater, men vet att det går med chili, men de är ju rätt olika så det kanske inte säger så mycket. Så roligt med växter som byter namn beroende på säsong, jag har en novemberkaktus, men också sett den gå under oktober- och decemberkaktus. Lite knäppt. Har iaf också en vårglöd som jag haft i åtminstone ett år nu, men den skulle nog behöva en omplantering och lite näring för att blomma igen. Men den är väldigt grön och fin nu ändå 🙂

  • Ja, visst är det fantastiskt med odling! Du är en stor inspirationskälla där verkligen! Får kolla upp det där med tomater! Haha, ja kul med säsongsnamn den kallas kalanchöe på växt-språk. Vinterkaktus alltså? :p

 5. Åh jag har också börjat i år. Ån så länge bara i mjölkförpackningar och helt utan kunskap om hur en bör göra för att dom ska klara sig så bra som möjligt, men det tar sig ändå! Får så uhr länge dom överlever. Är annars rätt bra på att ta död på växter, men det är något annat när en odlat dom själv från start.

  • Vad kul! Åh så bra grej med mjölkförpackningar. Ja, hoppas verkligen att det går bra. Så kul att se när det växer.

 6. Älskar alla odlingsinlägg som ploppar upp överallt!
  Det jag sått i år är hittills ett gäng olika örter, fyra sorters chili, paprika, bärmålla (SÅ nyfiken på den, aldrig sett förr), lavendel, kamomill, ringblomma, vallmo och smultron. Sen har jag en avokadokärna som vägrar gro samt några passionsfrukt- och kiwikärnor nerpetade i jorden. Sen finns sen innan sötflockel, citrongräs, ingefära, kärleksört, citron, granatäpple och en jädra massa “vanliga” växter. Kan ju säga att det är TRÅNGT på mina tre fönsterbrädor…

  Vad kul att se höstglöden! Så fint att dom små pluttiga kan bli ett litet träd.

  • Hjälp så inspirerande att höra om dina odlingar! Lika nyfiken som du på min bärmålla. Häftigt vilka växter du har! Tack för inspiration! Har du avokadon i jorden eller i vatten?

   • Jag tycker det är kul med lite annorlunda växter! Testar ofta att odla diverse kärnor, men också att ta in vilds växter och försöka få att överleva inne. Är dock inte så mycket som tog sig igenom vintern från den kategorin i år.

    Den är i jord. Hade ett par stycken förra året med som aldrig hände något med. Tror avokadoplantor har något emot mig… Har inte gett upp hoppet om denna än dock!

    • Åh så inspirerande och kul! Jag har också börjat testa mer och det är ju så kul! Vad knepigt att du inte får till det. Sol tror jag är det allra viktigaste och mina köksfönster är som ett växthus för det mesta så där har jag haft tur.

 7. Är nybörjare på det här med odling. Testade att så från direkt från tomater (bland annat genom att plantera en tomatskiva). Tyvärr har jag en tendens att inte läsa på ordentligt när jag börjar med sånt här så nu har jag två krukor med många små små plantor i. Ska ta och sätta om några av dem och även införskaffa en växtlampa.

  Har även sått klint och slät persilja och ska strax så ringblomma. Får se vad det blir av det hela. Håller nog på att gå över styr med tanke på att jag bara har en liten balkong 🙂

  • Haha överstyr tycker jag låter bra i detta sammanhang! Så himla kul att läsa!

 8. Hmm… Jag som satte två avokadokärnor med tandpetare i på varsina vattenglaskanter igår, det kanske inte händer ett dugg? Vi får se, det är ju bara att mumsa i sig två nya avokados annars 🙂

  • Haha ja precis. Rekommenderar jord och växthus-klimat (plastpåse eller drivhus). Kanske testa att ha en i jord och en i vatten?

 9. Så spännande att få ta del av dina odlingar och växter! Det som är så fantastiskt med odling är just att det går att leka loss och exprimentera runt med små medel. Jag går på fullaste allvar och tittar till mina odlingar femtio gånger om dagen för att jag är så ivrig att se dem växa. Det går så låååångsamt, men jag vet ju att tålamod är det enda som kommer ge ett bra resultat i slutänden så det är bara att vara ihärdig 🙂 Väntar med spänning på fler uppdateringar framöver!

  • Haha jag vet, samma här. Vad fint att du kikar in och följer. Så kul att leka fram små levande växande plantor!

Kommentera