Idag tänkte jag ge er en insyn i vilka gröna själar som bor hemma hos mig. I denna ljusfattiga tid känner jag stark sympati med mina växter, som liksom jag saknar solen. Balkongtiden är förbi och nu trängs alla stackare längs fönstren för att maximera möjligheten till ljus.

Plants - reaktionista.se

Här ovanför ser ni mitt köksfönster. Pelargonerna kämpar för att fånga sin sista sol innan vintervilan. Jag ska låta dem stå kvar i fönstret under vintern, men vattna dem en gång per månad. Kryddkarlbergaren växte nästan upp i taket under brittsommaren och avokadoträden kämpade på länge men nådde inte riktigt lika högt.

Kryddkarlbergare

Jag har tagit flera sticklingar av kryddkarlbergaren som växer så fort den får sol på sig. En otroligt belönande växt som jag fick av en vän i september förra året. Luktar starkt och kan tydligen användas som krydda i mat.

Växter EcheveriaPalettblad - reaktionista.se

I köket bor också de fina palettbladen jag fick i födelsedagspresent i år. De stod fint under min hylla tills jag insåg att de skulle dö om inte de också kom närmare solen. Så nu trängs de i fönstret med de andra gröna själarna.

Växtfamiljen - reaktionista.se

Min bästa växtplats är ändå dessa hyllor som täcker en hel lång vägg i mitt vardagsrum. Där får de det utrymme de behöver och skyddsavstånd från katten. Fredskallorna högst upp, tillsammans med någon stackars palmliknande blomma som Asla har tuggat på några gånger och en liten gullranka som sakta växer till sig.

Växtfamiljen - reaktionista.se

Min blåvinge blommar tyvärr inte just nu. När den gör det är det kan jag stå och titta på den länge och bara njuta av de blåa och lila tonerna. Elefantörat är sticklingar från Jess. Tänk så fint det är när människor delar med sig. <3

Växtfamiljen - reaktionista.seVäxtfamiljen - reaktionista.se

Gullrankorna i olika utföranden gör verkligen mycket för dessa hyllor. En liten murgröna och stickling av ampellilja gör dem sällskap. Figurerna är alla från serien Willow Tree av Susan Lordi.

Växtfamiljen - reaktionista.se

I vardagsrummets fönster växer allt möjligt. Kalanchoe, aloe vera, murgröna och så dessa citronplantor som har kommit upp ur citronkärnor som jag satte i jorden i somras. Och vet ni vad som helt plötsligt kom upp vid murgrönan? Inte jag heller. Haha. Jag tror att det är en planta från en apelsinkärna. Det återstår att se helt enkelt. Jag planterade den i egen kruka häromdagen.

Växtfamiljen - reaktionista.se

I min ateljé är det inte så mycket ljusinsläpp. Eftersom det egentligen är ett sovrum och ligger i anslutning till balkongen (som tar all sol). På fönsterbrädan får det plats fyra krukor. Märks det att jag har överskott på Aloe vera? Hojta till om du vill ha en stickling. En kalanchoe och en doftpelargon håller dessa syskonplantor sams.

Växtfamiljen - reaktionista.se

Det som gör att jag varje morgon går direkt från sängen till mitt köksfönster är dessa glas med vatten. Tänk om jag faktiskt kan odla en ek hemma? Kastanjerna är en vild chansning. Vi måste väl tro på mirakel ibland, inte sant? Om inte annat är de ju fasligt läckra i sina färger.

Ekollon kastanjer - reaktionista.se

Vilken är din favoritväxt inomhus?

12 kommentarer

 1. Åh vad fint att få ta del av detta! Hyllorna i vardagsrummet var verkligen SÅ fina! Och alla andra plantisar också! Jag har tänkt göra ett liknande inlägg, men har fastnat vid idén att jag vill ta ett familjeporträtt på alla mina växter, haha. Det vore SÅ kul, men lite jobbigt att rodda och så måste jag invänta lite bättre ljus och flytta unden möbler för att få plats eh 😛 Men kul idé!

  • Wilda Svara

   Haha, ja det skulle vara lite roddigt men samtidigt så himla kul om du får till det! Jag hejar på dig, växtmamman!

 2. Naaaw, alla fina växterna! <3 Imponerande samling.
  Jag håller också på för fullt med ekollon. En har börjat slå rot och de andra typ åtta stycken är på g. Vill ha hela fönstret fullt av ekar…

  Mina favoriter i övrigt är mina två Aloe Vera-plantor, som jag lyckades rädda livet på efter att de nästan vissnade i somras. Efter mycket googlade insåg jag att de stod för ljust. Nu har de återfått sin hälsa i skuggan, tack och lov. Är så himla kär i Aloe. =)

  Och så mina två avokado: en i vas och en i kruka. Känns som en sån seger att de båda växter och får stora, fina löv. <3

  • Wilda Svara

   Tack! Ja, de börjar bli många. 😀
   Ekollon är underbara, såg början på en liten rot idag och hoppade jämfota av lycka 😀

   Aloe Vera är fantastiskt fin. En vän till mig (som jag fått sticklingarna av från början) har fått blommor på sina. De stod i hennes köksfönster hela tiden i stark sol :S Så märkligt med dessa plantor. Ibland trivs de i ett visst läge och ibland inte. Men det kanske handlar om att de inte direkt hade sina rötter (haha) i Sverige från början 😉

   Häftigt att du också fått igång avokadon. Drömmer om ekar jag med, men åh så otålig jag blir.

 3. Va roligt att se dina växter! Jag gillar bilden på den fetbladsväxten som är som en kaktus utan taggar, den som är tagen uppifrån 🙂 Vi har också palettblad som växer som hejsan, men min favorit är nog ändå hibiscus. Vi har tre stycken som bara blommar om och om igen.

  • Wilda Svara

   Ja, åh Echeverian är helt underbar! Häftig! Åh hibiskusen hos en närstående till mig är precis likadan. Helt otroligt så många blommor den kan leverera!

 4. Ljusfattig, är verkligen rätt beskrivning. Skulle ta en bild hemma häromdagen, men det blev inget för även fast jag hade ISO en miljon blev bilden mörk. Så deppigt. Fint att få följa växtligheten här. Det är något som fått ta lite stryk här hemma av Algot, bokstavligt talat, eftersom alla krukor han får tag i åker i golvet. Jäkla unge.

  • Wilda Svara

   Ja, vintern är en svår årstid för fotografer. Det gäller att ta vara på ljustimmarna.
   Ah, åh förstår det. De klåfingrigarna små liven. Här är det katten som attackerar växtligheten, men bara det som ser ut som gräs tack och lov. Det placerar jag högt högt upp.

 5. Finns få saker jag gillar mer än att få hänga med bland folks växter såhär. Vet inte varför ens, det är bara så mysigt på något sätt! Oavsett om det krukväxter eller en rundtur i trädgården.
  Är för övrigt avis på dina aloe-plantor! Har haft min i ett år nu men den har inte gett mig en enda aloe-bebis, är bara bladen som blir tjockare och tjockare. Skitful!

  • Wilda Svara

   Så underbart att höra! Jag tycker också om det. Mysig känsla.
   Säg till om du vill ha sticklingar av aloe så kan jag skicka iväg till dig, bara att maila din adress så gör jag det så snart jag kan. 🙂

 6. Så mysig att hänga med bland alla växter. Tycker gullrankorna är helt fantastiska så som de brer ut sig, väntar med spänning på att min lilla planta ska växa till sig.

  • Wilda Svara

   Tack! Åh, ja hoppas den gör det snabbt. Det är ljuvligt att se dem växa och ta plats.

Kommentera