Hej hej från min sommarbalkong! Nu ljög jag. Jag är faktiskt på resande fot just nu. Typ mellan Örebro och Skövde.

Idag ska ni få höra om en lönn som har flyttat hemifrån och en genomgång av växtfamiljen innan de blir gräsänklingar (hehe) i över två veckor. Jag kommer sakna dem mer än de saknar mig, eftersom min roomie kommer att ta hand om dem så länge. Liiite jobbigt att vara växtvakt åt en som ser växterna som familjemedlemmar, men jag har försäkrat henne om att vi är vana vid sorg. Vår familj har drabbats av en del dödsfall av diverse anledningar som uttorkning, näringsbrist, B12-brist och depressioner. Nu har vi ändå en fin period här hemma och jag tror att de flesta trivs i sommarsolen. De som inte gör det får vila ut i skuggan.

En lönn flyttar hemifrån - reaktionista.se

Här ovan ser ni lönnen som Nastasja skickade till mig i de första vårdagarna. När den kom till mig stod den i vatten ett tag och så fort jag satte den i jord tappade den alla stora blad. Den var nog trött efter resan, för sen återhämtade den sig snabbt. Så pass att jag  på midsommarafton bestämde mig för att plantera ut den i den sörmländska skogen. Närmare bestämt mitt i den plats där vitsipporna växer upp på våren. Jag hoppas så klart att den ska överleva vintern under min och skogstrollens omsorg. För även när de flyttar hemifrån behöver en kolla så att de klarar sig på egen hand ibland.

Växtfamiljen i köket - reaktionista.se

I köket växer det så det knakar bland palettblad, fikusar och kryddkarlbergare. Den sistnämnda har nått sitt mål med att nå upp i taket, så nu har den fått en ny utmaning: kan den ta sig runt fönstret månntro?

Mexikansk oregano - kryddkarlbergare - reaktionista.sePå fönsterbrädan i köket - reaktionista.se

På en annan fönsterbräda har det flyttat in en pilea Dark Moon från Arne Design i Kolbäck tillsammans med två fittonior från Blomsterlandet. Plus några andra små stjärnor som står på rotning. En kalanchoë, en avokadokärna, ett palettblad och tre blad från ett paradisträd. Den hoppfulla skaran med andra ord.

Växtfamiljen i köket - reaktionista.se

I köket klängs det runt en del också, mest gullrankar och zebrablad just nu – förutom den där kryddkarlbergaren då. Den som ingen vågar utmana, även om zebrabladet utmanar i tillökningsgrenen istället.

Amazonsköld blomma - reaktionista.seElefantöra och aloe - Växtfamiljen - reaktionista.se

Annat nytt inomhus är att amazonskölden har fått knoppar. Dessvärre verkar den ha blivit bränd i solen och har fått åka bort från solen på lite rehab ett tag. Elefantörat ovan fick agera ställföreträdare och gör det med bravur. Dubbel storlek på en vecka är ändå bra jobbat! Och så aloe-växterna som tar över mitt hem. Måste få några av dem att flytta hemifrån snart.

 

MIN SOMMARBALKONG

 

Växtfamiljens sommarbalkong - reaktionista.se

Här händer det mycket mest hela tiden. Sommargästerna frodas i alla möjliga gröna nyanser.

Sommarbalkong med stjärnöga lavendel nejlika - reaktionista.se

Och lila! Jag ville ju bjuda in några sommarblommor den här sommaren och eftersom min balkong har rosa träpaneler så tänkte jag att det vore fint att matcha det. Det blev bättre än väntat! Penséer, stjärnöga, trädgårdsnejlika och lavendel blommar för fullt och även om penséerna borde ha gett upp för länge sedan så verkar de snarare föröka sig.

penséer - sommarbalkong - reaktionista.se

I en annan krukrabatt växer citronmeliss i ena hörnet och vad det är för andra växter har jag ingen som helst aning om faktiskt. Diverse frön av sommarblommor och grönska. Jag är inte så bra på det här att hålla iordning på mina fröer och vill mest bara skapa liv. Lite oansvarigt dock. Mest oansvarigt var det att sätta typ 100 paprikafrön i jorden samtidigt. Den här växtföräldern har lärt sig en läxa. Förra veckan begravde jag 60 av dem för att rädda livet på de andra växtbarnen som såg mer livskraftiga ut. Som den till höger här nere <3

Citronmeliss och paprika - sommarbalkong - reaktionista.se

Mitt ständiga vattningstips för att hålla grönsaksplantorna vid liv både när du är hemma och bortrest är plastlådor. De får stöd av kanten och kan dra upp det vatten de behöver själva. Nackdelen är att rötterna utvecklas snabbt och gärna utanför krukorna, men det funkar ju ändå.

Vattningslådor balkong - sommarbalkong - reaktionista.se
Physalis frukt - reaktionista.se

I mina lådor bor det basilika, physalis (så lätt att ta sticklingar på och får snart frukt), tomat och paprika (sa jag att jag har några paprikaplantor?). Gladast blev jag när jag fick lite hjälp att förstå vad den här plantan nedanför var för något. Vill du gissa?

Minipumpa - sommarbalkong - reaktionista.se
Sommarbalkong med pumpa - reaktionista.se

Jo det är en pumpa! Mini-pumpa från frön som jag har fått av Alicia. Det ska bli så spännande att se hur den har växt när jag kommer hem. Likaså dessa fantastiskt starka tomatplantor – speciellt den där bjässen på golvet som jag fyndade i Kolbäck för fyrtio riksdaler. Allt får plats på min sommarbalkong!

Tomatblommor - Sommarbalkong - reaktionista.seSommarbalkong med gröna växter och solros - reaktionista.se

Något som också kommer växa rejält är dessa solrosor som sedan bilden togs för fyra dagar sedan redan har växt det tredubbla och fått egna krukor. Av frön från förra årets solrosor dessutom. Kretsloppet <333

Kattgräs och basilika balkong - reaktionista.se

Jag har också satt en ny kruka med kattgräs till min pälskling som jag kommer att sakna mig tokig efter när jag är borta. Tänk ändå vilken fin familj jag har. Och om jag får säga det själv så har jag uppfostrat dem rätt bra. Förutom hon här nedanför då. Det är snarare hon som har uppfostrat mig.

Asla - sommarbalkong - reaktionista.se

Hur ser din växtfamilj ut? Har du fått skörda något än eller är det på gång? Har du några blommor? Berätta gärna! Jag tycker om att veta hur ni har det.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

16 kommentarer

 1. Åh, så mycket fint du har! Önskar att jag också hade en balkong!
  Men det är kanske bäst att jag inte har det, för jag har fullt sjå med de växter jag har i nuläget ändå, haha, och de fyller väl precis upp de två stora fönsterna jag har dem i. Ändå fick min växtfamilj tillökning i form av två pelargoner i söndags! :3

  • Haha känner igen det där. Tar ju en hel del tid att vattna och sköta och plantera om. Vad fint att du fått tillökning! Grattis! <3

 2. Alltså så himla mysigt! Vill krypa in och bo i detta inlägg <33
  Här får jag inte skörda något än, men rabarbern har fått några nya små blad, jordgubbarna har kart och sockerärtorna har börjat titta upp! Mer än så har jag inte sått i år (förutom lite kryddor), men det känns precis lagom för att jag ska orka med.

  Hoppas du får en superfin resa <3

  • Åh vad fint att du känner så <3 Det är det jag vill förmedla 🙂
   Fint med rabarber och ja, det låter helt lagom. Jag tog i lite i år 😉
   Tack, den har börjat väldigt fint <3

 3. Åh så härligt och frodigt! Jag är också ute och reser nu och saknar katterna där hemma en himla massa. Är också rejält nyfiken på vad som kommer ha överlevt resp. växt därhemma på balkongen…

 4. Fantastiskt fina bilder, många glada växter och somrigt 😀

  Jag har mest “garderobsblommor” 😉 Jag fick en tomatplanta, dill, basilika och chili av två kompisar. Den sista dog, de andra har överlevt. Tomaten håller på att ta över fönstret 😀 Blir spännande att se när det blir något på den, inga tecken på blommor än. Jag skulle vilja använda balkongen mer till att odla, samtidigt så är det ett bra ställe att förvara cykel och en madrass för att kunna ligga och läsa i solen. Och katten har ett eget bord som är hans spana-på-utomhus-bord. Att kunna sätta upp krukor på väggen vore väl det bästa, är lite feg bara.

  Om jag inte hade katt skulle jag ha mer blommor, men han har vält några krukor i sitt liv 😉 Också praktiskt att inte ha för många när en ska åka bort.

  Nästa år borde jag verkligen så persilja. Jag älskar persilja. Apropå odlat – jag ser fram emot bondens egen marknad till hösten!

  • Tack! Vad roligt att tomaten lever så pass! Ja en balkong är bra till mycket. Och tack och lov har jag en katt som inte välter krukor. Men ja verkligen praktiskt att inte ha för många när du vill resa iväg. Kul med persilja! Jag gillar det inte själv, men roligt när en kan så något som en verkligen uppskattar. Bondens egen marknad är något jag velat gå på många gånger, så fint ju!

 5. Det ser helt underbart ut med alla växter.
  Dock är min sambo lite för kräsen med hur mycket växter vi ska ha hemma.
  Men nu har jag tjatat till mig att få köpa ett större träd att ha i vardagsrummet som ger lite liv i rummet 🙂

 6. JISSES AMALIA vilket frikkin fantastiskt inlägg! Alltså Wilda vilken djungel du byggt upp omkring dig, detta är DET vackraste jag sett! Varför har inte lokaltidningen varit där och skrivit reportage redan? Fattar inte, det är så skoningslöst vackert. Och så fint med den utplanterade lönnen och alla paprikorna (igenkänning) och MEST EXALTERAD blir jag såklart över pumpan!!! Jag glömde så mina frön och kommer följa detta som om det vore min egen avkomling. Så så så fint besök i din oas! <3

  • Åh dina kommentarer är som värsta energidrycken, men utan det destruktiva sidoeffekterna 😉 <3 Bara så mycket kärlek och kraft! Tusen tack, är så glad att jag har den.

 7. Så fint!! Din balkong är verkligen magisk! Jag börjar skörda allt mer tomater nu vilket gör mig lycklig 🙂

  • Tack! Jag blev helt överrumplad när jag kom hem och allt hade växt gånger fem ungefär! Så lycklig! Snart får jag också skörda tomater <3

 8. Åh vilka fina blommor och växter du har 😊 ser riktigt mysigt ut, skapar en härlig hemmiljö 😊 Själv jag jättedålig på att hålla mina växter levande….😔

  • Tack! Jag var helt usel på det för några år sedan, men långsamt (och sen snabbt) växte mitt intresse och så lärde jag mig att lära känna de olika växternas behov. Handlar som det mesta om att lära sig.

Kommentera