Växtfamiljen har både fått tillökning och förlorat några medlemmar sedan förra säsongen. Jag tycker att det är dags att ni får en liten update. Dessvärre lär väl detta inlägg vara utdaterat redan när det publiceras. För jäklar vad det växer här hemma nu. Igår kunde jag se potatisblasten växa några centimeter på bara några timmar. Nya knoppar bryter fram och tomatplantorna bildar redan blommor. I år har jag lärt mig av förra årets misstag och planterat så mycket som jag själv kan ta hand om, och så att växterna inte konkurrerar ut livet hos varandra.

Gullranka paraplyaralia - reaktionista.se

Vi börjar inne i lägenheten, i köket. Där har många växter fått nytt liv. De två ovan, gullranka och paraplyaralia är nya för i år. Eller paraplyaralian fick jag ta med mig från Alicia en vinterdag förra året. Gullrankan har fått flytta in i makraméampeln jag knöt förra året.

Växtfamiljen 2018 - reaktionista.se

I vardagsrummet trängs palettblad med pelargoner och en tunn benjaminfikus. Palettbladen fick flytta ihop i en stor kruka istället för att bo i olika, då de bredde ut sig väldiga annars. I amplar hänger ampelliljor och en gullranka (i en ampel jag har gjort själv) och i hörnet bor min monstera som verkligen gör skäl för sitt monsternamn.

Monstera - reaktionista.se

Den har skjutit nya skott i roten och fått nya blad. Vackra vackra växt. Hur jag ska få ut dig ur lägenheten en dag får bli ett senare problem. Just nu är jag glad att du verkar trivas så bra.

Citronträd - reaktionista.se

Citronträdet samlar ljus i köksfönstret och skjuter ut nya bladpar över hela sin stam. Tänk att en liten citronkärna kan skapa det här?

Växtfamiljen 2018 - reaktionista.se

I höstas fyndade jag en provrörsvas på Myrorna där det nu bor alla möjliga sticklingar som snart ska få bo i jord. Murgröna, kryddkarlbergare och gullranka. Några sticklingar från kryddkarlbergare har flyttat hem till Ellen och Johan i Malmö. Älskar när växter får leva vidare i andras hem. Den andra bilden föreställer en pilea depressa dark moon. Jag hoppas att den fortsätter växa så att jag får uppleva den i sin mäktigaste skepnad.

Mynta och potatis - reaktionista.se

I köket började odlingarna ta form redan i februari. I maj har de tagit allt större plats. En myntaplanta i det minsta köksfönstret bredvid potatis som länge stod på fönsterbrädan i väntan på att planteras ut.

Potatis på balkongen - reaktionista.se

Men som jag avslöjade innan så har de ju redan flyttat ut. Och växt massor! Det ska bli så fint att även detta år få äta egen potatis. I år satte jag tre potatisar vardera i två hinkar. En av hinkarna är en riktig potatiskruka från Weibulls som jag har tyckt så mycket om sen jag fick den för två år sedan.

Citronmeliss plantor - reaktionista.seSolros och tomat - reaktionista.se

Fönsterbrädan i köket har under maj utvidgats till matbordet. Tomatplantor och solrosor växer sida vid sida med basilika och citronmeliss. Och så har vi ju Daniels favorit: äppelgurkan. Jag lyckades döda den första plantan, men den här har lite mer växtkraft i sig, och får definitivt mer sol och vatten än den förra.

Äppelgurka - reaktionista.seOdla inne i maj - reaktionista.se

Frön blir plantor i drivhusen och flyttar ut i krukor och plastlådor (för att kunna dra i sig vatten som de vill) och så vips vill de flytta ut på balkongen.

Tomater på balkongen - reaktionista.seSolros och vitsippor - reaktionista.se

Solrosen och tomaterna har tillsammans med mitt apelsinträd (från kärna, som citronträdet) flyttat ut för några dagar sedan. Vitsippan ville inte slå rot, men än har jag inte gett upp hoppet.

Tomatplanta - reaktionista.se

För att inte vänta för länge på skörd köpte jag i år några färdiga tomatplantor på Blomsterlandet. En av dem var riktigt stor redan och nu blommar de snart allihop.

Blomlådor i trä - reaktionista.se

Den ena av två blomlådor har jag fyllt med mestadels perenna växter (dvs sådana som övervintrar). Jag vet inte om trädgårdsnejlikan håller till nästa år. Dahlialökar, liljor, stjärnöga, murgrönaakleja och sibirisk vallmo bör kunna överleva. Den andra lådan ska fyllas med kryddväxter av alla dess slag. För att nämna några: timjanmynta, kamomill, basilika och citronmeliss.

9 kommentarer

  1. ÅH så fint och vad paraplyaralian tagit sig – kul! Din Monstera inspirerar mig till broschbroderi. Så vild och vacker!

    • Ja jätteroligt att den trivs! Jag ska plantera om den i sommar tänker jag så den får växa till sig än mer. Så glad jag blir att du gillar monsteran, den är en charmig en 😉

  2. Oh, så underbart! Tack f massa inspiration! Har blivit med altan, minirabatt och lust till annat grönt än orkidéer, så jag suger i mig alla tipsen.

  3. Älskar när man får hänga med på växtsafari hemma hos någon! Så mycket härligt du har i fönstren och på balkongen 😀

  4. Vad fint att se! <3 Jag har tomater på nästan alla mina tomater redan, och de börjar skifta färg! Känns rekordtidigt, och då sådde jag ändå en månad senare än jag brukar? Sjukt! Men kul!

Kommentera