Vecka tretton.

Vi går in i påskveckan. Efter en helg av kärlek kom jag hem till ett hem med utslagna tulpaner. Och en älskad katt som strök sig mot mig. Nu väntar en ny kurs. “Rätt och samhälle” heter sista kursen på termin två. Vi börjar lätt med två halvdagar i skolan. Troligtvis får vi en uppgift att skriva under påsken.

I påsk ska jag ta mig tid att reflektera, som jag har gjort de senaste åren. Stanna upp, fundera på vart jag är i livet, vad som skaver, vad jag behöver sörja och släppa taget om, vad jag längtar efter. Känna. Gråta. Finnas i stillheten. Sen ska jag umgås med kärleken och våra nära och kära. Ta steget vidare i glädjen och hoppet. Jag är inte troende, men det finns en andlighet i påsken som skänker mig ro.

Veckoplan

måndag | idag tar jag en långsam morgon för att sen träffa PM-gruppen och justera uppsatsen efter opponering.
tisdag | på förmiddagen ska jag läsa in mig på den nya kursen och få en överblick av litteraturen, sen har vi kursintro på eftermiddagen.
onsdag | kursens första föreläsning på förmiddagen och sen studier på eftermiddagen.
torsdag | studier, hemmafix, hemmayoga och skärtorsdagsmässa.
fredag | långfredagen blir en dag i stillhet som avslutas med sinnesrogudstjänst.
lördag | hemmafix och påskmiddag hos Eva tillsammans med Daniel.
söndag | titta till Asla innan jag och Daniel åker till hans föräldrar för umgänge.

Veckans matsedel

Tusen tack för alla era tips förra veckan! Även om jag har rätt mycket otur med kost (jäkla IBS-mage!) så ska jag se om jag kan vända lite på era recepttips så jag kommer undan morötter och de tuffaste fiberbomberna. Det är lite så jag brukar göra och det funkar. Denna vecka blir det auberginegratäng, rostade rotsaker i ugn, linssoppa och om jag får tid ska jag göra den här smarriga grytan.

Veckans träning

Jag ska ge mig på sjukgymnastiken fem av sju dagar och öka antalet upprepningar något. Jag känner redan resultat av lite extra träning senaste veckan. Dagliga promenader för kondition och ryggens skull gör också gott i sinnet. En stund extra yoga ska jag också ge mig själv.

Veckans återhämtning

Det finns gott om tid för återhämtning denna vecka så det ska jag utnyttja. Meditation och yoga vore skönt att få in som rutin. Sen är tv-serieavsnitt en riktigt bra avslappning för mig när hjärnan behöver avledas på kvällen.

Veckans utmaning

Att hitta en egen form för påskprocessen och hålla mig till den. Påsken har varit viktig länge för mig. Jag är inte troende, men jag är andlig. Jag behöver ritualer för det, för mitt välmående. Jag behöver ge påskens budskap sitt utrymme, ge lidandet och segern över det den plats det har och har haft i mitt liv. Se hur det ser ut idag med smärta och sorg. Känna. Men jag har svårt ibland att stå för det. Det är ett så ordlöst privat behov hos mig. Stillheten i påskhögtiden behöver få vara helig för mig. Jag behöver låta sorgen och smärtan ta sig ut till glädjen. Även om jag inte kan förklara det.

Veckans ledord

Tears are the words the heart can’t say.

Veckans fråga

Firar du påsk? Vad betyder påsken för dig? Hur märker du av den i ditt liv?

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 kommentarer

 1. Kan likt du känna ett stort behov av att känna sorg. Inte för självplågeri utan mer för att världen runt omkring är full av det och dagarna ut så handlar en stor del av livet att faktiskt stänga av och inte ta in.

  Jag vill leva ett liv i närvaro av alla känslor, inte stänga ute i tron om att endast det goa, glada och instagrammiga ska få existera.

  Så massa pepp över dessa ord, du är inte ensam ❤️❤️

  Kramar josefin

  • Ja, precis så! För att livet också innehåller det. För oss alla. Det blir så svårt om vi ska låtsas som något annat. Jag vill inte bidra till det och är glad att det finns fler som strävar efter mer nyanser av livet. Tack för att du skrev detta, blir alltid starkare av att andra känner igen sig så att jag får känna igen mig i andra. <3 Kramar!

 2. Jag firar påsk med mat och umgänge och påskägg. Min mamma hade med ett ris i helgen men det blir nog inte pyntat i år. Men nästa! Då har jag ju en 2,5 åring. Ska bli kul att utforma och utforska vad vi ska ha för traditioner i vår familj 😊 jag gillar påsken för den är som en avspänd jul med bättre väder 😀

  • Vad mysigt! Vad häftigt att få skapa egna familjetraditioner sådär. Det har jag också gjort, men utan barn än så länge 🙂 Vad härligt du beskriver påsken. Kan känna igen det 😀

 3. Vilket fint sätt att ta sig an påsken på. Det låter verkligen behövligt för själen att få ta sig den tiden för sig själv ibland. Själv kommer mina föräldrar och hälsar på och det ska bli såå mysigt. Jag ser verkligen fram emot det!

  • Vad roligt att du kände så. Så viktigt för mig, helt klart. Och tid med familj och nära är verkligen viktigt det också. 🙂 Hoppas din påsk var fin.

Kommentera